İki no'lu kuş garaj kapısından girdi ön kapıdan çıktı

Güncelleme Tarihi:

İki nolu kuş garaj kapısından girdi ön kapıdan çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2014 01:32

Twitter’ın 2 numarası dün Ankara’da yoğun bir trafik yaşadı.

Haberin Devamı

Twitter’ın iki numaralı yöneticisi Colin Crowell, Hürriyet’in dün yazdığı gibi Ankara’ya gelerek temaslarda bulundu. Görüşmelere garajdan alınan Crowell’den Türk tarafı, temsilcilik açması, mahkeme kararlarını uygulaması, hesap bazlı engellemelerin sağlanması ve vergi ödenmesi gibi 4 ana koşulu yerine getirmesini istedi.

İki nolu kuş garaj kapısından girdi ön kapıdan çıktı
İKİ NO’LU KUŞ ARKA KAPIDAN GİRDİ ÖN KAPIDAN ÇIKTI / FOTO GALERİ

SEÇİM sürecinde erişimi engellenen Twitter’ın 2 numaralı yöneticisi Colin Crowell başkanlığında bir heyet, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yetkilileri görüşmek için dün Ankara’ya geldi. Görüşmede Türk tarafı Twitter heyetinden, Türkiye’de temsilcilik açması, mahkeme kararlarını uygulaması, hesap bazlı engellemelerin sağlanması ve vergi ödenmesi gibi 4 ana koşulu yerine getirmesini istedi. Toplantı sonrası kısa bir açıklama yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, görüşmeye ilişkin olarak “Olumlu geçti” ifadesini kullanmakla yetindi. Edinilen bilgilere göre ise toplantıda Twitter ekibi Türkiye’nin taleplerini dinledi ve bu talepleri
not aldı.

MAHKEME KARARI

BTK Başkanı Tayfun Acarer, görüşme öncesi Twitter’ın 3 üst düzey yöneticiyle yapacakları toplantıda daha çok uygulanmayan mahkeme kararları üzerinde duracaklarını açıkladı. Twitter’la ilgili 100’e yakın mahkeme kararı bulunduğunu belirten Acarer, görüşmelerin şirketleşme ve vergi boyutundan çok mahkeme kararları ile ilgili olduğunu belirterek, “Vergi daha farklı bir olay; biz şimdi mahkeme kararlarının uygulanmasını istiyoruz. Bu bir sosyal sorun haline geldi, bir an önce çözülmesini istiyoruz” dedi. BTK Başkanı’nın ardından TİB Başkanı Ahmet Cemalettin Çelik de BTK binasına geldi. Twitter heyeti ise binaya garaj kapısından alındı.

Haberin Devamı

ABD’den gelen ve üst düzey Twitter yöneticilerinin bulunduğu görüşmede, Türkiye’nin Twitter’dan temel talepleri gündeme getirildi. Bunların başında mahkeme kararları bulunurken; Twitter’ın Türkiye’de temsilcilik açması da istendi. Bu yolla Twitter’ın Türkiye’de yasal temsilcisinin bulunması hedefleniyor. Gündeme getirilen bir diğer önemli konu da, “https” protokolü oldu. Twitter’da “http” protokolüne eklenen “s” uzantısı hesapların güvenliğini sağlarken; hesap bazlı kapama ise engellenmiş oluyor. Bu konuda da Twitter yönetiminden destek isteyen bürokratlar, “Hesap bazlı engelleme süreci mümkün olursa, Twitter’ın tümden yasaklanması gündemden kalkar” görüşünü dile getirdi. Twitter’la ilgili bir diğer rahatsızlık da vergi konusu. Twitter’ın Türkiye’de vergi ödememesi de gündeme gelen konular arasında.

Haberin Devamı

Somut adıma çok yakınlar

REUTERS’a bilgi veren konuya yakın üst düzey bir yetkili, Twitter’ın üst yöneticilerinden Colin Crowell’ın yer aldığı ilk toplantının olumlu bir havada geçtiğini belirterek, “Twitter yöneticileri ile karşılıklı olarak durumlarımız daha iyi anlaşıldı. İlk etapta Türkiye için kritik öneme sahip bazı konulara Twitter yönetimi çok daha pozitif yaklaşıyor ve bazı hesapların kapatılması konusunda somut adım atmaya daha yakınlar” dedi. Aynı yetkili, “Bu toplantının en büyük faydası muhataplık sorunun ortadan kalkması oldu. Daha da ileri adımlar atılması mümkün” diye konuştu.

Twitter’a 4 talep

Temsilcilik açın
Mahkeme kararlarını uygulayın
Hesap bazlı engellemeyi sağlayın
Verginizi ödeyin

Haberin Devamı

Vergisiz geliri 35 milyon dolar

ÜST düzey bir yetkili Twitter’ın Türk yasalarına uygun bir temsilcilik açmasını istediklerinin altını çizerek, “Twitter herhangi bir vergi vermeden şu anki rakamlara göre yıllık 35 milyon dolar gelir elde ediyor ve bunun tamamı kâr. Şirketin burada açacağı temsilcilikle hem vergi ödemesi hem de Türkiye’nin haklı taleplerinin karşılanması konusundaki sorunun giderilmesi amaçlanıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!