Suriye ve Irak Kürtleri arasında Hendek krizi

Güncelleme Tarihi:

Suriye ve Irak Kürtleri arasında Hendek krizi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2014 01:20

IRAK Bölgesel Kürt Yönetimi’nin, Suriye’de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava bölgesi sınırına 17 kilometre uzunluğunda hendek kazması sınırda büyük gerginliğe neden oldu.

Haberin Devamı

Kürt haber kaynaklarına göre, önceki akşam Rojava ve Kuzey Irak arasındaki Semelka Sınır Kapısı’ndan geçmeye çalışan 32 yaşındaki bir Rojavalı sırtından vurularak öldürüldü. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) ile Suriye’de Kürtlerin denetimindeki 3 özerk kantonun ilan edildiği Rojava bölgesi arasında sınırdaki geçişler nedeniyle ilgili sorunlar uzun süredir devam ediyordu. Hendek krizi ve Rojavalı’nın ölümü üzerine, Suriye Kürtleri cenazeyi almak için sınırda toplandı, IKDP’yi protesto etti.

PYD’ye suçlama

IKDP’nin resmi internet sitesinde konuyla ilgili yapılan açıklamada, “PYD (Suriye Kürtlerinin örgütü) ile ittifak içerisinde olan teröristler buradan rahatlıkla Kürdistan bölgesine geçebilirler. PYD, Rojava’da Kürtlerin mücadelesi önünde büyük bir engel haline gelmiştir” ifadeleriyle hendeğin El Kaide bağlantılı IŞİD militanları ve kaçakçıların geçişini önlemek için yapıldığı belirtildi. Rojava’nın Cizire Kantonu Yasama Meclisi Başkanı Hekem Kelo ise “IŞİD teröristleri, Rojava bölgesinden değil Suriye’nin başka yerlerinden Irak’a geçiş yapıyor. Teröristlerin geçişine engel olmak istiyorlarsa Rojava sınırının dışındaki yerlerde Hendek kazsınlar. IKDP’nin amacı Rojava’yı sindirmek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!