YÖK Başkanı listeyi açıkladı

Güncelleme Tarihi:

YÖK Başkanı listeyi açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2014 10:29

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya listeyi açıkladı. Çetinsaya, “Meslek yüksekokullarında yeniden düzenlemeye ihtiyaç var. İkinci hedef nitelikli öğretim üyesi ihtiyacı. Bütün elemanların yüzde 45’i doktoralı. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 21. OECD ortalaması için doktoralı öğretim üyesine ihtiyaç var. Yüz yüze eğitim ile Türkiye’de 55 bin öğretim elemanına, 25 bin öğretim üyesine ihtiyaç bulunuyor. 300 bin araştırmacı da gerekiyor. Önümüzde 10 yılda buna eğilsek bile çok önemli gelişme gösteririz. Meslek yüksekokullarında öğretim üyelerini çeşitlendirmemiz gerekiyor. 3’üncü stratejik hedef ise uluslararsılaşma. Önümüzdeki yıllarda uluslararası öğrenci sayısının dünyada 8 milyona çıkması bekleniyor. Türkiye’de 54 bin öğrenci var. Bu amaçla “Study in Tukey” çalışmasını geliştirdik, kamusal marka haline getirmek istedik. Bu çalışmalara devam etmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Meslek yüksekokullarında yeniden düzenlemeye ihtiyaç var. İkinci hedef nitelikli öğretim üyesi ihtiyacı. Bütün elemanların yüzde 45’i doktoralı. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 21. OECD ortalaması için doktoralı öğretim üyesine ihtiyaç var. Yüz yüze eğitim ile Türkiye’de 55 bin öğretim elemanına, 25 bin öğretim üyesine ihtiyaç bulunuyor. 300 bin araştırmacı da gerekiyor. Önümüzde 10 yılda buna eğilsek bile çok önemli gelişme gösteririz. Meslek yüksekokullarında öğretim üyelerini çeşitlendirmemiz gerekiyor. 3’üncü stratejik hedef ise uluslararasılaşma. Önümüzdeki yıllarda uluslararası öğrenci sayısının dünyada 8 milyona çıkması bekleniyor. Türkiye’de 54 bin öğrenci var. Bu amaçla “Study in Tukey” çalışmasını geliştirdik, kamusal marka haline getirmek istedik. Bu çalışmalara devam etmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

Vakıf Üniversiteleri Birliği tarafından düzenlenen EDU SUMMIT Eğitim Zirvesi ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Eğitim ve Yüksek Öğretim’ başlığı ile yapıldı. Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya şöyle dedi:
“Sistem arayışı içinde yeniden yapılanma çok belirleyici. 1980’lerin terazisinin, bugünün yükseköğretim ağırlığını taşıması mümkün değil. Bu sadece merkeziyetçi anlayış da değil. 27 okul üniversite için kurgulanmış yapının, küreselleşmenin dinamiklerinin çalıştığı bir ortamda yaşaması mümkün değil. Dönüşüm gerekli. Bunun ilk adımı yeni yasa çalışması. Kurumun çağdaş bir kuruma dönüşmesi. Yeniden yapılanma için nereye gideceğimizi, nerede durduğumuzu bilmemiz gerekiyor. Konumlandırma yapmamız gerekiyor. Mevut durum nedir? Gelecekte 10 yılda bizi ne bekliyor. Üniversitelerarası Kurul Çalışmasında bunun sonuçlarını açıklayacağız. Verilerin yanlış olması nedeniyle istatistik sistemini yeniden gözden geçirdik. ‘Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi’ni geliştirdik. BU çalışma sonucunda hedeflerimizi belirleyeceğiz. Türkiye’de 5,5 milyon üniversite öğrencisi var.

Yüzde 62’si lisans, yüzde 6’sı lisans üstü programlarda, yüzde 47’si açıköğretimde okuyor. İkinci öğretimdekilerin oranı yüzde 12. , uzaktan eğitim ise yüzde 1. Vakıf da sistemde yüzde 10-15 aralığında öğrencilerden oluşturuyor. Önümüzdeki yol haritası ise şöyle. 3 temel hedef bulunuyor. Nicel büyümeden nitelikli büyüme birincisi. Türkiye’nin büyüme performansı, okullaşma oranı çok büyüdü. Bu nedenle yükseköğretim talebi devam edecek. Gelecek yıllarda 1 milyon 200 bin öğrenci mezun olacak ve üniversite talebi artacak. Küresel dinamikler de etkili olacak. Burada niceliksel büyümeyi devam ettirmek ve kaliteye çevirmek için çalışmaya ihtiyaç var. Bunun için de vakıf üniversitelerine de ihtiyaç var. Açıköğretimi yüzde 20’lere çıkarmamız gerekiyor.

Haberin Devamı

Meslek yüksekokullarında da yeniden düzenlemeye ihtiyaç var. İkinci hedef nitelikli öğretim üyesi ihtiyacı. Bütün elemanların yüzde 45’i doktoralı. Öğrenci sayısı ile öğretim üyelerinin büyüme oranı paralel değil. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 21. OECD ortalaması için doktoralı öğretim üyesine ihtiyaç var. Yüz yüze eğitim ile Türkiye’de 55 bin öğretim elemanına, 25 bin öğretim üyesine ihtiyaç bulunuyor. 300 bin araştırmacı da gerekiyor. Bunun için de doktora eğitimine çok önem verilmeli, her yıl 4 bin 500 doktora mezunu var, ancak bunun 10 bine çıkması gerekiyor. Önümüzde 10 yılda buna eğilsek bile çok önemli gelişme gösteririz. Meslek yüksekokullarında öğretim üyelerini çeşitlendirmemiz gerekiyor. 3’üncü stratejik hedef ise uluslararasılaşma. Önümüzdeki yıllarda uluslararası öğrenci sayısının dünyada 8 milyona çıkması bekleniyor. Türkiye’de 54 bin öğrenci var. Bu amaçla “Study in Tukey” çalışmasını geliştirdik, kamusal marka haline getirmek istedik. Bu çalışmalara devam etmeliyiz.

Haberin Devamı

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!