İBB Meclisi’nde başörtülü kadın dönemi

Güncelleme Tarihi:

İBB Meclisi’nde başörtülü kadın dönemi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2014 00:00

Geçtiğimiz hafta Cumhuriyet tarihinde ilk kez türbanlı bir kadın rektörlük koltuğuna oturmasının ardından bu hafta da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde türbanlı kadın meclis üyeleri ilk kez görev aldı.

Haberin Devamı

İstanbul’un 5 yıl boyunca kaderine yön verecek, 182’si iktidar partisi, 123’ü muhalefet partilerinden olmak üzere toplamda 305 İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi pazartesi günü iş başı yapıyor. Bu yıl İBB Meclisi’nde bir ilk de yaşanacak. İBB Meclis, tarihinde ilk kez türbanlı kadın meclis üyelerine tanıklık edecek.

Büyük çoğunluğu yenilen İBB Meclisi’nde bu yıl kadın sayısında artış var. Bunda, seçimler öncesi İstanbul İl Başkanlığı’na giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Özlem Topal Zengin ile birlikte kadın adaylarının yerlerini belirlemesi oldu. Başbakan Erdoğan, parti teşkilatının alt sıralara koyduğu kadınların yerlerine müdahale edip, üst sıralara aldı. Listelerde hiç bir kadın son sırada yer almasına izin vermedi. AK Parti’nin geçtiğimiz yıl 26 olan kadın meclis üyesi sayısı bu yıl 33’e çıktı.

Haberin Devamı

İBB MECLİSİ TARİHİNDE BİR İLK / Foto Galeri

KADIN KOLLARI MECLİS’E EL KOYDU

Ak Parti, Adalar ve Beşiktaş’tan hiç meclis üyesi gönderemezken, CHP’nin de Arnavutköy, Esenler ve Sultanbeyli’den hiç temsilcisi bulunmuyor. Adalar, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Eyüp, Şile, Şişli ve Üsküdar’in İBB Meclisi’nde hiç kadın temsilcisi yer alamadı. AK Parti’nin kadın meclis üyelerinin büyük çoğunluğu ilçe Kadın Kolları Başkanlığı’ndan geliyor. 16 ilçe kadın kolu başkanı ilçe meclis üyesi olurken, bunların 6 tanesi Büyükşehir’de. Meslek grubu arasında ağırlığı avukatlar oluşturuyor.

AĞIR TOPLAR ARTIK YOK

Geçtiğimiz dönemin iktidar ve muhalefet grup başkanları Ergün Turan ve Fahrettin Kayhan ile 3 dönemdir İBB İmar Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Sefer Kocabaş yeni dönemde görev almayan isimlerden. Meclis’te önceki dönem Birinci ve İkinci İBB Başkan vekilliği görevlerini yürüten Ahmet Selamet ve Göksel Gümüşdağ, yeni dönemde de Meclis’te.

ESKİ BAKAN ONURKUMBARACIBAŞI DA VAR

Meclis’te yer alan sürpriz bir isim ise eski bakanlardan Prof. Dr. Onur Kumbaracıbaşı. Kumbaracıbaşı, 1991-1994 Süleyman Demirel hükümeti döneminde Bayındırlık ve İskan Bakanı, 1993-1995 yıllarında Tansu Çiller’in başbakanlığı ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de Devlet Bakanı idi.

Haberin Devamı

DEMİRÖREN AİLESİ MECLİS’TE

Meclis’in bir başka tanıdık ismi ise Demirören Ailesi’nden. Demirören Şirketler Grubu’ndan Manolya Demirören, Beykoz’dan İBB Meclis üyesi.

7 ÇOCUKLUSU DA VAR, TEKVANDOCUSU DA

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Avukat Özlem Zengin , kadın meclis üyeleri listelerini teşkilatlarında mahalle başkanlığı, il, ilçe yönetim kurulu üyeleri, kadın kolları başkanı ve gençlik kollarından seçtiklerini söyledi. Ak Parti ile ilk defa başvurusuyla tanışmış kadınların de yer aldığı kadın meclis üyeleri arasında 7 çocuklu olan da var, ödüllü tekvandocu olan da.

KEŞKE İSTİFA ETMESEYDİ

Özlem Zengin, Bingöl’de Ak Partili Belediye Başkanı Yücel Barakazi’nin “Hoş karşılanmaz” gerekçesiyle kadınlara başkan yardımcılığı görevi vermeyeceğini söylemesi üzerine, istifa eden kadın Meclis üyesi Nurten Ertuğrul’un tepkisiyle ilgili de şunlar söyledi:
“Gönül isterdi ki istifa etmesin. Kadınlar yapamaz diye bir cümleyi uzun zamandır duymuyorum. Erkeklerle, en tabii kazanılmış bir hak olan meclis üyeliği ya da başkan yardımcılığı için çok uğraştık. Maalesef kendiliğinden olmuyor. Başkan’ın da böyle söylememiş olmasını tercih ederdim. “

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!