TUSKON Genel Başkanı: Türk okulları kapatılamaz

Güncelleme Tarihi:

TUSKON Genel Başkanı: Türk okulları kapatılamaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2014 15:54

TÜRKİYE İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Genel Başkanı Rızanur Meral, Türk okullarının kapatılmasıyla ilgili soruyu yanıtlarken, "Bu okullar kapatılamaz. Özel teşebbüstür. O ülkenin kanunlarına göre yabancı, direkt yatırım kapsamında yapılan yatırımdır. Bunlar talimatla kapatılamaz" dedi.

Haberin Devamı

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD) ve TUSKON’un organize ettiği, Batı Afrika ile ticari faaliyetleri arttırmanı hedefleyen, ’‘Türkiye- Batı Afrika Ticaret Köprüsü’ programı Holiday Inn Otel’de başladı. Program açılışında konuşan TUSKON Genel Başkanı Rızanur Meral, katılımcıların yer aldığı 8 ülke nüfusunun 75 milyon olduğunu belirterek, bu bölgede 30 milyon metrekare alanda 1 milyardan fazla kişinin yaşadığını vurguladı. 2020 yılında 600 milyona yakın alım gücüne sahip orta kesim olacağının tahmin edildiğini dile getiren Meral, güvenli gıda, petrol ve doğalgaz kaynakları ile emtianın bulunduğunu Afrika’nın önümüzdeki yüzyılın kilit kıtası konumunda bulunduğunu vurguladı. TUSKON olarak Afrika’ya özel önem verdiklerini belirten Meral, şöyle dedi:

"Türkiye, 800 milyar dolar milli geliri ile ve 400 milyar dolar dış ticareti ile dünyanın önemli ekonomilerinden bir tanesi. Dış ticaretimizin 251 milyar doları ithalat. Afrika’dan daha fazla ithalat yapmaya hazırız. TUSKON, 2006 yılından bu yana yaptığı çalışmalarla Afrika’dan yaptığımız ithalatı iki misli arttı. Sadece Afrika’ya mal satmaya çalışmıyoruz. Aynı zamanda orada üretilen malları da Türkiye’ye ithal etmeyi, Türkiye’nin sanayi noktasındaki birikimini Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmayı istiyoruz. Birçok TUSKON Üyesi Afrika’nın değişik ülkelerinde yatırım yaptı, üretim yapıyor. Sanayi ve teknoloji birikimlerini Afrikalı kardeşleri ile paylaşıyor. Bu noktada kıskanç değiliz. Gelen misafirlerimize fabrikalarımızı açıyor, inceletiyoruz, isterlerse aynı fabrikaları ülkelerinde kuracağımızı söylüyoruz. Bu işbirliğinin ’kazan kazan’ olmasını istiyoruz."

Gelen konukların ülkelerinin ithalatının 27 milyar dolar, ihracatının ise 24 milyar dolar olduğunu söyleyen Meral, "Hedefimiz; bunları arttırmak olmalı. Bizim bu ülkelerle ticaretimiz çok yüksek değil. Yaklaşık 600 milyon dolar ihracat yapıyoruz. 200 milyon dolara yakın ithalat yapıyoruz. Bu ülkelerle toplam dış ticaretimiz 800 milyon dolar civarında. Biz bu ve benzeri çalışmalarla en kısa sürede ticaret hacmini karşılıklı olarak 5 milyar dolar ticaret hacmi amaçlıyoruz" diye konuştu.

BUGİAD Başkanı Ali Fuat Er ise 8 Batı Afrika ülkesinden 100’ün üzerinden işadamını ağırladıklarını, 300’ün üzerinde de Bursalı işadamının programa katılacağını dile getirdi.

"TÜRKİYE GELİŞMEMİZE FAYDA SAĞLAYABİLİR"

Senagal Zighinghor Ticaret Odası Başkanı Jean Pascal Ehemba ise TUSKON’un ekonomik ilişkileri dünya çapında kurduğunu belirterek, "Türkiye’nin gelişmiş bir ülke ve siyah Afrika’ya yardım etmek istiyor. Bizim gelişmemize bu faydayı sağlayabilir. Ülkelerimizi geliştirecek düzeyde bunu yapabiliriz" diye konuştu.

"SOMUT ADIMLAR ATILIYOR"

Gine Ankara Büyükelçisi Daouda Bangoura, Afrika Birliği’nin Türkiye’yi ayrıcalıklı ortak ilan ettiğini söyledi. Kendilerinin gelişmesi gerektiğini ifade eden Bangoura, bu organizasyon ile somut adım attıklarını kaydetti. Konuşmaların yerli ve yabancı firmaların standlarının olduğu ve ikili görüşmelerin yapılacağı program başladı.

"OKULLAR TALİMATLA KAPATILAMAZ"

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Rızanur Meral, açılışın ardından gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi. Meral, "Yurt dışındaki Türk okullarının kapatılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Bu okullar kapatılamaz. Özel teşebbüstür. O ülkenin kanunlarına göre yabancı, direkt yatırım kapsamında yapılan yatırımdır. Bunlar talimatla kapatılamaz. 1200 taneden 1’i kapatılmış olabilir. Çok önemli değil. Diğerleri faaliyetlerine devam ediyor. Her sene 100 civarında okul açılıyor. Talep çok daha fazla. Şu anda imkan olsa 500 yeni okul açılması talep ediliyor. Bunlar Türk insanının fedakarlıkları ile kazandıkları paralar ile yaptıkları yatırımlar. Bunların kapatılmasına yönelik telkinler ülkemizi sıkıntılı bir konuma imaja getiriyor. 22 senedir bu okuldan mezunlar oldu. İnsanlar çocuklarını okuttular. Şimdi torunlarını okutuyorlar. O insanlar çocuk, torunlarını okutuyorlar. ’Yanlış insanlara emanet etmişsiniz’ demek o insanlara büyük hakaret. Dolayısıyla bunlar sonuç verici değil, üzücü çabalar. Bundan bir an önce sona ermesini arzu ediyoruz. "

"TÜRK İŞ DÜNYASININ TÜMÜNDE BASKI VAR"

Meral, "AK Parti ile cemaat arasında kavga var. TUSKON da cemaata yakın olarak biliniyor. İş adamlarına yönelik iktidar cephesinden baskı var mı?’ sorusuna yanıt verirken, şöyle konuştu:

"Türk iş dünyasının tümünde baskı var. En büyüklerden başlamak üzere şu anda çok yoğun sistematik sindirme ve yıldırma kampanyası sürüyor. Bundan TUSKON üyeleri de nasibini alıyor. Umut, arzumuz bu baskıların bir an önce kalkması. Demokratik ülkelerde bulunan düzeylere gelmesi. İş dünyası bunalmış durumda. Yapılanların hepsi belki belli hasım belirlenen kesimler hedefleniyor ama en büyük zararı Türkiye ekonomisine, istihdamına Türk gençlerinin bulacağı işlere ve Türkiye’ye gelecek yatırımcılara oluyor. Dolayısıyla bu baskıların kalkmasını diliyoruz."

TUSKON Genel Başkanı Rızanur Meral, baskıların çok değişik olduğunu, kamuoyunun bunları görüp duyduğunu bildirirken, "Erken seçim olması yönünde bir düşünceniz var mı?" sorusu üzerine bunun siyasilerin vereceği karar ile öne çekilebileceğini ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!