Ofis açmazsa Twitter’a ilan verenlerin KDV’si arttırılacak

Güncelleme Tarihi:

Ofis açmazsa Twitter’a ilan verenlerin KDV’si arttırılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2014 01:32

Twitter ofis açmadığı sürece Türkiye’nin uğrayacağı vergi kaybını karşılamak için yöntem geliştiriliyor. Maliye Bakanı Şimşek ofisi olmayan sosyal medya şirketlerine ilan verenlerin KDV’sinin yüzde 18’den 36’ya çı-karılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek Twitter’ın Türkiye’de ofis açması ve Türk vergi sistemine dahil olması konusunda ısrarcı. Bakan Şimşek Twitter’ın Ankara’ya gelen yetkililerinin kendileri ile de görüşmek istediğini dile getirdi. Türkiye’de sürekli gelir elde eden sosyal medya şirketlerinin Katma Değer Vergisi (KDV) açısından sorun olmadığını çünkü reklam veren tarafın ödemeyi yaptığını belirterek sorunun gelir ve kurumlar vergisi kısmında çıktığını vurguladı. “Bu şirketler iyi niyete sahiplerse Türkiye’deki süreklilik sağlayan faaliyetlerinden dolayı temsilcilik açmalılar. Eğer açmıyorlarsa kanun çerçevesinde bu sosyal medya şirketlerine ilan verenlerin KDV’sini yüzde 18 yerine yüzde 36 olarak uygularız. Bu yapılabilir bir şey” diye konuştu.

TEMSİLCİLİK AÇAN DA OLDU

Haberin Devamı

Bakan Şimşek’in dün mart ayı bütçe sonuçlarına ilişkin düzenlediği toplantıda gündem Twitter’da yoğunlaştı. Şimşek Türkiye’de gelir elde ettiği halde Türkiye’de temsilcilik açıp vergi vermiyorsa, vergi kaçırıyorsa, haksız rekabete yol açıyorsa bunlara müdahale edileceğini belirterek örnek olarak ilan verenin KDV’sinin arttırılabileceğini belirtti. Şimşek Google’ın gelip temsilcilik kurduğunu ve bu şekilde temsilcilik kuranlara ise KDV’nin yine yüzde 18 uygulanacağını söyledi. Şimşek tüm sosyal medya şirketlerini töhmet altında bırakmak istemediğini, işini doğruca yapan şirketlerin de bulunduğunu da belirterek bugüne kadar yaptıkları incelemelerin, yazdıkları cezaların ve devam eden mahkeme süreçlerinin olduğunu dile getirerek, bu süreçler sonunda Türkiye’ye gelip daimi temsilcilik açanların da bulunduğunu bildirdi.

Twitter karşı değil

TWITTER’ın Başkan Yardımcısı Colin Crowell, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Direktörü Sinead McSweeney ve hukuktan sorumlu direktörü Anthony Nieto’dan oluşan Twitter heyeti önceki gün Başbakanlık, Ulaştırma Bakanlığı, BTK ve TİB gibi kurumların yetkilileriyle gün boyu süren toplantılar yaptı. Reuters’a bilgi veren Başbakanlık’tan bir yetkili, dünkü görüşmelerle birlikte sorunun temeli olarak gördükleri “muhataplık” sorununun aşıldığını belirterek, “Karşılıklı olarak yapılan sunumlarda taraflar tam olarak birbirini anladı ve bundan sonra işbirliği yapılması için bir sistem kurulması kararlaştırıldı” dedi. Bu arada Ulaştırma Bakanı bugün görüşmelere ilişkin basın toplantısı düzenleyecek.

200 BAŞVURU KARŞILANDI


Twitter yetkilileri toplantıya gelmeden önce mahkeme kararı bulunmayan yaklaşık 200 bireysel başvuruya yönelik talepleri karşıladığını, Türkiye için önemli üç mahkeme kararını uyguladığını ve kalan birkaç kararı en geç bir hafta içinde uygulayacağını kaydeden aynı yetkili, şöyle konuştu: “Bazı hesaplar da kapatılacak. Gelinen aşamada Twitter hemen bir şirket kurmayacak ancak İstanbul’da avukatları aracılığıyla gerekli olan iletişimi sağlayacak.” Twitter yöneticilerinin vergi kaçırmak gibi yaklaşımlarının olmadığı ya da olamayacağını ifade ettiğini kaydeden yetkili, “Twitter Türkiye’de ofis açmaya kategorik olarak karşı değil, bunu net şekilde ifade etti. Şimdi bir çalışma yapılacak ve şirket kurana kadar Twitter’ın vergi ödeyip ödemeyeceği tespit edilecek. Eğer vergi ödemesi gerekirse Twitter bu sorumluluğu yerine getireceğini bildirdi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’de neden ofis isteniyor?

Ofis açmazsa Twitter’a ilan verenlerin KDV’si arttırılacak

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter’ın Türkiye’de şube açmasının şart olduğunu söylemesinin püf noktası anlaşıldı. Türkiye’nin ABD’yle çifte vergilendirme anlaşmasına göre Twitter Türkiye’de temsilcilik veya bir işyeri açtığı anda Türkiye’nin vergi alma imkanı doğacak. Twitter elde ettiği gelir ve kurumlar vergisini Türkiye’de ödeyecek, daha sonra da ABD’de indirim konusu yapabilecek. Türkiye ile ABD’nin 1998 yılında yürürlüğe giren çifte vergilendirme anlaşmasının 5’nci maddesinde öncelikle ‘işyeri’ tanımı yapılıyor. Bu maddeye göre, işyeri terimi, “bir teşebbüsün işinin tamamen veya kısmen yürütüldüğü işe ilişkin sabit bir yer anlamına gelir” şeklinde tanımlanıyor. İşyeri terimi kapsamına, yönetim yeri, şube, büro, fabrika, atelye giriyor. Daha sonra anlaşmanın “Ticari kazançlar” başlıklı 7’nci maddesinin 1’inci fıkrası devreye giriyor. 1’inci fıkrada, “Bir Akit Devlet teşebbüsüne ait kazanç, sözkonusu teşebbüs diğer Akit Devlette yer alan bir işyeri vasıtasıyla ticari faaliyette bulunmadıkça, sadece ilk bahsedilen Devlette vergilendirilecektir. Eğer teşebbüs yukarıda bahsedilen şekilde ticari faaliyette bulunursa, teşebbüsün kazançları bu diğer Devlette, işyerine atfedilebilen miktarla sınırlı olmak üzere, vergilendirilebilir” deniliyor. Bu maddeyle Türkiye’nin Twitter’ın faaliyetlerinden gelir ve kurumlar vergisi almasının yolu açılıyor. Daha sonra da 23’ncü maddeye göre mahsup yapılabiliyor. Yani Twitter ofis açarsa yıllık olarak elde edeceği kazançların vergisini Türkiye’de ödeyecek. Daha sonra ABD’de ödeyeceği vergi üzerinden indirim konusu yapabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!