İstanbul'un engelli temsilcisi

Güncelleme Tarihi:

İstanbulun engelli temsilcisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2014 01:48

6 aylıkken geçirdiği travma sonucu görme engelli olan 28 yaşındaki Özlem Yir, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ilk ve tek engelli kadın üyesi oldu. Avukat Özlem Yir meclis salonuna ilk kez Hürriyet’le girdi. İBB Meclisi’ndeki AK Partili üyelerin sıralarına oturdu.

Haberin Devamı

OZLEM Yir henüz 6 aylıkken, kendisini sevmek isteyen bir akrabasının kucağından düştü. Geçirdiği travma sonucu görme yetisini kaybetti.

‘ÖZLEM YAPAR’

4 yaşına vardığında babası vefat etti ancak o yaşam azmini hiçbir zaman kaybetmedi. Annesi her zaman, “Özlem yapar” diyerek destek çıkınca hukuk fakültesini kazandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, üniversiteden hocasıydı. Üniversiteye başladığında hocalarının kendisine “Özlem 4 yılda bitiremezsen hiç üzülme. Çünkü 4 yılda ancak 100 kişiden 7’si bitirebiliyor” sözlerine karşın Hukuk Fakültesi’ni 4 yılda bitirdi. Avukat oldu.

ENGELLİLER YASASI RADİKAL

Doktor ablası ile birlikte İstanbul’da yaşayan Özlem Yir, aynı zamanda Türk Hava Yolları Teknik AŞ’nin avukatlığını yapıyor ve Türkiye Beyaz Ay Derneği’nde yönetici olarak çalışıyor. Yir siyasete atılmasını ise şöyle anlattı: “Başbakanımız da, Kadir Abi’miz de engelliler konusunda çok hassaslar. Bize düşen bu süreçte eğitim ve istihdam çağına gelenlerin önünü açmak. Bu dönemde çıkan Engelliler Yassası bizim için radikal bir değişimdi. Aynı zamanda toplumu da zihin olarak hazırlamak lazım.”

İŞARETE KEBAPÇI TABELASI

“Türkiye’de engelliler kendi hakkını savunmak zorunda bırakılırlar. Mesela Fındıkzade’de görme engelliler için konulan işaretli yola bir kebapçı tabelasını bırakmış. Hangi yasayı çıkarırsanız çıkarsın, zihinleri de değiştirmek lazım. Onun için siyasetteyim.”

Koca şehirde 4 temsilci

Haberin Devamı

İstanbul’da ilçelerle birlikte, 3’ü kadın toplam 4 engelli meclis üyesi var. Bağcılar Meclis Üyesi Aynur Aygül İngiltere’de yaşam koçluk eğitimi almış, İstanbul Üniversitesi’nde uzaktan eğitimle sosyoloji okuyor. Görme engelli Aygül, evli ve 2 çocuk annesi. Ortopedik engelli Cemil Merdan ise Zeytinburnu Belediye Meclisi’nde başkanvekili.

Düğün hazırlığında

Ümraniye’den Meclis Üyesi seçilen Hatice Mücahide Delman da ortopedik engelli. Tekerlekli sandalye kullanıyor. 2 yaşında yüksekten düşme sonucu omurilik felci geçirmiş. Delman işine belediyenin engelliler için aldığı özel araçla gidip geliyor. Şu sıralar aklı gelinlik provasında. Mayıs ayı sonunda, yıllar önce hastanede tanıştığı nişanlısıyla dünya evine girmeye hazırlanan Delman, evlilikte de denklikten yana.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!