Gazetecilerden Meclis'e çağrı

Güncelleme Tarihi:

Gazetecilerden Meclise çağrı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2014 13:38

94 Basın meslek kuruluşunun oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), TBMM'de görüşülen MİT yasa değişikliğine tepki gösterdi.

Haberin Devamı

GÖP adına, dönem başkanlığını yürüten Basın Konseyi tarafından yapılan açıklamada, MİT Yasasında yapılacak değişikliklerle, "devletin istihbarat örgütü Başbakan'ın özel istihbarat örgütüne dönüştürülmek istendiği" vurgulandı. Yasadaki yeni düzenlemenin, "Basın ve ifade özgürlüğünün ötesinde kişi hak ve özgürlüklerine saldırı niteliği de taşıdığının" belirtildiği açıklamada, "Türkiye'yi evrensel değerlerden uzaklaştıran, demokrasi yürüyüşümüzü geri döndürmeye yönelik bir çaba olarak görmekteyiz" denildi.
Tasarı yasalaştığında; kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar başta olmak üzere, ticari kuruluşların, hiç bir gerekçe göstermeden kendilerinden istenen bilgi ve belgeyi vermek zorunda kalacaklarına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi;

"MİT, GAZETECİLERDEN HABER KAYNAKLARINI AÇIKLAMALARINI İSTEYEBİLECEK"

Haberin Devamı

"MİT , gazetecilerden haber kaynaklarını açıklamalarını isteyebilecektir. Basın Yasası'nın 12. Maddesinde yer alan “Süreli yayın sahibi, sorumlu müdür ve eser sahibi, bilgi ve belge dahil her türlü haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamaz.” hükmü de öne sürülemeyecektir.
Tasarı yasalaştığında, hapis cezası tehdidi gazetecilerin başlarının üzerinde "Demokles'in kılıcı" gibi sallanacaktır. Bu durumda basın özgürlüğü ortadan kalkarken, halkın haber alma hakkı da yok edilecektir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, gazetecinin haber kaynaklarını açıklanmaya zorlanmasının, ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna dair yerleşmiş içtihadı bulunmaktadır. Keza, Anayasamızın 28. maddesinde basın hürriyetinin özel olarak teminat altına alındığını da belirtmek isteriz."

ANAYASA'YA VE ULUSLARARASI ANLAŞMALARA AYKIRI
Gazetecilerin, yeni yasaya rağmen, haber kaynaklarını açıklamak ve tanıklık yapmaya zorlanamayacaklarına vurgu yapılan açıklamada, "aksine uygulamanın, Anayasamıza ve tarafı olduğumuz uluslararası antlaşmalara aykırı olacağını vurgulamak isteriz" denildi.

TBMM'YE ÇAĞRI

GÖP açıklamasında, "Türkiye’nin uluslararası arenada imajını zedeleyecek" olan ilgili hükmün yasadan çıkartılması veya Basın Yasası'nın 12. Maddesindeki istisnaya yer verilmesi konusunda TBMM'ye de çağrı yapıldı. Açıklamada şöyle denildi;
"Ülkemizin, ileri demokratik standartlara kavuşması için verdiğimiz mücadeleden asla vazgeçmeyeceğimizi, çabalarımızı her türlü platformda sürdüreceğimizi hatırlatıyoruz. Hükümeti darbe dönemlerde bile görülmeyen antidemokratik uygulamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Sansür ve otosansürün yasalaşmasını istemiyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!