Arz TİM'i harekete geçti

Güncelleme Tarihi:

Arz TİMi harekete geçti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2014 01:11

BİST’in Nasdaq’la yaptığı stratejik ortaklık ilk meyvelerini veriyor. Bir yandan teknolojisini dönüştüren BİST bir yandan da Nasdaq’la ‘know how’ paylaşımı yaparak pazarlama ve satış faaliyetine hız verdi. BİST’in pazarlama ve satış ekibi artık ‘halka arz timi’ gibi hareket edecek.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en büyük ve en hızlı borsalarından biri Nasdaq’la stratejik ortaklık anlaşması imzalayan Borsa İstanbul (BİST), transfer ettiği ‘know how’ ile, Türk şirketlerini halka açılmaya davet edecek özel bir ekip kuruyor. Nasdaq’la yürütülen özel bir projede gündeme gelen pazarlama faaliyetlerinin etkinleştirilmesi kapsamında, adeta ‘halka arz timi’ gibi çalışacak olan bu ekibin, BİST’in pazarlama ve satış faaliyetlerini hızlandırması hedefleniyor. Halihazırda BİST bünyesindeki pazarlama ve satış ekibinin büyütülüp, faaliyet alanı genişletilerek, Nasdaq’dakine benzer, bankalardaki ‘müşteri temsilcisi’ gibi çalşıan çok özel bir ekibe dönüştürülmesi planlanıyor.

4 ANA TEMADA İŞBİRLİĞİ

BİST’te 2 ay gönce gidilen bir stratejik değişiklik ile, eskiden Kotasyon Birimi’nin gerçekleştirdiği şirket ziyaretlerini artık Pazarlama ve Satış Bölümü yapıyor. Bu ekibin zamanla farklı bir şirket yapısı altında toplanarak, Nasdaq’ın yaptığı gibi şirketleri sadece halka arza davet etmekle kalmayıp, halka arz sürecinin başından sonuna kadar, web sitesini kurmaktan, kurumsallaşmaya kadar pek çok konuda hizmet vermesi hedefleniyor.
BİST’in ocak ayında imzaladığı stratejik ortaklık anlaşması sadece, Nasdaq’ın teknolojik altyapısının alınması ile sınırlı değil. Stratejik anlaşma kapsamında BİST ile Nasdaq arasında, Teknolojik Dönüşüm, İş Geliştirme Danışmanlık, Ortak İş Alanları ve Bilgi Transferi Programı şeklinde 4 ana başlıkta işbirliği yapılacak.
2014’ün ilk 3 ayında teknolojik dönüşüm faaliyetleri son hızla devam ederken, iş geliştirme konusunda 2 özel proje, 4 çalıştay ve 2 konuda mentörlük alma faaliyeti gerçekleştirildi. BİST’in üzerinde durduğu bir diğer önemli konu da, likidite artırma çalışmaları. Bununla ilgili özel proje sonucunda Nasdaq deneyimlerini BİST ekibine aktardı. Çizilen yol haritasının hayata geçirilmesi için Nasdaq 3 yıl boyuna BİST ile ‘know how’ paylaşımı gerçekleştirecek. BİST, likidite artırma konusunda büyük potansiyeli bulunan uluslararası bir banka ile de ortaklık geliştirmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

3 YILDA 30 PROJE

Haberin Devamı

BİST Genel Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz, anlaşma ile BİST’in Nasdaq’tan 3 yıl boyunca 1800 adam/günlük danışmanlık alma hakkının bulunduğunu belirterek, “Sadece teknolojik altyapıyı almak, kaba inşaatı almak gibi olurdu. Oysa biz sağlayacağımız ‘know how’ transferi ile aynı zamanda eve dayayıp döşemiş olacağız. Anlaşma tamamlandığında Teknolojik açıdan Nasdaq’sız ayakta kalabilme kabiliyetinin yanı sıra, borsacılık faaliyetlerimiz kaldıraç etkisiyle hızlanacak” dedi.

Borsacılık öğreniyoruz

NASDAQ ile olan anlaşma için ‘stratejik ortaklık’ vurgusu yaptıklarını hatırlatan BİST Genel Müdür Yardımcısı Ali Çöplü, bunu şöyle açıkladı: “Sadece teknoloji transferinden ibaret değil. Bu süreç, BİST’in halka açılmasından, yıl sonuna kadar 1 ya da 2 tane daha ortaklık kararını kapsıyor. Bunların arasında likidite sağlayıcı ortaklar, devlet fonları, ABD’li vakıfların fonları gibi çok farklı ortaklıklar gündemde. Ayrıca Nasdaq’la üçüncü ülkelerde birlikte gelir elde edeceğimiz fırsatlara da bakıyoruz.”

Haberin Devamı

35 BİST’li yurtdışında

NASDAQ’tan alınacak teknolojik altyapı ile ilgili çalışmaları yürütmek üzere şu anda BİST’in bilgi-işlem ekibinden 35 kişi yurtdışında görev yapıyor. Türk ekip 75 ülkede faaliyetleri bulunan Nasdaq’ın ABD’de Denver’daki merkezinin yanı sıra Stockholm ve Sydney ofislerinde 3 ile 10 ay arasında değişen sürelerde görev alıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!