Gözü dönmüş define avcıları, Roma Dönemi'nden kalan tarihi köprüyü delik deşik etti

Güncelleme Tarihi:

Gözü dönmüş define avcıları, Roma Döneminden kalan tarihi köprüyü delik deşik etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2014 01:29

DENİZLİ'nin Çal İlçesi'ne bağlı Dayılar Köyü'ne 2 kilometre uzaklıktaki Büyük Menderes Nehri üzerinde bulunan Roma dönemine ait tarihi Asar Köprüsü, defineciler tarafından tahrip edildi.

Haberin Devamı


Roma döneminde yapılan Apamea, Eumenia, Peltea, Lounda, Mossyna, Hierapolis ve Laodikya ticaret yolları üzerindeki geçişi sağlayan köprülerden birisi olarak kullanılan 55 metre uzunluğunda, 3 metre 40 santimetre genişliğindeki kemerli antik köprüde altın ve tarihi eser arayan defineciler, tarihi köprüye zarar veriyor. Dayılar Köyü sakinlerinden İbrahim Varol, "Köprü hakkında asılsız bir rivayet var. Yörede, bu köprü için 'Bunu yaptıran Amine Hatun, bir başına koymuş bir teneke altın' sözü yaygın. Bazı insanlar bu söze inanıyor ve sürekli köprünün altında, duvarlarında kazı yaparak define arıyor.

Gözü dönmüş define avcıları, Roma Döneminden kalan tarihi köprüyü delik deşik etti

Haberin Devamı

Tarihe yazık oluyor. Yakın zamana kadar motorli taşıtların rahatlıkla geçtiği köprüyü kaza kaza kullanılamaz hale getirdiler. Tarihimize sahip çıkamıyoruz. Tarihi Asar Köprüsü'ne yazık oluyor" dedi. Öte yandan 1700-1900'lü yıllar arasında tarihi köprünün birkaç kez restore edilip sağlamlaştırıldığı kaydedildi. Cumhuriyet döneminde de yaygın olarak kullanılan köprüye, son yıllarda yapılan kaçak kazılar nedeniyle zarar verildiği vurgulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!