Fransa'da bütçe açığı sorunu

Güncelleme Tarihi:

Fransada bütçe açığı sorunu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2014 11:51

Fransa Başbakanı Manuel Valls, bütçe açığını düşürmek için sosyal yardım artışlarının dondurulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere konuşan Valls, “Yoksulluk ve yaşlılık yardımları dışındaki sosyal yardımların, 2015 ekim ayına kadar sabit kalacağını” söyledi.

Valls, bütçe açığını düşürebilmek için 2015 ve 2017 yılları arasında devlet bütçesinde yaklaşık 50 milyar Euro tasarrufa gidilmesinin gerekli olduğunu hatırlattı.

Sosyal güvenlik harcamalarında 21 milyar Euro tasarruf etmeyi planladıklarını kaydeden Valls, yerel yönetimlerden 11 milyar Euro, merkezi bütçeden de 18 milyar Euro tasarruf yapmayı öngördüklerini ifade etti.

Fransa'nın bütçe açığı, Paris ve AB Komisyonu arasında uzun zamandır sorun yaratıyor.

AB Komisyonu, geçen hafta yaptığı açıklamada bütçe açığının azaltması konusunda Fransa'yı tekrar uyarmış ve Paris'e bir kez daha süre tanımaya sıcak bakmadığı mesajını vermişti.

Cumhurbaşkanı François Hollande'ın avro kriterlerini aşan bütçe açığı konusunda "AB Komisyonu'ndan daha önce aldıkları iki yıllık sürenin bitiminde yeniden süre isteyeceklerini" açıklamasının ardından Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, “Fransa taahhütlerinin farkında. Bizden daha önce süre istedi ve bu konuda daha fazla çaba harcamak zorunda” demişti.

Fransız İstatistik Kurumu'na göre, 2013 yılında Fransa'nın bütçe açıklarının gayrisafi milli hasılaya oranı yüzde 4,3 oldu. Euro para birimi için bu oranın yüzde 3'ü geçmemesi gerekiyor. AB Komisyonu, sonbaharda yaptığı açıklamada söz konusu oranın 2014'te yüzde 3,8'e düşeceği tahmininde bulunmuştu.

AB Komisyonu, bütçe açığının gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 3'e çekilmesi için Fransa'ya 2015 yılına kadar süre tanımıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!