Hatıra ormanlarındaki ağaç sayısı 21 milyon oldu

Güncelleme Tarihi:

Hatıra ormanlarındaki ağaç sayısı 21 milyon oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2014 11:24

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce oluşturulan hatıra ormanlarında 155 bin kişi ve kurumun 21 milyona yakın dikili ağacı oldu.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, vatandaşlar ve kuruluşlar, ölümsüzleştirmek istedikleri isimler için ağaç dikerek hatıra ormanı oluşturuyor.


Orman ve Su İşleri Bakanlığınca bugüne kadar gerçek ve tüzel kişilerin katkılarıyla, yaklaşık 191 bin dekarda 2 bin 249 hatıra ormanı tesis edildi. Hatıra ormanında ağacı olan kişi ve kuruluş sayısı 155 bin 132'ye, dikilen fidan sayısı da 20 milyon 833 bine ulaştı. Bu çalışmalar için bağışçılar tarafından Bakanlığa 17 milyon 462 bin lira katkı sağlandı.


"Geçen yıl 1 milyon 255 bin 609 fidan dikildi"


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuya ilişkin, geçen yıl 2 bin 435 kişi ve kurum tarafından 3 milyon 659 bin lira katkıyla toplam 172 hatıra ormanı kurulduğunu ifade etti. Eroğlu, 13 bin 812 dekarı kapsayan bu ormanlarda 1 milyon 255 bin 609 fidan dikildiğini bildirdi.

Haberin Devamı


Bedelli tesis edilen hatıra ormanı ağaçlandırmalarında, fidan sayısı ve hektar olarak üst sınır bulunmadığını belirten Eroğlu, bağışçılar adına tanıtım levhası konulabilmesi için sahaya en az 2 bin fidan dikilmesi gerektiğini kaydetti.


Eroğlu, kara yolu hatıra ağaçlandırma levhası için ise sahaya dikilecek fidan sayısının 3 bin, her bir fidan bedelinin de 15 lira olması şartı bulunduğunu ifade etti.


"Yansa bile tekrar kuruluyor"


Hatıra ormanı ağaçlandırmalarına verilen isimlerin değiştirilemediğini vurgulayan Eroğlu, hatıra ormanlarına, gençleştirilmesi, yanması veya diğer nedenlerle kaldırılması halinde dahi yeniden ağaçlandırılarak aynı isimlerin verildiğini belirtti.


Hatıra ormanı çalışmalarına ilişkin son düzenlemeler hakkında bilgi veren Eroğlu, "Son yaptığımız düzenlemeyle Orman Genel Müdürlüğü, toplum yararına çalışan sivil toplum kuruluşlarına bedelsiz hatıra ormanı kurabilecek" ifadesini kullandı.


Hatıra ormanı nasıl kurulur


Bakanlığın açıklamasına göre, hatıra ormanı çalışmaları şu şekilde yürütülüyor:


"-Bedelli tesis edilen hatıra ormanı ağaçlandırmaları: Belirlenen fidan bedelinin, talepte bulunan gerçek veya tüzel kişilerce yatırılması şartı bulunuyor. Fidanların dikimi, bakımı ve korumasına ait iş ve işlemlerin tamamı Orman Genel Müdürlüğünce üstleniliyor.

Haberin Devamı


-Bedelli isimlendirilen hatıra ormanı ağaçlandırmaları: En fazla 15 yaşına kadar olan ağaçlandırma ve erozyon kontrolü sahaları, belirlenen hektar bedeliyle gerçek ve tüzel kişiler adına isimlendiriliyor.


-Bedel yatırmadan gerçek ve tüzel kişilerce tesis edilen hatıra ormanı ağaçlandırmaları: Projelendirilmiş sahalarında, projesinde belirtilen tesis ve bakıma ait iş ile işlemlerin tamamı kendisi tarafından yapılıyor.


-Bedelsiz isimlendirilen hatıra ormanı ağaçlandırmaları: Ülke ve ülke ormancılığına faydalı hizmetleri geçen devlet adamları ile hayatını kaybeden ormancılar veya meslek dışından kişilerin hatıralarını yaşatmak, önemli olayları, günleri ve diğer devletlerin veya devlet adamlarının dostluklarını belgelendirmek için oluşturuluyor. Bu ağaçlandırmalarda, isimlendirilecek sahanın yaş sınırı bulunmuyor."



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!