Kıbrıs çok hızlı birleşebilir

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs çok hızlı birleşebilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2014 12:37

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulidis, ikili görüşmelerin iyi gittiğini, birleşme için şimdi çok büyük bir şans yakaladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

KUZEY Kıbris ile Güney Kıbrıs'ın birleşmesi için şimdiye kadar çok girişimler yapıldı. Bugüne kadar bir sonuç alınamadı. Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulidis, bu sefer çok ümitli olduğunu kaydetti.

Alman Die Welt gazetesine konuşan Kasoulidis niçin ümitli olduğu konusunda şunları söyledi: “Şimdi sürdürülen çabalarımızda iki taraf da eski hataları tekrar etmemekte kararlı. Eskiden hiç uzlaşma sağlanamayan ilkelerde anlaştık. Bunlar çok önemli ilkeler. Bunların başında birleşik Kıbrıs'ın nasıl olacağı sorusu geliyor. Tek bir devlet olacağı, dışarıda tek bir devlet olarak temsil edileceği gibi ilkeler üzerinde anlaşma sağladık. Ankara'yla doğrudan görüşüyoruz. Eskiden Ankara'yla dolaylı görüşülüyordu.”

BİR BUÇUK YIL

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Kasoulidis, görüşmelerin ne zaman sonuçlanacağı konusunda ise bir veya bir buçuk yıl diye zaman verdi. Kıbrıs'ın Akdeniz'de doğalgaz aramasını birleşme olmadan da sürdürebileceğini söyleyen Bakan, Ağustos'tan 2015 yılı sonuna kadar 14-16 adet sondaj yapacaklarını belirtti. 2018 veya en geç 2019 yılında doğalgazın akmaya başlayacağını kaydeden Bakan Kasoulidis, bu gazı önce iç pazarda kullanacaklarını, 2020'den itibaren Avrupa'ya ihracata başlayacaklarını söyledi. Kasoulidis, Kıbrıs olarak Avrupa'nın doğalgaz ve enerji ihtiyacını karşılayacaklarını belirtti.

KIBRIS KIRIM'A EMSAL

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Kasoulidis, Kıbrıs'ın bölünmesinin Rusya'nın Kırım'ı ilhakına emsal oluşturduğunu savundu. Türkiye'nin de Kıbrıs Türklerini korumak için adaya çıkarma yaptığını söyleyen Kasoulidis, Türkiye'ye karşı yaptırımlar olmadığı için Kıbrıs'ın bölündüğünü iddia etti. Kasoulidis, Rusya'ya yaptırımlara Kıbrıs olarak katılmak istemediklerini, çünkü Kıbrıs ekonomisini krize sokabileceğini, ancak yaptırım kaçınılmaz olurse, Avrupa'dan tazminat talep edeceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!