Yalova'da yemek tartışması sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Yalovada yemek tartışması sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2014 13:36

Yalova’da seçimlerini bitmesinin ardından başlayan ‘yemek’ tartışması devam ediyor.

Haberin Devamı

YALOVA Belediye Başkanı CHP'li Vefa Salman, eski başkan AK Partili Yakup Koçal'ın seçim kampanyası süresince düzenlediği yemeklerle ilgili 964 bin TL'lik belediyeye fatura edildiğini söylerken Koçal da, bunun doğru olmadığını belirterek, “Belediyeler yemek verir. Bizim verdiğimiz yemeklerde üç çeşit yemek vardır. Bir tanesi uzun yıllardır her gün üç öğün 250 aileye yemek veririz. Uzun bir süreden beri Yalova Üniversitesi'nde okuyan 250 öğrenciye de aynı şekilde sıcak yemek veririz. Bir de ayrıca Yalova Belediyesi'nin çalışmalarını paylaştığı sivil toplum örgütlerine verilen yemekler var. Belediye meclisinden de oy birliğiyle geçer bunlar. Belediye meclisinde CHP'li üyeler de bunu bilmektedir” yanıtını verdi.

Yalova'da 30 Mart tarihinde yapılan yerel seçim sonrası bir oy fark ile kaybettiği seçimi yapılan itiraz sonucu altı oy farkla kazanıp alınan mazbatasından sonra görev başlayan CHP'li Belediye Başkanı Vefa Salman, Koçal'ın seçim kampanyası süresinde gerçekleştirdiği yemeklerle ilgili iki firmadan 964 bin liralık fatura geldiğini söyledi.

“Elimde belgeleri var" diyen Vefa Salman, “Biz mazbatayı alıp göreve başlayınca, faturalar gelmeye başladı. İki farklı firmadan 964 bin liralık yani eski parayla 964 milyar liralık fatura geldi. Faturanın içeriğine baktığımızda yemek yazıyor, Bursa firmasından gelen faturalarda. Diğer 400 bin liralık kısmında ise Yalova'daki TİGEM 2'nci Kapı'da verilen yemeklerin fatura dökümü var. Döküm içerisinde de açıklama kısmında protokol yemeği, sabah kahvaltısı, kokteyl yemeği ve pilav üstü kavurma yazıyor. Bunlar son derece yanlış şeyler. Yakın bir zamanda ben belediyenin borçlarını da açıklayacağım. Şu ana kadar ulaşabildiğimiz borç stoku 109 milyon lira. Yalova Belediyesi'nin yıllık bütçesi 90 milyon lira. Bu burada kalmayacak zaten. Her gün üstüne çıkıyor. Hiçbir şey Yalova Belediyesi'nde gizli kalmayacak. Her şey şeffaf olacak. Yalova'daki her vatandaşa bu bilgiler paylaşılacak ve her Yalovalı birey belediyeden adil, hakkaniyetli ve eşit mesafede muamele görecek. Asla zengin-fakir, yaşlı-genç, kadın-erkek ayrımı olmadan. Bunu önemle bilmenizi istiyorum" dedi.

Bu konuda daha önce yerel basına üç kez açıklama yaptığını belirten Vefa Salman, belediyenin kaynaklarının sadece yemekler için değil, seçim çalışmalarında belediyenin ışıklarının gecenin bir saatine kadar yapılan seçim çalışması nedeniyle açık tutulduğunu belediyenin araçlarının ve gereçlerinin kullandığını sözlerine ekledi.

İHALESİZ HİÇ BİR HİZMET ALINMAZ

Vefa Salman'ın bu açıklamalarına yanıt veren Yalova Eski Belediye Başkanı ve AK Parti'nin Belediye Başkan Adayı Yakup Koçal da, “Belediyeler yemek verir. Bizim verdiğimiz yemeklerde üç çeşit yemek vardır. Bir tanesi uzun yıllardır her gün üç öğün 250 aileye yemek veririz. Uzun bir süreden beri Yalova Üniversitesi'nde okuyan 250 öğrenciye de aynı şekilde sıcak yemek veririz. Bir de ayrıca Yalova Belediyesi'nin çalışmalarını paylaştığı sivil toplum örgütlerine verilen yemekler var. Bir kere bunların hepsi bizim seçim kampanyasını başlattığımız 15 Şubat tarihinden evvel verilen yemeklerdir. Şurada bir de çelişki var. Yalova Üniversitesi'ne verdiğimiz 250'ye yakın öğrencinin içinde Yalova'da değişik yurtlarda kalan öğrencilerdir. Bunların önemli bir kısmı da 'hizmet' dediğimiz gruba mensup öğrencilerdir. Bunların çoğunu da bir tevafuktur ki biz seçim günü CHP rozetleriyle sandığın abluka altına alındığına şahit olduk. Bu bundan ibarettir. Belediyenin yaptığı her türlü harcama yasal çerçeve içerisinde yapılır. Stratejik Planımızda bizim belli bir oranda yemek ve ikramlarla ilgili bütçemiz vardır ve bunlar her yıl yapılan bütçede oylanır ve belediye meclisinden de oy birliğiyle geçer bunlar. Belediye meclisinde CHP'li üyeler de bunu bilmektedir. Bu bütçedeki var olan bu harcamalar tabi ki ihaleye göre yapılır. İhalesiz bir şey yapılması mümkün değildir. Bu sadece şimdi bir ay, üç ay evvel yapılan değil yıllardır aylardır aynı prosedür içerisinde yapılır. İhaleleri hangi firma alırsa bu hizmeti verir. Bunun faturası tabii ki olacaktır. Faturasız olur mu? Mühim olan bu faturalarla yenilen yemeklerin ihalede yapıldığı gibi fakire, öğrenciye ve belediyenin hizmetlerinin paylaşıldığı istişare toplantılarda verilebilir dedi.

“BU TİP AHLAKSIZLIKLARI MUHARREM İNCE VE ORTAĞI ÇOK İYİ BİLMEKTEDİR"

“Biz 15 Şubat'ta başlattığımız seçim kampanyasından sonra bu anlamdaki istişare toplantılardaki yemekleri yapmadık ama fakir ve üniversite öğrencilerine verilen yemekler tabi ki devam etti." diyen Koçal, "Bunlar fakirlere yemek verilmesini, üniversite öğrencilerine yemek verilmesini uygun görmüyorlarsa mecliste karar almayacaklardı veya bütçeye koymayacaklardı. Bu tamamen bir çelişkidir. Varsa bir hukuksuzluk, ihalede bir yanlışlık varsa bunun mercii farklıdır. Bunlar öyle suçlama yapmıyorlar. 'Sen yemek verdin' diyorlar. Evet verdim. Fakire de verdim, öğrenciye de verdim, istişare toplantılarında Yalova halkına da verdim. Ben yemedim bu yemeği. Bu ihalelerin de kimin tarafından alındığı tamamen ihale kriterleri ile alakalı bir şey. Sadece bir karalama, bir dedikodu, bir çirkeflik bir ahlaksızlık, bunların en baş meziyeti haline geldi. Alnımız ak, bunları yapmalarının nedeni yenilenecek olan seçimle ilgili kamuoyu oluşturmak ve bir algı oluşturmak. Bu tip ahlaksızlıkları Muharrem İnce ve ortağı çok iyi bilmektedir. Konumunu da kullanarak ulusal medyayı kullanarak bunları kamuoyuyla paylaşmaktadır. Hakkın adaleti yerini bulur" şeklinde konuştu.

Koçal, belediyenin borç miktarıyla ilgili de şöyle dedi; “Belediyeyi biz 5 sene evvel aldığımızda belediyenin borç bütçe oranı yüzde 210 iken şu anda yüzde 65 civarındadır. Yani buraya kadar düşürülmüştür. 100 trilyon falan da değil 65-70 trilyon arasında. Bunlar gelecekte yapılacak olan işleri 2014 planına harcamaları da kattılarsa, bunlar sadece hizmet etmemenin, iş yapmamanın mazeretini üretmek olarak tanımlanabilir. İş yapmayacakları belli zaten. Biz kara propagandaya girmedik. Seçim yenilenirse anlaşılıyor ki bunların anlayacağı dil bu. O zaman biz de bunlara bu anlamda ayağı yere basan, seçim kampanyasını hangi dolandırıcıların paralarıyla yaptıklarını, hangi vaatlerle yaptıklarını paylaşacağız. Bu şık değil, halk bunu beklememekte. Halk hizmet beklemektedir. Tek yaptıkları şey karalama, iftira ve çamur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!