Almanya'da doktor ihtiyacı büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Almanyada doktor ihtiyacı büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2014 09:37

Almanya doktor açığı ile karşı karşıya.Danışmanlık firması Roland Berger’in araştırması 2015 yılında federal çapta doktor ve bakıcı eksikliğinin 175 bin olacağını iddia ediyor.

Haberin Devamı

DÜSSELDORF- Demografik gerçekler ve yaşlanan nesil yüzünden metropollerde dahi doktorların büyük çoğunluğu artık emekli olmaya hazırlanırken, en büyük sorunu ise kırsal alanlar çekiyor. Bazı ufak şehirler ve kasabalarda hiç doktorun kalmaması dahi söz konusu. Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) yaklaşık bin doktor açığı bulunuyor. Danışmanlık firması Roland Berger’in araştırması 2015 yılında federal çapta doktor ve bakıcı eksikliğinin 175 bin olacağını iddia ediyor.

KRV hastanelerinde halihazırda çalışan her sekiz doktordan biri zaten yabancı ülkelerden geliyor. 2012 yılında Kuzey Ren Vestfalya Yunanistan’ın Selanik kentinde doktorlara yönelik fuar düzenlemişti. Fuarda genç ve iyi eğitimli doktorları Almanya’ya kazandırmak peşinde olan KRV hükümeti 15 genç doktora henüz Almanya’ya gelmeden fuar alanında mukavele imzalatmayı başarmıştı. Bu tablonun öte yanında Almanya’nın tıp ve doktorlar haritasını şekillendiren farklı bir faktör daha baş gösteriyor. Almanya’nın büyük kentlerinde ve kalabalık şehirlerde doktor eksikliği şu dönemde pek hissedilmese de kırsal alanlarda doktor eksikliği vahim derecelere ulaştı.

Hünxe, Menden, Wermelskirchen gibi küçük şehirlerde aile hekimleri sayıca çok az. Hünxe’de yıllardır doktorluk yapan Michael Wefelnberg 20 yıldır sürdürdüğü doktor muayenehanesinde günde kimi zaman 150 hastaya bakmak zorunda. Yapılan araştırmalar KRV eyaletinde aile hekimliği yapan doktorların üçte biri yerine geçireceği bir doktor bulamayıp muayenehanesini kapatmak zorunda kalacak. Aile hekimlerinin geneli şimdiden 50 yaşın üzerinde. Özellikle Almanya’da doktora gitmek bir güvenli hayat unsuru iken, bir çok vatandaş nezle yüzünden dahi doktora gitmeyi ihmal etmiyor.

Yeni yetişen doktorların arasında itibar kaybeden aile hekimlerinin sayısı gittikçe azalmasına azalıyor. Tıp öğrencileri henüz eğitim aşamasında kırsal alanda aile hekimliği hakkında espriler yaparak bu alanı cazibesizleştiriyor. Öte yandan Roland Berger firmasının araştırmasında ortaya çıkan sonuca göre doktorluk mesleklerinde bürokratik uğraşların azaltılmasının tıpçıların yeniden doktorluk mesleğine yöneleceğini vurguluyor. Artan yaşlılık ile bakıma muhtaç insan sayısı artarken yaşlanan ve yerine kimsenin geçmediği doktorlar da artıyor.

Sağlık Sigortaları Doktorları Birliği yönetim kurulu başkanı Andreas Köhler BILD gazetesine verdiği demeçte 2020 yılında yaklaşık 51 bin doktorun yaşlılık sebebi ile işten ayrılacaklarının açıkladı. Nispeten büyük bir kent olan Bochum’da 2011 aile hekimi 60 yaşın üstünde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!