Ukrayna bu kez silaha sarıldı

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna bu kez silaha sarıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2014 01:17

Kırım’ın Rusya’ya katılmasıyla son bulan işgalin burada da tekrarlanmasından endişe duyan Ukrayna, bu kez sessiz kalmayıp Slavyansk başta olmak üzere kamu binalarını işgal eden Rus yanlılarına karşı terörle mücadele operasyonu başlattı. Rusya ise bunun “suç” olacağını savundu.

Haberin Devamı

Ukrayna’da geçici Devlet Başkanı Aleksander Turçinov, dün TV’den canlı yayınlanan konuşmasında doğudaki ayrılıkçı güçlere karşı “kapsamlı bir terörle mücadele emri” verdiğini duyurdu.

Aleksandr Turçinov, federal yapı taraftarlarına bugün sabah yerel saat ile 09.00'a kadar süre tanıdı. Verilen süre zarfında, Rusya yanlısı milislerin silahlarını bırakıp, ele geçirdikleri; valilik, istihbarat ve emniyet binalarını boşatmamaları halinde Turçinov, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin geniş çaplı terörle mücadele operasyonu başlatacağını duyurdu.

İmzaladığı bir kararname ile olaylara karışanlara herhangi bir cezai müeyyide uygulanmayacağını bildiren Turçinov: "Ukrayna’nın doğusunda, Rusya’nın 'Kırım senaryosunu' tekrarlamasına izin vermeyeceğiz. Kolluk kuvvetlerine ateş açmayan ve sabaha kadar silahını teslim ederek, basılan binaları terk edenlere karşı herhangi bir ceza verilmeyeceğini garanti ediyorum." dedi.

Haberin Devamı

Ukrayna bu kez silaha sarıldı

Bunun öncesinde ise İçişleri Bakanı Arsen Avakov, doğudaki Slavyansk kasabasında işgalcilere yönelik terörle mücadele operasyonu başlatıldığını açıkladı. Avakov, “Operasyonu Ukrayna Güvenlik Servisi’nin terörle mücadele merkezi yürütüyor” dedi. Facebook hesabından sık sık bilgi paylaşan Avakov, kasabadaki insanları güvenlikleri için apartmanlarından çıkmamaları ve camlarını açmamaları için de uyardı. Güvenlik Servisi’nden bir yetkilinin öldüğünü, beş kişinin de yaralandığını; ayrılıkçılardan da sayısı kesinleşmemekle birlikte birçok can kaybı olduğunu “Geri çekilen teröristler, ölenleri de götürdükleri için tam sayı veremiyorum” diyerek duyurdu.

Ukrayna bu kez silaha sarıldı

CANLI KALKAN İDDİASI
Avakov, ayrıca “Ayrılıkçılar kendilerini insan kalkanıyla savunmaya başladı” diyerek sivillerin canlı kalkan olarak kullanıldığını öne sürdü. Operasyon talimatı, daha önce Kırım’da görülen, otomatik silahlı ‘yeşil üniformalılar’ın ülkenin doğusunda, Rus kökenlilerin çoğunlukla bulunduğu Donetsk bölgesinde cumartesi günü görülmesinden sonra verildi. Zira, bir süredir Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya katılmak isteyenlerin eylem düzenlediği bölgede, bayraksız, üniformalı ve maskeli adamlar, Slavyansk kasabasında güçlendi. Öte yandan Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’da Rus ve Kiev yanlıları arasında şiddet olayları patlak verdi.

Haberin Devamı

RUSYA, BM'DEN ACİL TOPLANTI TALEP ETTİ
Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki gerginliğin artması üzerine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) acilen toplanmasını talep ettiği bildirildi. Rusya'nın talebi üzerine BMGK Dönem Başkanı Nijerya'nın BM Daimi Temsilcisi Joy Ogwu, konseyin 15 üyesine toplantı için çağrı yaptı.

Rusya'nın BM Temsilciliğinden yapılan açıklamada, Rusya'nın talebi üzerine yapılacak toplantının yerel saat ile 08.00'de düzenleneceği belirtildi. Ukrayna'nın BM Temsilcisi Yegor Pyvovarov, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki gelişmeler üzerine kendilerinin de yarın için benzer bir toplantı talebinde bulunmayı planladıklarını ancak Rusya'nın kendilerinden önce davranarak toplantıyı pazar akşamı yapma çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Ukrayna bu kez silaha sarıldı

YANUKOVİÇ ORDUDAN "SUÇLU YÖNETİMİN" EMRİNE UYMAMASINI İSTEDİ
Ukrayna'nın devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Rusya’nın Rostov kentinde düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’nın iflasa doğru gittiğini, aşırı milliyetçi grupların diktatörlüğündeki bir ülkeye Ukrayna halkının asla izin vermeyeceğini belirtti.

Yanukoviç, Ukrayna ordusundan “suçlu yönetimin” emirlerine uymamasını istedi ve Ukrayna’da yaşananlardan sorumluların yargılanacağı uyarısında bulundu. Ukrayna’da yaşanan gelişmelere ABD’nin doğrudan müdahil olduğunu savunan Yanukoviç, “Onlar ülkede bir iç savaşın başlamasının sorumluluğunu taşır” suçlamasında bulundu. Yanukoviç, CIA Direktörünün Kiev’i ziyaret ettiğini, geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov, İçişleri Bakanı ve diğer güvenlik görevlileri ile de görüştüğünü iddia etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!