Almanya'da 500 bin emekli açlık sınırında

Güncelleme Tarihi:

Almanyada 500 bin emekli açlık sınırında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2014 08:26

Almanya'da yaklaşık 500 bin emekli, devletten aldığı emekli maaşı ile geçinemiyor. Emeklilik maaşı yetmeyen yaşlılar çocuklarına muhtaç oluyor

Haberin Devamı

Yarım milyon emekli bu yüzden sosyal yardım almak zorunda kalırken, içlerinden bazıları ise çocuklarının yardımına ihtiyaç duyacak kadar zor durumda. Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre bu durum, çocuk ve ebeveynler için bir takım sorunları da beraberinde getiriyor. Her geçen gün biraz daha pahalanan hayat şartları neticesinde emekli vatandaşlar; kira, elektrik ve benzeri zaruri giderlerini ödedikten sonra gıda harcamaları için para yetirememe sorunuyla boğuşuyor.

Bu sorunun altında kalarak çocuklarının yardımına başvuranlar da az değil. Ancak onlar da yardım etmekten kaçınan çocukları ile karşı karşıya kalınca bir kez daha yıkılıyorlar. Federal İstatistik Dairesi'nin 2012 yılı verilerine göre Almanya'da 65 yaşın üstündeki 465 bin emekli sosyal yardım alıyor. Hans-Böckler Vakfı'nın araştırmasına göre ise emekli vatandaşların yarıdan fazlası bu haklarından habersiz olduğu için sosyal yardım talebinde bulunmuyor.

Haberin Devamı

Düşük emekli maaşının sebebi ise vatandaşların iş hayatında düşük maaşla çalışmaları, doğum izni ve hastalık dönemlerinde az miktarda emeklilik primi ödemeleri. Hayat pahalılığından dolayı yetişkin çocuklar da ebeveynlerine yardım edemezken, Federal Finans Mahkemesi şubat ayında aldığı bir kararla çocuklara huzur evinde kalan ebeveynlerin masraflarını karşılama yükümlülüğü getirdi. Maddi sıkıntı yaşayan ebeveynlerin içine düştükleri mahcubiyetten dolayı sorunlarını çocukları ile paylaşmaktan kaçınmaları ise bir başka problem.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!