Ukrayna'da ajan savaşları

Güncelleme Tarihi:

Ukraynada ajan savaşları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2014 01:20

Ukrayna’da Rusya yanlıları ülkenin doğusunda yeni kasabaları denetim altına alırken Kiev yönetimi orduya operasyon emri verdi.

Haberin Devamı

Rusya’ya yakın kaynaklar operasyonun geçen hafta sonu Kiev’e giden CIA başkanı tarafından örgütlendiğini öne sürüyor. Ukrayna’ya göre ise karakol işgallerinde Rus askeri istihbaratının parmağı var.

UKRAYNA’da beş aydır süren karışıklık yatışmak bilmiyor. Ülkenin doğusunda eller tetiğe giderken Rusya ve ABD, gerginlikten birbirlerinin ajanlarını sorumlu tutuyor. Rus çoğunluğun yaşadığı ülkenin doğusunda, özerklik veya Rusya Federasyonu’na bağlanma talep eden silahlı grupların polis merkezleri ve kamu binalarını işgali sürüyor. Devlet binalarının işgal edildiği kentlere önceki akşam Rusya sınırındaki Horlivka da eklendi. Böylece Rusya yanlılarının denetimdeki kent ve kasabaların sayısı 9’a çıktı. Gelişmeler üzerine önceki akşam acil toplantı yapan Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi, orduya “terörle mücadele operasyonu” izni verdi. Ukrayna’nın geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov dün sabah “Operasyon başlamıştır” dedi, ancak uzun bir süre tanklar işgal edilen kentleri abluka altına almaktan başka bir eyleme girişmedi. Öğleden sonra ilk sıcak temas yaşandı. Ordu birlikleriyle Rusya yanlısı silahlı milisler arasında ilk çatışma, Krematorsk ile Slavyansk kasabı arasında yer alan havalimanı civarında yaşandı.

CIA yönetiyor suçlaması

Ukrayna ordusunun operasyona başladığı haberleri Rusya’yı da hareketlendirdi. Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Twitter hesabında muhtemel operasyonun “iç savaşa yol açabileceği” uyarısını yaptı ve Kiev yönetimini “CIA’in emrinde hareket etmekle” itham etti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov önceki gün “Ukrayna’dan CIA Başkanı Brennan’ın hafta sonunda Kiev’i ziyareti hakkında açıklama bekliyoruz” demişti. Bu iddia ABD tarafından doğrulandı. RIA Novosti, Ukraynalı kaynaklara dayanarak Brennan’ın başka bir isimle Kiev’e geldiğini, bu görüşme sonrasında Slavyansk operasyonuna karar verildiğini öne sürdü. Ukrayna Güvenlik Bakanlığı ise ülkenin doğusundaki silahlı ayaklanmadan Rusya Askeri İstihbaratı’nı sorumlu tuttu. Açıklamaya göre üç gün boyunca silahlı grupların telefon ve telsiz konuşmalarını dinleyen Ukrayna istihbaratı “Yeşil Adamlar” diye bilinen bayraksız üniformalı silahlı grupların liderinin Rusya Askeri İstihbaratı GRU subaylarından Igor Strelkov olduğunu belirledi. Strelkov, Donetsk bölgesindeki yerel yönetim binaları ele geçirilirken operasyonları koordine ediyor. Öte yandan tüm bu sıcak gelişme ve atışmaların, yarın İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılması beklenen zirveyi tehlikeye atmasından endişe duyuluyor. Zirveye ABD, Rusya, AB ve Ukrayna’nın katılması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!