Türk yok ithal işçi istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Türk yok ithal işçi istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2014 15:14

Türkiye'de bir taraftan işsizlikten bahsedilirken bir tarafta da işletmeler eleman bulamamaktan şikayetçi. Afyonkarahisar'da mermerciler, el ve gazete ilanları, afişler ve İŞKUR aracılığıyla çalıştıracak yeterli eleman bulamayınca, gözünü yurtdışına çevirdi. Sektörün işçi ihtiyacını karşılamakta zorlanan firmalar, hükümetten ithal işçi için destek bekliyor.

Haberin Devamı

Afyonkarahisar ve Türkiye'deki ihracatın büyük bölümünü karşılayan, ülkede son yıllarda gelişen, kullanımı alanı ve yaygınlığı artan mermercilik sektörü, işçi bulamamaktan yakınıyor. Afyonkarahisar'da hızla büyüyen bu sektörün öncüleri, işçi sorununun giderilmesi için ilanlar başta olmak üzere, çeşitli platformlarda bu taleplerini dile getiriyor.

Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği (AFSİAD) Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki işsizlik rakamlarının açıklandığını, ocak ayında Türkiye'deki işsizlik oranının yüzde 10,1 olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Bu oranın daha da düşük olabileceğine dikkati çeken Şehitoğlu, şunları kaydetti:

"Elbette kalben isteriz ki işsizlik hiç olmasın. Bir tarafta işsizlikten bahsedilirken bir tarafta da işletmeler istediği şekilde eleman bulamıyor. İşveren değil çalışan, işin mahiyetini belirler hale geldi hatta zaman zaman sadece vasıflı değil, vasıfsız kişi bulmakta da zorlanıyoruz. Dolayısıyla işsizliğin altında 'iş beğenmeme' gibi başka unsurların yattığını gözardı etmememiz lazım. Artık bu 'iş beğenmeme' sorunu toplumsal bir sorun haline gelmektedir."

Şehitoğlu, Avrupa Birliği'nde 2013 yılında işsizliğin yüzde 12-13 civarında gerçekleştiğini, böylesine bir krizin olduğu noktada bunun da gözardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

"Rakiplerimiz, Türk doğaltaşı ve ürün çeşitliğini kıskanır duruma geldi"

Sektörün birçok sorunu olmasına rağmen en büyük sorunun ise işçi bulamamak olduğuna değinen Şehitoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de o kadar madenci ve işletme var ki dünyada hatırı sayılır bir yerdeyiz. Dünyadaki rakiplerimiz, Türk doğaltaşı ve ürün çeşitliğini kıskanır duruma geldi. Ancak yeterince büyüme kat edemiyoruz. Makine teknolojilerimiz güçlü, maden çeşitliliğimiz güçlü, renk çeşitliliği ve kalite gücümüz çok çok iyi ancak dünyadaki büyük projelere, tasarım gücü kuvvetli hizmet veremiyoruz. Yetişmiş eleman, teknik eleman, ara eleman, vasıflı, vasıfsız eleman konularında çok kötü durumdayız. Sektörümüz, artık ve tehlikeli işler sınıfında. Esasen teknolojik imkanlar ile hiç de ağır işler gibi düşünülmemeli. İş hayatına atılan kişilerin çoğu, masa başında iş beklentisine sahip, çoğu kişiler hizmet sektöründe çalışmayı tercih ediyor. Teknik okul bitirmiş, bakıyorsunuz hizmet sektöründe çalışmayı tercih ediyor. Bu durum işverenlere yurtdışından işçi getirmeyi dahi düşündürüyor."

Haberin Devamı

Yurtdışından işçi çalıştırma talebi

Bir süre önce Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen bir toplantıda Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç'in misafir edildiğini ve kendisinin de bu soruna dikkati çektiğini anımsatan Şehitoğlu, "Artık, eleman bulamıyoruz. Hükümet destek versin, yurtdışından işçi çalıştırmaya hazırız. Birçok üçüncü dünya ülkesi var, günlük kazançları dünya ortalamasının çok çok altında. Sektörümüzde de işçi açığı var bunu kapatmamız için birtakım yasal düzenlemeler yapılırsa buna hazırız" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!