Gazeteci Alpay Kabacalı vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Gazeteci Alpay Kabacalı vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2014 18:59

Türk Basını'nın araştırmacı yazarlarından Alpay Kabacalı vefat etti.

Haberin Devamı

72 yaşında ölen Kabacalı'nın cenazesi, yarın Üsküdar Doğancılar Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Basın Şeref Kartı ve Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi olan Alpay Kabacalı1942 yılında Antalya'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki öğrenimi sırasında çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. 1966-68'de Gerçekler Postası adlı siyaset ve kültür dergisini 14 sayı yayımladı. 1968-69'da Ant Dergisi'nde Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı. Bu dergide yayımlanan bir yazıdan dolayı 12 Mart döneminde 11 ay cezaevinde yattı.

Daha sonra yayınevlerinde ve haber ajanslarında redaktörlük ve yöneticilik yapan Alpay Kabacalı, Yeni Ortam ve Cumhuriyet gazetelerinde yazdı. Milliyet Sanat, Sanat Olayı ve Yeni Gündem dergilerinin Yazı İşleri Müdürlüğünde bulundu. 12 Eylül döneminde Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) davasında yargılandı ve beraat etti.

"Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Türkiye Ansiklopedisi" ile "Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi" yayın kurullarında yer alan Alpay Kabacalı, Cumhuriyet Gazetesi'nde yazıları, yazı dizileri ve kültür insanlarıyla yaptığı röportajlar yayımladı. Uzun yıllar Türkiye Yazarlar Sendikası'nın ve Türkiye PEN'in yönetim kurullarında görev alan Kabacalı, Bilim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin (BESAM) başkanlığını da yaptı. 60 civarında kitabı yayımlanan Alpay Kabacalı'nın, "Türk Yayın Tarihi", "Türkiye'de Basın Sansürü", "Türk Basınında Demokrasi", "Türkiye'de Matbaa Basın ve Yayın", "Ahmet İhsan Tokgöz: Matbuat Hatıralarım", "Kanuni Sultan Süleyman", "Türkiye'de Siyasal Cinayetler" ve "Bilinmeyen Yönleriyle Cumhuriyet Tarihi" gibi eserleri bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!