Vali Mutlu'dan 1 Mayıs açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Vali Mutludan 1 Mayıs açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2014 19:03

DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) temsilcileri, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile 2 saati aşkın süren görüşme yaptı. Komite adına konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "1 Mayıs’ı barışçıl şekilde ve hiç kimsenin burnu kanamadan Taksim’de kutlamak istiyoruz" dedi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, "Şu anda Yenikapı dışında herhangi bir alternatif söz konusu değildir" dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Valiliği’ndeki görüşmenin ardından, 4 örgüt adına açıklamayı DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptı. Beko, 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlama konusundaki isteklerini Vali Mutlu’ya ilettiklerini, ancak kendisinin başka seçenekler gösterdiğini söyledi. Beko, "Normal bir miting olsa, tabii ki oralarda mitingleri yapabiliriz. Ama senede bir defa yapılan 1 Mayıs’ın ne anlama geldiğini, neden ısrarla Taksim dediğimizi defalarca söyledik" diye konuştu.

Kani Beko, "Geçen yıl adı belli olmayan bir sıkıyönetim ilan edildi. Geçen yıl yaşananları bu sene kesinlikle istemediğimizden dolayı biz İstanbul’da 1 Mayıs 1977’de katledilen 37 işçi arkadaşımızın anısına 1 Mayıs’ta Taksim’de olmamız gerektiğini kendilerine söyledik. Bir de, AİHM’in Taksim’le ilgili kararını kendilerine verdik. Kendileri ’İstanbul’un değişik yerlerinde bizden 1 Mayıs kutlamarıyla ilgili izin talep ediyorsanız, oralarda bu kutlamaları yapabilirsiniz, biz de size yardımcı olabiliriz’ dedi. Ancak biz 1 Mayıs’ın bizim açımızdan çok kutsal bir alan olduğundan dolayı Taksim’de yapılması konusunda kararımız olduğunu kendilerine ilettik. Önümüzdeki günlerde görüşerek, konuşarak, biz son dakikaya kadar Taksim’in açılacağı umuduyla, 1 Mayıs gününü kutlamaktan yana olduğumuzu ilettik" dedi.

Haberin Devamı

"BARIŞA, KARDEŞLİĞE İHTİYAÇ VAR"

Kani Beko, gazetecilerin "Kesin bir karar verilmedi mi?" sorusuna, "Sayın Vali, Taksim’de bu yıl kutlamanın yapılmamasıyla ilgili bir takım gerekçeleri ifade etmeye çalıştı. Geçen yıl bir inşaat bahanesi vardı. Bu sene bir gerekçe yok. Önümüzde zaman ve süre olduğundan dolayı, bu tür görüşmelerde kapıların ilk görüşmede kapanması doğru olmaz. 1 Mayıs günü, başta Taksim olmak üzere Türkiye’nin tüm alanlarında birlik, dayanışma, mücadele gününde, hiç kimsenin burnu kanamadan kutlama yapabileceğimizi, buradan 4 konfederasyon olarak bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.

Beko, "Biz, burada barışçıl anlayışımızı ortaya koymak istiyoruz. Biz, ülkemizin çok zor koşullarda, başta Ortadoğu olmak üzere, bu topraklarda binlerce insanımızı kaybettik. Bu topraklar yeteri kadar artık kana doydu. Barışa ihtiyaç var, kardeşliğe ihtiyaç var, birliğe ihtiyaç var. Biz de barışa, kardeşliğe, birliğe, dostluğa katkı koymak istiyoruz. Son dakikaya kadar düşüncelerimizi, başta İstanbul Valisi, İçişleri Bakanı, Başbakan’la paylaşmak istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

TAKSİM’DE MİTİNG DEĞİL, ANMA VE ÇELENK TÖRENİ

Sendika temsilcileri açıklama yapıp Valilik’ten ayrıldıktan sonra, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da açıklama yaptı. Mutlu, henüz Valiliğe 1 Mayıs ile ilgili komite tarafından yapılmış resmi bir başvuru olmadığı için resmi bir cevap vermediklerini söyledi. Vali Mutlu, şöyle konuştu:

"Bugün yaptığımız görüşmede, niyetlerimizi karşılıklı olarak paylaştık. Bu çerçevede, Taksim’in işçiler açısından çok önemli olduğunu ve mutlaka mitingi orada yapma arzusu içinde olduklarını söylediler. Ben de kendilerine katıldığımı söyledim. Çünkü 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybeden işçilerin herkesin kalbinde çok derin bir acı bıraktığını, bu acının herkesin ortak acısı olduğunu söyledim. Bu nedenle, Taksim Anıtı’nda ilgililerin katılımıyla çelenk konulmasının çok değerli, anlamlı olduğunu özellikle ifade ettim ve bu seremoninin gerçekleştirilmesini istirham ettim. Kazancı Yokuşu’nda ölen işçileri de rahmetle anıyorum. Kazancı Yokuşu’nda da anmak için bir seremoninin düzenlenmesini, bir hazırlık yapılmasının iyi olacağını, bu konuda bizim de destek vereceğimizi söyledim. Dolayısıyla, anıta çelenk koyma ve Kazancı Yokuşu’nda anmanın açık olacağını söyledim."

"YENİKAPI"YI GÖSTERDİK"

Haberin Devamı

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Taksim Meydanı’nda miting yapılmasına gelince, artık İstanbul’da yeni bir dönemin başlatılmış olduğunu ve sosyal hayatın, kamu düzeninin daha iyi yürütülmesi için Avrupa Yakası’nda Yenikapı ve Anadolu Yakası’nda Maltepe’deki miting alanlarının bu tür talepler için emirlerinde olduğunu söyledim. Geçen yıl Kazlıçeşme için yaptığımız öneriyi Yenikapı için teklif ettik. Ve kentin daha tertipli, daha düzenli olacağını vurguladık. Bundan sonra artık şehrimizde yeni bir yaklaşımı benimsediğimizi, ama bunun hiçbir zaman işçilerimizin karşısında olmadığını samimi şekilde paşlaştık. Yenikapı’daki kutlamayla ilgili işçi kardeşlerimizin Büyükşehir Belediyesi’nin kamu araçlarıyla taşınması konusunda da destek vereceğimizi ilettik. Ancak bu konuyla ilgili düzenlemeyi yapmak isteyen komitenin Taksim konusunda bir ısrarı olduğunu biliyoruz. Kendilerine, Taksim’in işçilerimize kapalı olmadığını, İstanbul’un uygun meydanlarının emirlerinde olduğunu, Taksim’de ise 2 seromoninin yapılabileciğini söyledik" diye konuştu.

Vali Mutlu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Geçen yıl da bu tip görüşmelerimizi 3 kez yapmıştık. Bu konuda paylaşımlarda da bulunmuştuk. Erken bir açıklama yapılmamasını istedikleri için, ben de kendilerine saygı duyuyorum. Netice itibariyle tatsız hadiselerin yaşandığı görüntüler h?l? hafızamızdadır. Bu yıl şehrimizde böyle bir görüntünün yaşanmaması en büyük dileğimizdir. Bu yıl da kendilerinin tedbirleri erken almaları için çok açık ve net şekilde Yenikapı için teklifimizi kendilerine ilettik. Ama şu anda benim önümde resmi bir müracaat olmadığı için resmi bir cevap verme durumunda değilim. Şu anda Yenikapı dışında herhangi bir alternatif söz konusu olmayacaktır."

Vali Mutlu, "Biz emekçi kardeşlerimizle asla ve asla böyle bir meseleden dolayı karşı karşıya gelmek istemeyiz. Ama devletin güvenlik güçlerine karşı çıkacak her türlü yapıyla mücadele etmek de bizim görevimizdir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!