Avukat ve türban

-Ankara 11. Aile Mahkemesi hakiminin türbanlı olduğu için bir kadın avukatı duruşmaya almadığını okuyoruz. Avukatların türban takması serbest olmalı mı, bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Haberin Devamı

Mustafa K.
Avukatlar taraftır. Bu nedenle türban takmalarında veya takmamalarında bir problem olduğunu düşünmüyorum. Diğer yandan avukatların kılık kıyafet problemi sadece türbanla sınırlı değil. Örneğin bundan yaklaşık 10 yıl kadar önce bir erkek avukat, uzun saçı ve küpe takması nedeniyle bir kamu kurumundaki işinden edilmişti. Avukatların kılık-kıyafetten daha büyük problemleri var, örneğin delil toplama hakları yok, tanıkları doğrudan sorgulama hakları yok. Davaların taraflarca hazırlanma ilkesine uyulmuyor, Savcılara tanınan hak ve yetkilerin yarısına bile sahip değiller. Avukatın geçerli mazeret vermesine rağmen mahkemeler duruşmaya devam edebiliyor. Kısacası avukatlık mesleğini ideal ölçüde yerine getirme imkânı yok. Barolar kılık-kıyafetten çok bu gibi asıl meselelere odaklanmalı. Bu çağda insanlar dış görünüşleriyle değil ortaya koyduklarıyla değerlendirilmeli.

Haberin Devamı

- Yasin Bey, üç yıl kadar önce anlaşmalı boşandık. Müşterek çocuğun velayetini bir takım nedenlerle babasına bırakmıştık. Şimdi velayetin değiştirilmesi için dava açtık, ama hakim tanıklarımı dinlemeden, duruşma bile yapmadan dosya üzerinden karar verip davamı reddetti. Konuştuğum avukatlar basit yargılamaya tabi olduğu için hakimin buna hakkı var, diyorlar. Bu doğru mu?
Halime R.

Halime Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Avukatların söylediği hem doğru hem de yanlış. Velayet davaları basit yargılama usulüne tabidir, bu doğrudur. Basit yargılama davalarında hakim dosya üzerinden de karar verebilir. Ancak velayet davaları kamu düzenine ilişkin, çocuğun üstün yararının tespiti için tüm araştırmaların yapılması gereken davalardandır. Bu nedenle hukuki dinlenilme hakkınıza aykırı olarak karar verildiği görüşündeyim. Temyize başvurmanızda fayda var.

- 7 ay kadar önce anlaşmalı olarak boşandım. Kimliğimi değiştirmek için nüfus memurluğuna gittim. Memur, yeni baba olmuşsunuz tebrik ederim, dedi. Meğer eski 10 gün kadar önce doğum yapmış. Çocuk benim adıma kaydolunmuş. Bu çocuk benden değil, nüfusa dilekçe versem kayıttan düşerler mi?
Hakan F.
Hakan bey, Medeni Kanun’a göre, boşanmadan itibaren 300 gün içinde doğan çocuğun babası koca olarak kabul ediliyor. Siz boşanalı henüz 7 ay (210 gün) olmuş. Bu nedenle çocuğun sizden olmadığını düşünüyorsanız, soybağının reddi davası açmanız gerekiyor. Bu davanın da 1 yıllık süresi bulunuyor, öğrenmeden itibaren 1 yıllık sürede dava açmazsanız bu hakkınızı kaybedersiniz.

Haberin Devamı

- Eşim bana boşanma davası açtı. Bana sürekli hakaret ediyor, sürekli şiddet uyguluyor. Bir de boşanma davası açıyor. Bu davaya itiraz edebilir miyim? Rahime G.
Rahime hanım, eğer sizin bir kusurunuz yoksa açılan boşanma davasına itiraz edebilirsiniz. İtiraz ederseniz hakim eşinizin açtığı davayı reddedebilir. Ama sizin de kusurlu olduğunuz tespit edilirse boşanma kararı verilebilir.

- Kıymetli meslektaşım, açtığımız boşanma davasında karşı tarafın son bildiğimiz adresini dilekçeye yazdık. Bu adrese gönderdiğimiz tebligat, şahıs adreste bulunamadığından iade edilmiş. Mahkeme bize 1 hafta süre verdi, yeni adres bildirmediğimiz için davayı 119. Maddeye göre usulden reddetti. Bu konudaki görüşünüzü öğrenebilir miyiz?
Fahri K.
Fahri Bey, dava dilekçesinde belirtilen bir adrese tebligat yapılamamışsa mahkemenin yeni adresi araştırması, bulunamaması halinde ilanen tebligat yapması gerekir. Dava dilekçesine davalının adresi hiç yazılmazsa 119. Maddeye göre usulden reddedilebilir. Sizin durumunuzda mahkemenin kararı yanlış olmuş. Ancak temyize başvurmak yerine davayı başka mahkemede yeniden açmanın daha hızlı sonuç verebileceğini düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları