Türel: Gerekli adımlar atılacak

Güncelleme Tarihi:

Türel: Gerekli adımlar atılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2014 13:19

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Mustafa Akaydın’ın son yılına ilişkin hazırlanan ’Denetim Komisyonu Raporu’nda Ak Partili üye, 4 sayfa 17 madde şerh düştü. Şerhte CHP yönetimi politikalarının kamu zararı oluşmasını kaçınılmaz kıldığı savunulurken Belediye Başkanı Menderes Türel, "Neticeleriyle ilgili neler yapılması gerekiyorsa adımlar atılacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Mustafa Akaydın’ın son yılına ilişkin 2 eski CHP’li Meclis Üyesi Deniz Filiz ve Kadir Alkış ve yine Büyükşehir Meclisi’nin yeni döneminde yer almayan Ak Partili üyesi Adlıhan Dere tarafından hazırlanan ’Denetim Raporu’ tamamlandı. 4 sayfalık rapora Ak Partili Dere, 17 madde şerh düştü.

Komisyon, Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Daire Başkanlığı’nda toplanan kurum ödemelerinin gerçekleştirdiği ödeme emirlerini, fiyat soruşturmalarını, ihaleleri ve hizmet alımlarını gösteren belgeleri inceledi.

TEMSİL VE AĞIRLAMAYA 14 MİLYON 672 BİN TL

Yapılan inceleme sonucunda Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılı gelir bütçesi 390 milyon 594 bin TL olarak gerçekleşirken, gider bütçesinin de 423 milyon 777 bin TL olduğu belirtildi. 12 aya ait 10 bin 110 adet belge üzerinde gerçekleştirilen incelemenin sonuçlarına göre Büyükşehir’in eski başkanı Akaydın’ın, 2013 yılına ait temsil ve ağırlama giderinin 2 milyon 354 bin TL olduğu, tanıtım ve ağırlama için kullanılan bütçenin ise 12 milyon 318 bin TL olarak gerçekleştiği raporda yer aldı.

Büyükşehir maliyesine ilişkin komisyonun değerlendirmeleri 4 sayfa halinde açıklanırken Ak Partili Dere, 17 maddede neredeyse ek rapor olarak muhalefet şerhi düştü.

ESNAF BELEDİYE FAİZİ UYGULADI

Şerhte Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılı içinde 46 bin 257 TL doğrudan alım yoluyla mal, hizmet ve yapım işi yerine getirdiğine dikkat çekildi. Her ne kadar doğrudan alım yolunun bütçe mevzuatına uygun olduğu belirtilse de Dere, fiyatlarının piyasa rayicinin üzerinde olduğunu vurguladı ve şerhinde "Esnaf ödemelerinin geç yapıldığı, bunun da fiyatlara yansıtıldığı görülmüştür" dedi. Ayrıca Büyükşehir’in yıl içinde ses, ışık, sahne kiralama işlerini sıklıkla yaptığının altını çizen Dere, bu hizmetlerin belediye tarafından yapılması halinde tasarruf sağlanacağının altını çizdi.

KULÜBE USULSÜZ PARA

Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl belediye meclisini atlayarak, Belediyespor kulübüne usule aykırı olarak 600 bin TL ödeme yapıldığının da iddia edildiği şerhte, Büyükşehir Belediyesi’nin mali sistemde uyguladığı politikaların kamu zararını ortaya çıkarmasına zemin hazırladığı savunuldu.

İZLENEN YOL KAMU ZARARI YARATTI

Adlıhan Dere, belediyenin 2013 yılında 11 milyon TL ödenmemiş SGK prim borcu bulunduğuna dikkat çekerek, bu borcun kapatılmamış olmasının sonucunu "En yüksek faiz SSK primine uygulanır. Bu nedenle oluşan kamu zararı mevcuttur" diyerek özetledi. Büyükşehir firmalarının alacakların ödenmesi sürecinde düzenli ödeme yapmadığına dikkati çeken Dere, "Ancak firma yasal takibe geçtikten sonra yüklü ödemelerin yapıldığı ve firmaların bu yolu takip etmesine çanak tutulduğu görülmüştür" dedi. Muhalefet şerhinde ayrıca Büyükşehir’in bazı avukatlarının dosyalarına yüklü miktarda ödeme yaptığı, itiraz hakkının tam olarak etkin şekilde kullanılmadığı savunuldu.

BİTMEYEN BİNANIN TAZMİNATI

Adlıhan Dere, Akaydın döneminde tamamlanmayan Büyükşehir Belediyesi yeni hizmet binası nedeniyle belediyenin yüklü tazminatla baş başa kalabileceğini savundu. Ak Partili Dere, belediye hizmet binasının yüzde 97’sinin bitmiş olduğunun belediyenin kendi raporlarında da sabit olduğunun altını çizerek, "Kalan yüzde 3’lük bölümün sözleşme iptalinden dolayı konu yargıya taşınmış ve milyonlarca lira kamu zararına sebebiyet vermiştir" iddiasında bulundu. Büyükşehir’in buradaki zararının 10 milyon TL civarında olduğu belirtildi. Bununla birlikte kalan bölüm için Büyükşehir Belediyesi’nin 22 milyon 362 bin TL tutarı bulunan iki ihale gerçekleştirdiğini belirten Dere, "Yer teslimi yapamadığından dolayı iş başlangıcı yapamadığı için, telafisi mümkün olmayan tazminat hakkı doğması muhtemeldir" uyarısında bulundu.

MECLİSE GELECEK

Komisyon raporu muhalefet şerhiyle birlikte Ak Partili Bahattin Bayraktar, Erkan Ersoy, Halit Çilengir, Ali Kurşunlu, CHP’li Süleyman Acar ve Sami Altın ile MHP’li Ahmet Yaşar, Ergüven Yılmaz’dan oluşan 9 kişilik Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından incelenecek. Ardından Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşmeye açılacak raporla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Yönetimimiz tarafından incelenecek ve neticeleriyle ilgili neler yapılması gerekiyorsa adımlar atılacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!