Olimpiyat adaylığının kuralları değişiyor

Güncelleme Tarihi:

Olimpiyat adaylığının kuralları değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2014 12:33

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, IOC'nin olimpiyat adaylığının yöntemi ve kurallarında değişikliğe gideceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Erdener yaptığı açıklamada, geçen hafta Antalya'nın Belek beldesindeki 12. SportAccord Kongresi kapsamında yapılan IOC Yönetim Kurulu Toplantısı'nda birçok önemli konunun görüşüldüğünü belirterek, "IOC Olağanüstü Genel Kurulu, yıl sonunda Monako'da yapılacak. Antalya'daki toplantıda genel kurulda karara bağlanacak konuların ön hazırlığı yapıldı, görüş alışverişinde bulunuldu" diye konuştu.

IOC'nin yeni başkanı Alman Thomas Bach'ın ekibiyle birtakım değişikliklere imza atmak istemesinin son derece doğal olduğunu vurgulayan Erdener, şöyle devam etti: "Yeni oluşumlarda bu tür değişiklikler olur. Sayın Bach da ekibiyle birlikte dünya sporu adına pozitif değişikliklere imza atmak istiyor. Yıl sonundaki olağanüstü genel kurulda olimpiyat adaylığının yöntemi ve kuralları değişecek. Adaylık süreci ile ilgili bazı kısıtlamalar kalkacak, bazı yeni yaptırımlar ve kısıtlamalar gelecek."


Olimpiyat kanalı geliyor
IOC'nin gündemindeki en önemli konuların başında 2020 Olimpik Ajandası'nın geldiğini anlatan Erdener, hemen hemen tüm paydaşlardan toplanan görüşlerin 15 ayrı çalışma grubunda değerlendirileceğini ve yıl sonunda Monako'da tartışmaya açılacağını ifade etti. Thomas Bach'ın öncelikli projelerinden birinin cazip bir olimpiyat kanalı kurmak olduğunu dile getiren Erdener, "Bu kanal çok yakın bir zamanda faaliyete geçecek. IOC'nin bir alt kuruluşu olan olimpiyat yayın kuruluşu, dünyanın en yüksek yayın teknolojisine sahip. Hiçbir tv kanalında olmayan genişlikte ve yüksek teknolojiyle böyle bir kanal kurulması çok büyük bir proje" şeklinde konuştu.


"İstanbul'un şansı her zaman yüksek olacaktır"
Türkiye'nin olimpiyatlara 5 kez aday olduğunu ancak en kapsamlı çalışmanın 2020 için yürütüldüğünü kaydeden Erdener, "Bizde halk desteği gerçekten çok yüksekti ama bunu sadece halk desteğine bağlamamak gerek" dedi.
"Coğrafyamızda olan değişiklikler, o dönem yaşanan olaylar süreci etkiledi" diyen Erdener, "İşin politik yansımalarını da hesaba katmak gerek. 2016 Rio Olimpiyatları'nda projenin gecikmelerle yürümesi de bizi olumsuz etkiledi. Bunlara rağmen İstanbul, aday olduğu sürece şansı hep yüksek olacaktır. Ülkemiz bir olimpiyat organize edileceğine gönülden inanıyorum" ifadelerini kullandı.


Dopingle ilgili mesajlar
Uğur Erdener, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın, Antalya'da IOC Başkanı Bach ve Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) Başkanı Sir Craig Reedie ile ikili görüşmelerinin son derece yapıcı geçtiğini belirterek, "Sayın Bakanımızın IOC ve WADA başkanlarıyla yaptığı ikili görüşmelerde tam bir işbirliği söz konusuydu. Sayın Bakanımızın dopingle ilgili verdiği çok katı ve doğru mesajların, geri dönüşü çok olumlu olacaktır. Bu mesajların yansımaları, Türkiye'de yürütülmekte olan dopingle mücadele açısından çok verimli bir şekilde ortaya çıkacaktır" diye konuştu.


"Türk basınının hiçlik derecesindeki ilgisi..."
12. SportAccord Kongresi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Erdener, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birçok katılımcı bana teşekkür ettiğine göre kongre iyi geçti. Umuyorum ki herkes buradan mutlu ayrıldı çünkü Belek ülkemizin en gözde tatil yörelerinden birisi. Türk sporu ve ülkemiz açısından, tanınırlık anlamında önemli bir görev yerine geldi."





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!