iklim için açık mesaj

Güncelleme Tarihi:

iklim için açık mesaj
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2014 09:19

Birleşmiş Milletler uzmanları, iklim değişikliği konusunda bir kez daha alarm verdi.

Haberin Devamı

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), küresel ısınma konusunda hedeflerle, gerçeğin birbiriyle uyuşmadığını belirterek yetkilileri derhal harekete geçmeye çağırdı. IPCC’ye göre hava sıcaklığındaki artışın 2 derecenin altında tutulabilmesi için karbondioksit ve diğer sera etkisine neden olan gazların salınımının 2050 yılına kadar yüzde 40 ile 70 arasında azaltılması gerekiyor. Ancak bunun tam tersi yaşanıyor.

BİLGİ-33 sayfalık raporun, yılsonunda yeni bir iklim anlaşmasına imza atması beklenen hükümetlere bilimsel bir rehber olması öngörülüyor.

Raporda vurgulanan bazı noktalar şöyle:
* Küresel ısınmanın sanayileşme öncesine göre iki derece artışla sınırlandırılması yolundaki BM hedefinin tutulması için henüz çok geç değil.
* 2030’a kadar bu durumun ertelenmesi halinde yüzyılın ikinci yarısında bu hedeflere ulaşma olasılığı azalacaktır ve daha sıkı önlemler alınması gerekecektir.
* Gaz salınımı bu haliyle devam ederse, 2100 yılı itibariyle küresel sıcaklık sanayi öncesi döneme göre 3.7 ile 4.8 derece artabilir.
* Küresel hedefleri tutturabilmek için enerji kaynaklarında belirgin bir değişikliğe gitmek gerekecektir, bu da iş stratejilerini etkileyecektir. Mesela karbondioksit hedeflerini tutturabilmek, sera gazı etkisine sahip gazların 2010-50 yılları arasında yüzde 40-70 arasında azaltılmasını gerektiriyor.
* Enerji verimliliği sağlayabilmek için ulaştırma, inşaat ve sanayide yılda ortalama 336 milyar dolarlık bir yatırım öngörülüyor.
* Kısa vadede, doğalgaz, kömüre göre daha temiz bir seçenek olarak duruyor, ancak uzun vadede tercih yenilenebilir kaynaklar olmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!