New York'ta Müslüman takibine son

Güncelleme Tarihi:

New Yorkta Müslüman takibine son
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2014 01:17

New York Polis Teşkilatının (NYPD) büyük eleştirilere neden olan Müslüman toplumunu izlemeye yönelik istihbarat birimi lağvedildi.

Haberin Devamı

Eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'e bağlı, NYPD'nin başındaki Raymond Kelly'in öncülüğünde, 11 Eylül saldırıları gerekçesiyle terörle mücadele çerçevesinde New York'taki Müslüman toplumunun izlenmesini gerçekleştiren istihbarat biriminin, yeni Belediye Başkanı Bill de Blasio'nun göreve getirdiği yeni NYPD şefi William Bratton tarafından lağvedildiği açıklandı.

NYPD'nin aldığı bu karar, Bloomberg ve polis şefi Kelly'nin görev süresinin dolmasından ve ülkenin merkezi yönetiminin, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) dahil, 11 Eylül sonrası kanunları yeniden gözden geçireceğini bildirmesinden sonra geldi.

NYPD sözcüsü Stephen Davis, birimin lağvedildiğini doğrularken, bu birimde çalışan dedektiflerin diğer istihbarat birimlere kaydırıldığını bildirdi. New York'un yeni demokrat Belediye Başkanı Bill de Blassio da kararla ilgili açıklamasında, polis ile hizmet ettiği toplumlar arasındaki gerginliğin düşürülmesinde kritik bir adım olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

NYPD'nin Mülsüman toplumuna yönelik casusluk faaliyetleri sivil haklar savunucuları ve Müslüman toplum temsilcileri dışında, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) üst düzey bir yetkilisi tarafından da eleştirilmişti.

Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) yardımlarıyla organize edilen Müslümanları izleme programının merkezini oluşturan Demografi Birimi, Müslümanların yaşadığı, çalıştığı, alışveriş yaptığı ve ibadet ettiği yerlerden toplanan veritabanları üzerinden “casusluk” ve “fişleme” yaptığı gerekçesiyle eleştirilerin odağı durumdaydı.

Geçen hafta NYPD'nin yeni istihbarat şefi John Miller ile bir toplantı gerçekleştiren New York'taki Arap Amerikan Derneği yöneticisi Linda Sarsour, yasadışı izlemeler yapan birimin lağvedilmesiyle ilgili açıklamasında, kararı memnuniyetle karşıladığını belirtirken, suça ilişkin hiçbir kanıt olmadan camilere sızan muhbirler hakkında hala endişeleri olduğunu dile getirdi.

2003 yılında kurulduğu belirtilen NYPD'nin Demografik Birimi'nin adı son yıllarda, Bölge Değerlendirme Birimi olarak değiştirilmiş ve yeni polis şefi Bratton'un göreve geldiği 2014 Ocak'tan bugüne de etkinliğini büyük ölçüde yitirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!