Tüketici kredisiyle hayalindeki filmini çekti

Güncelleme Tarihi:

Tüketici kredisiyle hayalindeki filmini çekti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2014 10:49

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Şahine Hatipoğlu, yıllarca hayalini kurduğu toplumsal şiddet konulu filmi çekebilmek için 60 bin TL tüketici kredisi kullandı. Hatipoğlu, gösterime hazır olan film için gelecek teklifleri bekliyor.

Haberin Devamı

ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü öğretim görevlisi Şahine Hatipoğlu, toplumsal şiddeti konu alan ’Dantel Söküğü’ isimli 107 dakikalık film çekti. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için filmlere konu olacak bir yol izlemek zorunda kaldı. Yıllarca hayalini kurduğu filmi beyaz perdeye taşıyabilmek için yeterli bütçesi olmayınca bir bankadan tüketici kredisi kullandı. Film çekimleri devam ederken parası bitince iki kez daha kredi çekti. Toplamda 60 bin lira tüketici kredisi kullanarak filmi tamamladı.



ÜNLÜ İSİMLER DE ROL ALDI

Ocak ayında başlayıp Şubat ayında tamamlanan film çekimlerinde, tiyatro oyuncusu Ayla Algan, Aytaç Arman, Radife Baltaoğlu gibi isimler konuk oyuncu olarak yer aldı. Filmin senaristi, yapımcısı ve yönetmeni öğretim görevlisi Şahine Hatipoğlu’nun yanı sıra, üniversitedeki hocalar ve öğrenciler ile Çanakkaleli vatandaşlardan oluşan 100 kişilik bir ekip kamera karşısına geçti. Çekimler Çanakkale sokakları, parklar, cafe ve barlarda gerçekleşti. Görüntü yönetmenliğini Umut Güven, Kurguyu ise Salih Başkaya’nın yaptığı film geçtiğimiz günlerde gösterime hazır hale geldi. Şahine Hatipoğlu, filmin toplumsal şiddeti konu aldığını belirterek, "Filmin kahramanları ise kadınlar. Ama kadına şiddete başka bir bakış açısı getirmemiz gerektiğini düşündüm. Çünkü kadına şiddet sadece bu kadar yüzeysel bir şey değil. Toplumun temelinde, kökeninde olan ve herkesin sorumluluğunda olan bir şey. Biz şiddet ortamını birlikte üretiyoruz zaten ve o kişileri o noktaya birlikte getiriyoruz. Dolayısıyla bunun sorumluluğu da hepimizin. Bu öyküde de herkes farklı hikayelerin içinde farklı karakterler oynuyor" dedi.

Tüketici kredisiyle hayalindeki filmini çekti


"TİCARİ AMAÇLA ÇEKMEDİM"

Filmi ticari amaçla değil, mesajlar vermek amacıyla sosyal sorumluluk projesi olarak çektiğini anlatan Hatipoğlu, daha önceden yazdığı pek çok kısa ve uzun metraj senaryoları bulunduğunu, ancak bunları finans sıkıntısı nedeniyle beyaz perdeye taşıyamadığını belirtti. Ancak bir şekilde bunlardan birini çekmeden ölmemesi gerektiğini düşünerek, tüketici kredisi ile çözüm bulduğunu belirten Hatipoğlu şunları söyledi:

"Kadın öyküleri uzun zamandır üzerinde düşündüğüm öykülerdi. Geçen yaz birden bire dantelli kumaşların bana getirdiği esinle yeni bir öykü yazdım. Bu öyküyü çekmem için de gidip tüketici kredisi çektim. Çevremdeki insanlar da masrafları karşılanmak suretiyle gönüllü olarak çalışabileceklerini söyledi. Dolayısıyla yarı amatör bir grupla biz işe başladık. Para bittikçe tekrar gidip kredi çektik. Toplamda 60 bin lira kredi kullandım. Ancak film ticari değil. Sosyal mesajları olan bir film. O yüzden daha çok televizyonlarda gösterilebilir. Bir de festivallere gidebilir. Krediyi ödeyemezsem önümüzdeki yıl içeride mahkumların hayatını çekiyor olacağım büyük ihtimalle. Yinede umutluyum. Hayatta risk almak gerekiyor. En azından masrafları karşılasak o bile şimdilik bizim için önemli. Bu kendime ve tanıdığım bazı kişilere karşı gönül borcuydu. Belki kadın dernekleri ile işbirliği yapabilir. Kadınların çoğunlukla bu filmi görmelerini isterim. Biz daha çok sanatsal ve sosyal anlamda nasıl bir hizmet verebiliriz ona bakmak durumundayız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!