Üzüm üreticilerinin fiyat isyanı

Güncelleme Tarihi:

Üzüm üreticilerinin fiyat isyanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2014 14:26

EGE Bölgesi’nin özellikle de Manisa’nın en önemli ihraç ürünü çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının borsada 5 TL’den 3.2 TL’ye kadar düşmesi üreticiyi isyan ettirdi. Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, "Bazı ihracatçıların Türk üzümü yerine transit ticaret yoluyla İran üzümü pazarlaması üzüm fiyatlarının düşmesindeki en önemli etken oldu" dedi.

Haberin Devamı

Baharla birlikte yeni üretim sezonu için bağlarda çalışmaya başlayan üzüm üretecilerinin morali Ticaret Borsası’nda fiyatların aniden 5 TL’den 3.2 TL’ye kadar düşmesiyle bozuldu. En büyük üretici kooperatifi olan Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker bu duruma tepki gösterdi. 2013 yılı ürününde rekoltenin çok düşük gerçekleşmesi nedeniyle üreticinin zaten mağdur olduğunu, son zamanlarda yaşanan fiyat düşüşünün ise üreticinin bu mağduriyetini daha fazla artırdığını söyleyen Türker, şöyle devam etti:

"Sezon başında rekolte eksikliği nedeniyle üzüm fiyatlarının yükselmesi sonucunda bazı ihracatçıların Türk üzümü yerine transit ticaret yoluyla İran üzümü pazarlaması ve Avrupa piyasasına yapılan Amerikan üzümü satışları üzüm fiyatlarının düşmesindeki en önemli etken oldu. Alkol fabrikaları tarafından her yıl 30 bin ton civarında sultani üzüm alınırken bu sene alımın çok az miktarda kalması da fiyatların düşmesindeki bir diğer etken. Bazı ihracatçıların Türk üzümü yerine İran üzümü ihraç etmeleri nedeniyle, bugün itibariyle ülkemizin üzüm ihracatında geçen yıl aynı tarihe göre 51 bin ton azaldı. Bazı ihracatçıların yurt dışı alıcılarına bu sene rekoltenin çok yüksek olacağı yönünde raporlar vermesiyle, alıcılar beklemeye geçince fiyatlar daha da düştü. Yeni yıl ürününün hasat edilmesine daha dört ay var. Bu çok uzun bir zaman, dünyada değişen küresel iklim şartları nedeniyle 2014 yılı ürünü rekoltesinin ne kadar gerçekleşeceğini tahmin etmek için henüz erken."

BAKMADAN GEÇME!