Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Çin'de

Güncelleme Tarihi:

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Çinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2014 19:42

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Çin ve Rusya arasındaki çok kapsamlı stratejik işbirliği ilişkisinin "dünyada içerik bakımından en zengin ve en anlamlı büyük ülke ilişkisi" olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Çin'e resmi ziyaret için gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çinli mevkidaşı Vang ile bir araya geldi. Başkent Pekin'de yapılan görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Vang, uluslararası düzenin giderek karmaşıklaştığı bir ortamda dünya barışı ve istikrarı için Pekin ve Moskova'nın daha yakın temas ve diyalog halinde olması gerektiğini vurguladı. Vang, "Rusya ve Çin arasındaki stratejik işbirliği ilişkisi dünyadaki en anlamlı ve içeriği en zengin büyük ülke ilişkisi" dedi. Çin'in Şanghay kentinde gelecek ay yapılması planlanan Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Zirvesi'nin, Asya'da yeni bir güvenlik anlayışı oluşturma amacında olduğuna işaret eden Vang, zirvede bölgedeki yeni güvenlik işbirliği çerçevesinin tartışılacağını belirtti.

Çin'in CICA dönem başkanlığını devralacağını hatırlatan Vang, 2014-2016 dönem başkanlığını yapacak olmalarının getirdiği büyük sorumluluğa vurgu yaptı. Vang, zirveye 40 ülke ve uluslararası organizasyonun ve 14 ülke liderinin katılacağı bilgisini vererek, Çin'de yapılacak zirvenin CICA tarihindeki en geniş katılımlı zirve olacağını kaydetti. Ukrayna'daki kriz hakkında da değerlendirmelerde bulunan Vang, "Çin'in bir dostu olarak bu ülkeyi karışıklık içerisinde görmeyi arzu etmediğini" ifade etti. Vang, Ukrayna'nın farklı bölge ve unsurlarının meşru hak ve taleplerine saygı gösterilirse bu ülkeye kalıcı barış ve istikrarın geleceğini savunarak, sorunun çözümü için elverişli dış ortama da ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti. Çin'in sorunların diyalogla çözümünden yana olduğunun altını çizen Vang, Pekin yönetiminin ABD, AB, Ukrayna ve Rusya'nın olası çok taraflı diyalog mekanizmasını olumlu karşıladığını belirtti. Vang, Ukrayna'daki tüm taraflara "itidal" çağrısını yineleyerek, Pekin yönetiminin meselenin siyasal yollardan çözümü için yapıcı rol üstlenmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Çin ve Rusya'nın "adil uluslararası düzenin koruyucuları olmaları gerektiğini" belirterek, çeşitli sorun ve zorluklarla yüzleşen dünyada Çin ve Rusya'nın daha yakın işbirliği ve diyalog halinde olması gerektiğini kaydetti. İkili ayrıca Kore Yarımadası, BRICS ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Güney Afrika ve Çin) gibi birçok uluslararası konuda fikir alışverişinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!