Dün benden randevu istediler

Güncelleme Tarihi:

Dün benden randevu istediler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2014 11:17

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün gece Twitter temsilcilerinin bir kanaldan kendisiyle iletişime geçtiklerini belirterek, bugün kendisinin ya da bir bürokratın onlarla görüşebileceğini açıkladı. Bakan Şimşek, Türkiye'de gelir elde eden tüm sosyal medya platformlarının iyi niyetlilerse ofis ya da temsilcilik açmaları gerektiğini belirterek, açmamaları halinde varsayımsal olarak bazı yaptırımlar üzerinde durabileceklerini söyledi. Şimşek, bunlardan birinin bu mecralara reklam veren şirketlerden KDV'yi yüzde 18 yerine yüzde 36 gibi daha yüksek oranlarda tahsil etmek olabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, Mart ayı bütçe gerçekleşmelerini açıkladığı basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Şimşek, sosyal medya şirketleriyle ilgili Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte bir çalışma içinde olduklarını belirtirken, yakın zamanda bu şirketlerden biriyle ilgili yaptıkları vergi incelemesi sonucu Türkiye'de temsilcilik açtığını anlattı.

İYİ NİYETLİLERSE OFİS AÇARLAR

Sosyal medya şirketleriyle yaşanan sorunun KDV tahsilatında değil; gelir ve kurumlar vergisinde olduğunu açıklayan Şimşek, bu şirketler Türkiye'de bir ofis ya da temsilcilik açmadıkları için bu iki vergiyi ödemediklerini söyledi. Bu şirketlerin, Türkiye'de süreklilik arz eden bir faaliyette bulunduklarını bu nedenle de mutlaka bir temsilcilik açarak mükellef olmaları gerektiğine dikkat çeken Şimşek, "Eğer iyi niyetlilerse gelsinler bir an önce daimi bir temsilcilik açsınlar. Bakın onlar gibi internet üzerinden faaliyet gösteren Türk şirketleri, bu vergileri ödedikleri için uluslararası bu şirketler açısından haksız rekabete yol açıyor. Yani bu şirketler haksız kazanç ve haksız rekabet içindeler. İyi niyetlilerse bu ofisi açacaklar değillerse o zaman biz oturup bakacağız" dedi.

Dün benden randevu istediler
GARAJ KAPISINDAN GİRDİ ÖN KAPIDAN ÇIKTI

Haberin Devamı

OFİS AÇMAZLAR İSE MALİYE NE YAPAR?

Bakan Şimşek, ofis açmazlar ise ne yapacaksınız, sorusuna ise, öncelikle bu şirketlerin güçlü bir gelecek gördükleri ülkelerde ofis açmalarının zorunlu kılınması konusunu uluslararası platformlara taşıyacaklarını söyledi.

Şimşek, varsayımsal olarak bu alanda bazı adımlar atılabileceğini, örneğin yasa değişikliği yapılabileceğini belirterek, "Mesela yasal düzenlemeyle bunlardan kat be kat vergi alınabilecek şekilde değişiklik yapılabilir. Türkiye'de sürekli faaliyet gösterdiği halde ofis açmayan, haksız rekabet ve haksız kazanç sağlayan bu şirketlere reklam veren Türk şirketlerinden alınan KDV oranını farklılaştırarak, yüzde 18 yerine yüzde 36 alınacak, denilebilir" dedi. Şimşek, bu yöntemlere gerek kalmaksızın bu şirketlerden iyi niyetli hareket etmelerini beklediklerini, dolayısıyla mutlaka Türkiye'de ofis açmalarını istediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, dünya ekonomisinin toparlanmaya başladığını, özellikle Avrupa'da büyümenin başlamasının Türkiye'nin büyümesine olumlu yansıyacağını anlatı. Seçim sonuçlarının Türkiye'de siyasi risk ihtimalini azalttığını, sandık sonuçlarının vatandaşın hükümete olan güven ve desteğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Şimşek, Seçim sonrası piyasalarda görülen rahatlamanın önümüzdeki süreçte reel sektörü yansımasını beklediklerini söyledi. 3 aylık bütçe sonuçlarının beklentilerinin üzerinde iyi geldiğini ifade eden Şimşek, bütçe gelirlerinde yüzde 3.5'luk artış öngörüsüne karşın, ilk üç ayda yüzde 10.8 artış olduğuna dikkat çekti.

KOBİ'leri rahatlatmaya yönelik bir tedbir alıp alınmayacağı sorusuna ise Şimşek, şuan için ekonominin ciddi bir destek ihtiyacı içinde olmadığını, dolayısıyla böyle bir çalışmalarının da bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

VERGİ ZAMMI YOK....

IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'ye yönelik büyüme tahminlerini düşürmelerinin anımsatılması üzerine ise Şimşek, biraz aceleci davrandıklarını belirtti. "İlk çeyrekte yaşanan siyasi kargaşayı dikkate alarak bunu yaptılarsa biraz erken davrandılar. Biz vergi gelirlerinde yüzde 6.8 artış öngördük. Oysa deflatör bile yüzde 10'un üzerinde. Biz olabildiğince ihtiyatlı tahminler yaptık. Olur da büyüme hedefi tutmasa bile vergi gelir hedeflerini tutturacağız. Dolayısıyla da şu anda hiçbir şekilde vergilerde zam olmayacak" dedi.

BÜTÇE AÇIĞI 1.5 MİLYAR TL

Öte yandan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in verdiği bilgiye göre 2014 yılı Ocak-Mart döneminde bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8, bütçe giderleri ise yüzde 11,3 arttı.

Haberin Devamı

Bu yılın mart ayında bütçenin, geçen yılın aynı ayına göre 300 milyon lira azalışla 5,1 milyar lira açık verdiğini belirten Şimşek, faiz dışı dengede ise geçen seneye göre önemli iyileşme kaydedildiğini söyledi. Geçen yıl mart ayında 460 milyon liralık faiz dışı açık varken, bu yıl 538 milyon liralık faiz
dışı fazla verildiğini anlatan Şimşek, "Gerek bütçe açığı gerekse faiz dışı denge açısından bakıldığında 2014 yılı mart ayında 2013 martına göre daha iyi performans söz konusu" dedi.

Ocak-Mart döneminde 1,5 milyar liralık bütçe açığı oluştuğunu ifade eden Şimşek, ilk çeyrekteki açığın 2014 yılı için gördükleri 33,3 milyar liralık bütçe açığının yüzde 4,6'sına denk geldiğini belirtti. Şimşek, geçen yılın ilk çeyreğindeki 5 milyar liralık özelleştirme geliri dikkate alındığında bu senenin
bütçe performansının iyi olduğunun görüldüğünü kaydetti.

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!