MİT’i UGİK denetleyecek

Güncelleme Tarihi:

MİT’i UGİK denetleyecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2014 01:48

MECLİS Genel Kurulu’nda görüşülen düzenlemeyle yetkileri, gücü ve koruma kalkanı genişletilen Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) yeni bir denetim mekanizması getiriliyor.

Haberin Devamı

Hükümetin hazırlığını sürdürdüğü önergeyle teklife yeni bir madde eklenecek. MİT’in 6 ay veya 3 ay gibi zaman aralıklarıyla dönemsel olarak parlamento tarafından denetlenmesini öngören AK Parti, mevcut komisyonlar yerine yeni bir ihtisas komisyonu oluşturulmasını benimsedi. Buna göre, Meclis’te kamu iktisadi kuruluşlarının yıllık denetimlerini gerçekleştiren KİT Komisyonu’na benzer şekilde Ulusal Güvenlik ve İstihbarat Denetleme Komisyonu (UGİK) kurulacak. Komisyonda Meclis’te grubu bulunan tüm partilerden güçleri oranında ve sayıları yüksek olursa bağımsızlardan temsilciler bulunacak. Halen KİT Komisyonu’nda AK Parti’den 20, CHP’den 10, MHP ve BDP’den 2’şer, bağımsızlardan 1 üye görev alıyor. Yeni komisyonun da benzer statüde olacağı ancak üye sayısının daha sınırlı tutulabileceği belirtildi. Komisyon kurulurken ‘gizlilik’ ilkesi de getirilecek. Komisyona sunulan raporlar ve çalışmalarla ilgili dışarı bilgi verilmesi ve bunların yayınlanması suç kapsamına alınacak.

ANGLOSAKSON MODEL

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, dün katıldığı televizyon programında şunları söyledi:
“Bundan sonra Meclis denetlesin ve o komisyon Meclis’e bilgi versin. Nasıl KİT Komisyonu KİT’leri denetliyor, onun gibi istihbarat kurumlarını denetleyecek. Çağıracak yöneticilerini, raporlar hazırlanacak ve onlara hesap soracak. Çok sınırlı ülkede vardır bu, daha çok İngiltere gibi olan Anglosakson ülkelerinde. Türkiye’de telefon dinlemeleri, istihbarat çok tartışıldı ve vatandaşlarımızı çok rahatsız etti. Biz bu psikolojiyi yenmek istiyoruz. Telefon dinlemelerini nasıl ağır cezaya verdik, şimdi burada da Meclis denetimine veriyoruz istihbaratı. MİT Müsteşarı’na devlet bir görev vermiş ‘Git’ demiş, ‘Terör örgütünün ileri gelenleriyle şu görüşmeyi yap.’ Ondan sonra bir savcı onu ifadeye çağırıyor, hatta hatta mümkün olsaydı kelepçeyi takıp şeye götürecek. Böyle bir istihbarat teşkilatı olmaz. Biz de alt mahkemelerden artık onu alıp MİT Müsteşarı’nı da Yargıtay’da yargılanır hale getiriyoruz. Onları korumanız gerekir. Terör unsurlarıyla görüşecekse ona o yetkiyi veriyoruz burada. Rahat etsinler ve bu işleri daha iyi yürütsünler.” m Bülent SARIOĞLU / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!