10 milyar dolarlık masa

Güncelleme Tarihi:

10 milyar dolarlık masa
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2014 01:11

Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na yeni atanan İsmail Demir, tarihinin en kritik ve en yüksek maliyetli savunma sanayii ihalelerini yürütecek. Bekleyen projeler hava, kara, deniz, silah, radar ve insansız sistemler.

Haberin Devamı

SAVUNMA Sanayii Müsteşarlığı (SSM) koltuğuna oturan eski THY Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir’i Ankara’daki yeni masasında, 10 milyar dolarlık 52 askeri proje bekliyor. SSM’nin henüz sözleşme imzalamadığı, üzerinde çalışmaların devam ettiği veya sözleşme görüşmeleri yaptığı projeler; hava, kara, deniz, silah, radar sistemleri, insansız sistemler gibi başlıklarda toplanıyor.

Demir, görevden alınan Murad Bayar’dan sonra Cumhuriyet tarihinin en kritik ve yüksek maliyetli savunma sanayii ihalelerini yürütecek. 4 milyar dolarlık Milli Savaş Gemisi (MİLGEM) projesinde ilk 2 gemi Gölcük’te üretildi. İkisinin üretimini ise İstanbul Tersanesi Komutanlığı yapıyor. Havuzlu çıkarma gemisini (LPD) ise Metin Kalkavan’ın sahibi olduğu Sedef Tersanesi üretecek.

Gemi grubunda masada bekleyen en büyük proje ise TF-2000 hava savunma gemisi projesi. Deniz Kuvvetleri’nin 1999’dan bu yana istediği; ancak Gölcük depremi nedeniyle askıya alınan en büyük yüzen savaş gemisi için ihaleye çıkılacak. 4 milyar doları aşması beklenen gemi projesi için SSM, fizibilite çalışmalarını tamamladı. İhaleye yakın zamanda çıkılacağı kaydediliyor.
Uzun Menzilli Bölge Hava ve Savunma Sistemleri Projesi’nde de Çinli CPMIEC ile sözleşme görüşmeleri yapılıyor. 31 Nisan’a kadar uzatılan teklif değerlendirme süresi sonucunda imza kararına varılması planlanıyor. Füze üretimi için Çin ile imza atılırsa 3.4 milyar dolar ortak üretim için buraya harcanacak.

Haberin Devamı


KRİTİK 4-35 KARARI

İLK F-35 uçağının Türkiye’ye teslimatının önümüzdeki yıl yapılması planlanıyor. Türkiye daha önce “üretim ortağı” olduğu uçak için sipariş verme kararını erteledi. Ortak üretime girdiği zaman 100 adet almayı taahhüt eden Türkiye’nin ilk etapta kaç uçaklık sipariş vereceğine de SSM karar verecek. F-35 uçakları için üretilecek orta gövde çalışmaları için 3 milyon dolarlık sözleşme imzalandı. Bu kapsamda TAI tarafından üretilen iş hacmi 4.5 milyar dolara ulaşıyor. Proje kapsamında HAVELSAN, Kale ve Mikes firmaları ürettiği değişik ürünlerde halen 7.5 milyar dolara varan iş hacmiyle bu projede yer alıyor. Başlangıç Eğitim Uçağı Projesi için 8 firmanın teklifleri değerlendiriliyor. Sahil Güvenlik Helikopteri Projesi’nde ise teklife çağrı dosyası çıktı ve 5 firmadan yanıt geldi. Avrupa’dan Airbus Helicopters, NH Industries, AgustaWestland; ABD’den ise Sikorsky ve Bell Helicopter firmaları SSM’ye ihaleye girmek için başvurdu. Öte yandan SSM’nin şu anda fizibilite çalışmaları devam eden yüzde yüz yerli helikopter, yerli savaş uçağı projeleri de bulunuyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!