MEB Müsteşar Yardımcısı Çelik: Öğretmen başına düşen öğrenci sayısını AB ortalamasına getireceğiz

Güncelleme Tarihi:

MEB Müsteşar Yardımcısı Çelik: Öğretmen başına düşen öğrenci sayısını AB ortalamasına getireceğiz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2014 15:01

MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Türkiye'nin eğitim alanında Avrupa Birliği (AB) standartları içerisinde zorunlu olanlar arasında yerine getirmediği yükümlülük bulunmadığını söyledi. Çelik, “Bu yıl 40 bin yeni öğretmeni sisteme kazandırarak, insan kaynaklarımızdaki öğretmen başına düşen öğrenci sayısını AB ortalamalarında yakalamak üzerindeyiz "dedi.

Haberin Devamı

Gaziantep’te düzenlenen “Mesleki ve Teknik Eğitimde Kalite Odaklı Gelişim" konferansına katılan MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, eğitime öncelik verildiğini anlatarak şöyle konuştu:

“2000'li yıllar ile günümüz karşılaştırıldığında Türkiye eğitim alanında Avrupa Birliği (AB) standartları içerisinde zorunlu olanlar arasında yerine getirmediği yükümlülük yok.

Ülkemizde bireylerin eğitimde kalma yılı 5,6 yıldı. 12 yıllık zorunlu eğitimle bunu gelişmiş ülkelerde olduğu gibi 11-12 yıla taşımayı istiyoruz. Gelişmişlik endeksinde hak etmediğimiz 51'inci sıradaki yerimizi, daha üste taşıyacağız. Bu yıl ağustosta 40 bin yeni öğretmen arkadaşımızı sisteme kazandırarak, insan kaynaklarımızdaki öğretmen başına düşen öğrenci sayısını AB ortalamalarında yakalamak üzerindeyiz"

Haberin Devamı

Gaziantep Valisi Erdal Ata ise, Türkiye'nin gelişmiş ülkeler arasında yer alma hedefine ulaşabilmesi için elindeki en önemli kaynak, genç ve dinamik nüfus yapısı olduğunu anlatarak şöyle dedi:

Türkiye’nin en önemli kaynağı genç nüfus

“Günümüzde önemli zenginliklerden sayılan insan kaynaklarının gerçek değerini bulabilmesi için toplumun, iyi eğitilmiş, üretken, çağdaş bilgi ve beceri sahibi, kendisine güvenen, aydın insanlar olarak yetiştirilmesi önemli. Bu da eğitimle sağlanabilir.

Türkiye'nin gelişmiş ülkeler arasında yer alma hedefine ulaşabilmesi için elindeki en önemli kaynak, genç ve dinamik nüfus yapısı. Ülkemizin sahip olduğu insan kaynaklarını iyi değerlendirerek rekabet üstünlüğünü sağlama fırsatı var. Ancak bu kaynaktan yeterince yararlanabilmenin ön şartı bireylerin kapasitelerini en üst düzeyde değerlendirmelerine imkan verecek eğitim almaları. Bunun için de gençlere birer meslek kazandırmak, onları topluma yük olmaktan kurtarıp üretken hale getirmek önemli sorumluluklarımızdan biri.

Eğitim çağındaki gençlerin nitelikli bireyler olabilmeleri için özellikle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ilgili kurum ve kuruluşların desteğiyle önemli projeler yürütülüyor. Gaziantep'te de bu yönde çalışmalar devam ediyor. İldeki mesleki eğitim oranı yüzde 50'leri bulacak.”

Reformlar için çalışmalar yapılıyor

Haberin Devamı

AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektörü Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ise Türkiye'nin, Avrupa standartlarının üstünde birtakım mesleki eğitim reformları için alt yapısını hazır hale getirdiğini belirtti.

Yüksek Öğretim Kurumu YÖK Temsilcisi Doç. Dr. Behçet Gülenç de Türkiye İş Kurumu bütçesinden bir kısmının MEB'e aktarılmasıyla mesleki eğitimin ve sanayi işbirliğinin daha da gelişebileceğini anlattı. Gülenç, mesleki eğitim sonrası iş hayatına atılan kişiler için kısa dönemli kurslar yapılması gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!