Dış istihbarat şüphesi yok

Güncelleme Tarihi:

Dış istihbarat şüphesi yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2014 01:17

MİT’in, Dışişleri Bakanlığı’nda devletin 3 kilit kurumundan 4 önemli ismin katıldığı ön hazırlık toplantısının hangi odaklar tarafından dinlenip servis edildiğine ilişkin soruşturma henüz tamamlanmadı. Ancak Dışişleri, bugüne kadar elde edilen verilerle dış istihbarat şüphesini eledi.

Haberin Devamı

GEÇEN ay Suriye sınırından 33 kilometre içerideki Süleyman Şah Türbesi’nin IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) güçleri tarafından sarılmasının ardından Ankara’da yüksek seviyeye çıkan alarm hali devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı’ndaki gizli toplantının dinlenmesiyle ilgili soruşturma henüz tamamlanmadı. Dışişleri, bugüne kadar elde edilen verilerle dış istihbarat şüphesini eledi. Üst düzey bir yetkili, “Öyle bir şüphem yok. Kimin yaptığıyla ilgili bir kanaatim var ancak kamuoyuyla paylaşmam” ifadesini kullandı. Aynı yetkilinin Suriye konusunda tespitleri şöyle:

Uyarı işe yaradı: Süleyman Şah’a IŞİD tehdidi hâlâ devam ediyor. Ankara’nın ‘Bizim savaş başlatmak gibi bir niyetimiz yok ama tek kurşun atılırsa gerekeni yaparız’ şeklindeki uyarıları şimdilik işe yaramış gözüküyor. Süleyman Şah’ta taraflar eller tetikte beklerken, Türkiye terör örgütü gördüğü IŞİD’e dair istihbarat çalışması yapıyor.

Haberin Devamı

Esad, El Kaide’yi bize itiyor: IŞİD’in Esad rejimi ile organik bağını kanıtlayacak somut bir veri yok. Ama bugüne kadar rejime karşı tek bir kurşun atmamış olmaları da bir vakıa. Rejim de onlara tek kurşun atmış değil. Türk askeri ve istihbarat birimlerinin tespitlerine göre bir bölge hedef alınıyorsa önce rejim giriyor bombalıyor, ardından da IŞİD karadan giriyor. Bugün itibarıyla IŞİD, Türkiye sınırındaki 4 sınır kapısının kontrolünü ele geçirmiş durumda. Türkiye tarafından kapatılan Karkamış, Ceylanpınar, Öncüpınar bunlar arasında. Böylece Türkiye bir anlamda El Kaide’ye komşu oldu. Üst düzey yetkili; ‘Suriye rejimi bugün El Kaide’yi yukarıya, bize doğru itiyor’ diyor.

Esad kontrolü sağlayamaz: Ankara’ya göre bu saatten sonra kesinlikle olmayacak şey; rejimin otoritesini tekrar tesis etmesi. Üst düzey yetkili, ‘Halep’i gözden çıkartmış durumda, almaya çalışmıyor. Humus’tan Şam’a kadar olan bir alan dışındaki alanlarda rejimin artık otorite kurma hedefi yok’ diyor.

IŞİD’in içinde Türk de var Avustralyalı da

Ankara’ya göre Suriye’de savaşan yabancıların yüzde 90’ı IŞİD ve Hizbullah için savaşıyor. IŞİD içindekilerin önemli bölümünün Irak’taki cezaevlerinden devşirilen El Kaideciler olduğu belirtiliyor. IŞİD güçlerinin toplam sayının 10 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bunların 2 bini yabancı. O 2 bin kişinin yarısı da Batı ülkelerinden geliyor. Avustralya’dan bile 200 savaşçı olduğuanlatan Türk yetkili, Türk savaşçı sayısını tam olarak vermek istemiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!