Türkiye kötüye gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kötüye gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2014 08:45

Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Avrupa Parlamentosu (AP) birinci sıra milletvekili adayı Alexander Graf Lambsdorff "Türkiye kötüye gidiyor, Kopenhag Kriterleri’nden uzaklaşıyor" dedi

Haberin Devamı

Lamnsdorff: Avrupa Birliği’ni halka daha fazla anlatacağız

Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Avrupa Parlamentosu (AP) birinci sıra milletvekili adayı Alexander Graf Lambsdorff, Avrupa Birliği’ni halka daha fazla anlatacaklarını söyledi. Seçim startını veren Lambsdorff, Avrupa’nın özgürlükler ve şanslar yeri olarak kalacağını ifade etti.

Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) güçlü adaylarından Maria Noichl ise Türkiye'deki son gelişmeleri kaygıyla takip ettiklerini, ancak üyelik kapısını açık tutarak Türk halkına önemli bir mesaj vermek istediklerini söyledi.

Avrupa Parlamentosu (AP)seçimlerine az bir süre kala partiler adaylarını tanıtıp parti programlarını kamuoyu ile paylaşıyor. Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) ve SPD’den sonra FDP de seçim startını verdi. Hür Demokratların birinci sıra milletvekili adayı Alexander Graf Lambsdorff, AB’nin vatandaşların hayatını etkilemesine rağmen gündemde olmadığını parti olarak halkın ilgisini artırmak için çalışacaklarını söyledi. AB’nin “özgürlükler ve şansların yeri” olarak tanımlayan Lambsdorff, bu özelliğinin bozulmaması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

“Özgürlük ve özel bilgilerin gizliliği korunmalı, gençler arasında işsizlik hala çok yüksek, çalışma piyasasında reformlar devam etmeli” diyen FDP’li politikacı, tasarruf planlarıyla ilgili kararların ise büyük küçük devlet olmadan birlik ülkelerinde uygulanması gerektiğini hatırlattı. AB’nin giderek daha büyük sorumluluklar aldığını söyleyen Lambsdorff, “AB insanların evinde hangi elektrikli süpürgeyi kullanacağı veya hangi ampulü takacağıyla uğraşmamalı.”dedi. Enerji politikasında da hükümetlerin kuralları koyma yerine şirketlere bırakması gerektiğini kaydeden Lambsdorff, AB’nin liberal anlayışa ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Federal seçimde sürpriz çıkış yapan Almanya için Alternatif (AfD) Partisi'nin AP’de etkili olamayacağını belirten FDP’li Lambsdorf, “AB Konseyi’nde liberaller, muhafazakarlar ve sosyal demokratlar temsil ediliyor. AfD karar mekanizmasında temsil hakkı olmayacağı için etkili olmayacaktır.”ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE KOPENHAG KRİTERLERİNDEN UZAKLAŞIYOR"

Türkiye’nin AB ile müzakerelerine de değinen FDP’li politikacı, Türkiye’nin hızla Kopenhag Kriterleri’nden uzaklaştığını belirterek, "AB bir siyasi projedir. Burada özgürlükler vardır. Fikir ve düşünce, basın, toplanma özgürlükleri gibi. Normalde AB ile müzakere eden bir ülkede iyileşmeler olurken Türkiye kötüye gidiyor, Kopenhag Kriterleri’nden uzaklaşıyor." dedi. Üyelik müzakerelerinin devam etmesinin faydalı olmadığını düşünen Lambsdorff, AB’nin önümüzdeki günlerde Türkiye’de halkla doğrudan iletişim kurma yoluna gidip onların hayatlarını kolaylaştıracak adımlar atmasının yararlı olacağını söyledi.

Haberin Devamı

AB KAPISININ AÇIK TUTULMASI TÜRK HALKINA ÖNEMLİ BİR MESAJ

Münih'te bir basın toplantısı düzenleyen Sosyal Demokrat Parti'nin güçlü adaylarından 47 yaşındaki Maria Noichl ise SPD'nin Bavyera teşkilatının şu sıralar AP’de üç milletvekili ile temsil edildiğini ifade etti. Noichl, en önemli konularının suyun kamuya ait olarak kalması, Avrupa genelinde asgari ücret uygulaması, sosyal ve çevre standartlarını korumak ve işçileri uluslararası anlaşmalara kurban etmemek olarak özetledi. Noichl, seçim konularını şahsen değil, parti olarak belirlediklerini söyledi ve her şeyden önce Avrupa genelinde asgari ücret konusunda ciddi çalışmaları olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Bazı partilerin AP’ye daha fazla yetki verilmemesi talebini değerlendiren Noichl, amaçlarının ulusal devletleri ortadan kaldırmak yada onların yetkilerini ellerinden almak olmadığını, ancak bazı alanlarda AB'ye daha fazla yetki verilmesinin önemli olduğunu söyledi. Özellikle ülkelerin tek başına çözemeyeceği sorunların çözümünde birlik içinde komşu ülkelerle birlikte hareket edilmesinin önemine dikkat çeken Noichl, gen tekniği, suyun özelleştirilmesi, işçi ücretlerinin düşürülmesi gibi konularda birlikte hareket edilmesini istedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusuna da değinen Noichl, Türkiye'deki son gelişmeleri kaygıyla takip ettiklerini, ancak üyelik kapısını açık tutarak Türk halkına önemli bir sinyal gönderilmesinin ve Avrupa'nın bir parçası olan Türkiye'ye kapıların açık tutulmasının önemli olduğunu ifade etti.


(CİHAN)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!