Ayfer Tunç konuşulacak

TÜRK edebiyatımızın önemli yazarlarından Ayfer Tunç, 25 yıldır iyi kitaplar yazıyor.

Haberin Devamı

Son kitabı Dünya Ağrısı bunun için en güncel örnek. Çizgisinde, dilinde, duruşunda, niteliğinde asla bir kayıp olmadan yazarlığını sürdürebilmek iyi bir edebiyatçı olmayı gerektirir!
Yarın (17 Nisan 2014) Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Edebiyat Hayatının 25. Yılında Ayfer Tunç başlığı altında konuşmalar gerçekleştirilecek.
Ayfer Tunç, toplumsal dönüm noktalarını, yaşamımızın dokunulması gereken özelliklerini işlemiştir eserlerinde. Onun kitaplarını okuyanlar hem bugünün iyi bir edebiyatçısını okumuş olurlar hem de yarının edebiyatının nasıl bir doğrultuda ilerleyeceğinin ipuçlarını bulurlar.
Ayfer Tunç’un romanı hem bu kaosta bireyin ahvalini anlatır hem de kurtuluş için alternatif saptamaları vardır. Ama asla tavsiye gibi yavan bir eda taslamaz. Her kitabında ortaya koyduğu bir ‘mesele’ vardır. Bizim hayatımızdan sahneler bütün canlılığıyla anlatılır ama bunları en uygun ve etkileyici kurgu içinde aktarır. Toplumsal konuları değerlendirirken tek cümlesi bile bildiri değildir! Ama okura önemli işaretler gösterir!
Dünya Ağrısı kitabıyla ilgili Ayfer Tunç’la yaptığı ‘Siyasi Değil Ahlaki Buhran Yaşıyoruz’ başlıklı söyleşide Çağlayan Çevik’in ‘25 yıl içinde en önemli edebiyat olayları nelerdi’ sorusuna verdiği cevap, Ayfer Tunç’un iyi edebiyattan yana samimi tavrını ortaya koyuyor:
“Sadece 25 yılın değil, genel olarak Türkçe edebiyatın en önemli olayı Orhan Pamuk’un Nobel almasıdır. Orhan Pamuk’un Nobel ödülü alması kadar önemli bir olay daha yoktur Türk edebiyatında. Yurtdışında Türkçe yazmanın gururunu sağlayan bir olaydır bu. Türkçe yazıyorum, Nobel almış bir dilde yazıyorum diyebilecek özgüvenim var artık benim. Ben dilimi çok seviyorum, yazarlığım için hayat ve dil çok önemli. Türkçeyi dünyaya ispatladı Orhan Pamuk. Yazarlık yanında yayıncılık da yaptığım için, benim bulunduğum dönemde ekip olarak Ahmet Hamdi Tanpınar’ı YKY etiketiyle yayımlamış olmamızdır diğer bir önemli olay ve beni mutlu eden hadise. Kim ne derse desin Tanpınar, YKY’nin yazarı olmasaydı Türkiye’de bu kadar tanınır olamazdı. Onu kuşaklar ve ideolojiler üstü yaptı o ekibin gayretleri. Akademik ve dar bir çevreden genel bir okur çevresine genişletti okunurluğunu. Şimdi eskiden olduğu gibi Dergâh’tan yayımlanmaya devam ediyor, çok da güzel hazırlıyorlar ama YKY etkisi yadsınamaz. Bu açıdan bakınca Tanpınar’a okuru ve yazar olarak bir borcu ödeyebildiğime inanıyorum.”

* * *

Haberin Devamı

PROGRAM 10.00’da Prof. Dr. Nalân Cinemre’nin yapacağı açış konuşmasıyla başlıyor. Daha sonra 16.30’a kadar sürecek toplam dört oturumda Ahmet Ümit, Abdullah Uçman, Handan İnci, Sırma Köksal, Murat Gülsoy, Çimen Günay Erkol, Tezer Cem, Nursel Duruel, Haydar Ergülen, Bengü Vahapoğlu, Yalçın Tosun, Hülya Soyşekerci, Sadık Yalsızuçanlar, Olcay Akyıldız, Asuman Kafaoğlu Büke, Zeynep Zengin, Özge Şahin Uğurel konuşacaklar. Kapanış konuşmasını ise Ayfer Tunç gerçekleştirecek.
Konuşmaları izlemek isteyenler için, hepsi oldukça önemli konuşmalardan benim altını çizdiğim bazı başlıklar şunlar:
‘Edebiyatımızda Bir Ayrıntı Ustası’,
‘Tunç Edebiyatına 25 Maddelik Bir Girizgâh’,
‘Klasik Anlatının Sınırlarında Ayfer Tunç Deneyleri’,
‘Bir Bitimsizlik Hali’,
‘Bir Gecenin Yüzyılı’,
‘Suzan Defter’de Yanan Hayatlar’,
‘Taşra Ağrısı’.
Oturumlar Fındıklı’da, MSGSÜ, Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda gerçekleşecek.

* * *

Haberin Devamı

İYİ bir yazarı, daha iyi anlamanızı sağlayacak. Kitap olarak yayımlanmasını da bekliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları