Sigortada işler iyi gitmiyor

Güncelleme Tarihi:

Sigortada işler iyi gitmiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2014 01:08

Banka kredilerinde yeni düzenleme, otomotiv ve konut satışındaki durgunluk, seçimler nedeniyle yaşanan gerginlik sigortayı da vurdu. 2014’ün ilk iki ayında pazar yüzde 1.59 daraldı, hayat sigortaları ise yüzde 27 küçüldü.

Haberin Devamı

Sigortacılar, 2014’e kötü başladı. Bir taraftan banka kredilerinde yeni düzenlemeye gidilmesi, diğer taraftan otomotiv, konut satışındaki durgunluk ve yerel seçimlerin yarattığı siyasi gerginlik nedeniyle sigorta pazarı, 2014’ün ilk iki ayında daraldı.

2014’ün Ocak-Şubat döneminde toplam 4,7 milyar TL sigorta primi üretilerek, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1,59 reel küçülme yaşandı. Üretimin 4,2 milyar TL’si hayat dışı sigortalardan, 541,2 milyon TL’si ise hayat sigortalarından oluşurken; hayat dışı sigorta branşlarında reel bazda yüzde 3’e yakın büyüyen sigorta şirketleri, hayat sigortasında ise yüzde 27 küçüldüler. Hayat sigortası pazarının rekor küçülmesi ise toplam sigorta pazarını da olumsuz etkiledi.

Geçtiğimiz yıllarda, kriz dönemlerinde bile enflasyonun üzerinde büyüyen sigortacılar, bu yılın ilk iki ayında hemen hemen tüm sigorta branşlarında beklenen gelişmeyi yakalayamadılar. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) verilerine göre zorunlu olan trafik sigortalarında bile sigorta şirketleri 800 milyon TL’ye yakın prim üreterek, geçen yılın ilk iki ayına oranla reel bazda yüzde 3,40 büyüyebildiler.

Haberin Devamı

KASKO PAZARI KÜÇÜLDÜ

Kasko sigortasında ise şirketler 2014’ün ilk iki ayında 785.4 milyon TL prim üreterek, geçen yıla oranla yüzde 6,66 küçüldü. Özel sağlık sigortasında yılın 2 ayında 735 milyon TL prim üretildi ve geçen yıla göre büyüme yüzde 3. Sektörün lokomotif branşlarından yangın sigortalarında ise 722,8 milyon liralık prim üretilerek, yüzde 9,22 büyüme oldu.

Krediler hayat sigortasını da vurdu

Hükümetin geçen yılın sonundan itibaren tasarrufu artırıcı tedbirler alarak, başta banka kredilerine sınırlama getirmesi, hayat sigortasını olumsuz etkiledi. Son yıllarda özellikle otomotiv ve konut olmak üzere tüm kredilerdeki artışa paralel hayat sigortası pazarı da ciddi büyüme göstermişti. Bankaların neredeyse krediye bağlı hayat sigortasını zorunlu tutması nedeniyle verilen kredi kadar hayat sigortası satılıyordu. Ancak bu durum 2014’ün ilk iki ayında değişti. Banka kredilerinde yapılan düzenleme nedeniyle bu yılın Ocak-Şubat döneminde hayat şirketleri toplam 541,2 milyon TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine oranla reel bazda yüzde 27’ye yakın küçüldüler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!