Göle tel örgü çekildi Karaşarlı ayaklandı

Güncelleme Tarihi:

Göle tel örgü çekildi Karaşarlı ayaklandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2014 01:58

Başkent’in turizm cenneti olmaya aday bölgelerinden Eğriova Gölü’nün Orman Bakanlığı’nca tabiat parkı ilan edildikten sonra bir işletmeciye verilmesi ve gölün etrafının tel örgüyle çevrilmesi bölge halkının tepkisini çekti.

Haberin Devamı

Orman Bakanlığı, beş yıl önce Eğriova Yaylası’nın tabiat parkı olması için çalışma başlatı. Bölgenin tabiat parkı ilan edilmesinin ardından Milli Parklar Genel Müdürlüğü, alanı ‘Eko turizm bölgesi’ yapması için bir işletmeye devretti. İşletmeyi devralan bir grup girişimci, sundukları projeyle Ankara Kalkınma Ajansı’ndan da hibe desteği alarak, bölgede çalışmalara başladı.
Yakın zamanda gölün etrafının tel örgülerle çevrilmesi ve inşaata başlanması bölge halkının tepkisine neden oldu.

BELDE SAKİNİ TEPKİLİ

Yıllardır kullandıkları yayla evlerine ulaşamadıklarını belirten Karaşar beldesi sakinleri projeye tepki gösterirken, “Yaban hayvanları da çekilen tel örgü nedeniyle sulak alanlara ulaşamıyor” dedi.
Orman Bakanlığı yetkilileri ise, arazinin bakanlığa ait olduğunu belirterek, “Evler ruhsatsız. Yaban hayvanlarının ise sulak alana ulaşamaması söz konusu değil. Tabiat Parkı, 2883 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamındadır ve tabiat parkı ilan edilen yerler kontrolü ve denetimi Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda olması şartıyla işletmeciye verilebilir” dedi.

Haberin Devamı

KURULUŞ AMACINA AYKIRI

Konuyla ilgili Meclis’e soru önergesi veren CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ise, uygulamanın milli parkların kuruluş amacına aykırı olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:
“Belde sakinlerinin yayla evlerinin ve hayvanları otlattıkları alanların ellerinden alınarak kiraya verilmesi nedeniyle bakanlığa vermiş olduğu şikayet dilekçelerinin bu alanı kiralayan şahsın idare ve bakanlık bürokratlarıyla yakın ilişkisi nedeniyle hasır altı edildiği iddiaları yaygındır. Bu alanda Milli Park yasasına aykırı bir şekilde betonarme inşaat yapıldığı görülüyor. Bu yapıların projelerinin olup olmadığı ise belli değildir. Kiralamaya konu olan alan av yaban hayvanlarının doğal yaşam alanı olup hayvanların su ihtiyacı buradan karşılanıyor. Müstecir tarafından arazinin ve göletin etrafının tel örgüyle çevrilmesi sonucu hayvanların suya erişimi engellendi. Bu uygulama Kara Avcılığı Kanunu’na da aykırıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!