Ponpon kızlar RTÜK'ü rahatsız etti

Güncelleme Tarihi:

Ponpon kızlar RTÜKü rahatsız etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2014 08:25

Anadolu Efes Basketbol Takımı’nın dansçılarını konuk eden CNNTürk Televizyonu, RTÜK cezasından kılpayı kurtuldu. RTÜK İzleme Dairesi, hazırladığı raporda, “Dans gösterisi sırasında kameraların kızların bazı bölgelerine zumlama yaptığını, bunun çocukların gelişimini olumsuz etkileyeceğini” savundu. Üst kurulun AK Parti kontenjanından seçilen dört üyesi programın yayımlandığı kanalın cezalandırılmasını isterken beş üyenin oyuyla kanal ceza almaktan kurtuldu.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Gazetesi'nden Fırat Kozok'un haberine göre, CNNTürk televizyonunda yayımlanan “Hafta Sonu Keyfi” adlı programın 23 Şubat tarihli bölümüne, Anadolu Efes takımının ponpon kızları konuk oldu. Program sunucusunun dansçıları salona çağırmasının ardından önce gruba ait bir tanıtım klibi ekrana taşındı, ardından da grup “Efes kızları yarışıyor” alt yazısıyla hazırladıkları kareografiyi sundu. Gösterinin ardından sunucu, 16-18 Mayıs tarihleri arasında İtalya’nın Milano kentinde gerçekleştirilecek olan “Euroleague Dance Challenge” yarışması için gruptan çıkarak çeyrek finale kalan ve yarışmanın favori takımları arasında gösterilen gruba sorular yöneltti.

‘Ponponlar çocukların psikolojisini bozar!’

Ancak programda sergilenen danslar RTÜK’ü rahatsız etti. İzleme ve değerlendirme dairesi tarafından hazırlanan raporda şu ifadeler yer aldı:
“Dansçıların tanıtım klibinde sunulan dansları sırasındaki kıyafetlerinin forma ve şorttan oluşması ve genel bir çekimle dans ve kareografi üzerine yoğunlaşılmış olmasına rağmen stüdyodaki danslarının farklı bir formatta ve farklı çekim teknikleriyle yayımlandığı görülmüştür. Stüdyoda yapılan dans gösterisinin çekimler sırasında çeşitli zumlama teknikleriyle kareografi ya da dans yerine, dansçıların vücutlarının bazı bölümlerine odaklanma yapıldığı izlenmektedir. Bu uygulamaya dansçılarla röportaj sırasında da zaman zaman yer verildiği gözlenmiştir. Dolayısıyla yayıncı kuruluş tarafından gerçek haber konusu olan bir yarışmada Türkiye’yi temsil eden dans gösterisinin ön plana çıkarılması gerekirken dansçıların vücutlarının belli bölgelerinin zumlama teknikleriyle ön plana çıkarılması, kadın vücudunun istismar edildiği izlenimini vermektedir. Söz konusu yayının küçük yaştaki izleyicilerin TV karşısında oldukları bir zaman diliminde yayınlanmış olması nedeniyle de onların gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceği değerlendirilmiştir.”

Haberin Devamı

Daire, tüm bu değerlendirmeleri yaptıktan sonra, yayıncı kuruluşun RTÜK yasasının yayın ilkelerinde yer alan “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz” hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle cezalandırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Oyçokluğu ile ceza yok

Konuyu değerlendiren üst kurulda, tartışmaların ardından oyçokluğu ile cezaya gerek olmadığı sonucuna ulaşıldı. Karar, AK Parti kontenjanından seçilen 4 üyenin talebine karşın yine AK Parti kontenjanından seçilen 1, CHP kontenjanından seçilen 2, BDP ve MHP kontenjanlarından seçilen birer üyenin karşı oylarıyla alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!