En büyük seçimin gündemi tecavüz

Güncelleme Tarihi:

En büyük seçimin gündemi tecavüz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2014 01:44

Hindistan'da 814 milyon seçmenin 6 hafta boyunca oy kullandığı dünyanın en büyük seçimini sürerken tartışmalar bitmiyor. En büyük tartışma dünyayı da ayağa kaldıran tecavüz vakaları üzerine. Sosyalist Parti lideri Abu Azmi, "tecavüz dahil" evlilik dışı ilişkiye giren, kurban dahi olsa "herkesin asılması" gerekliliğini savununca tepki çekti.

Haberin Devamı

ABU Azmi, yerel bir kanala yaptığı açıklamada “Evlilik dışı ilişkide sadece erkekler değil, kadınlar da asılmalı. İslam’da tecavüzün cezası idamdır. Ama burada kadınlara hiçbir şey olmuyor. Oysa her ikisi de asılmalı. Kültürümüzde hiçbir aile kızlarının bir erkekle gidip yanlış bir şey yapmasını kabul edemez” dedi. Azmi’nin sözleri Mumbai’de adaylar arasında bulunan oğlu Farhan Azmi'yi bile kızdırdı. Oğul Azmi, babasının sözlerini kınadı.
Azmi’nin açıklamaları, yine Sosyalist Parti’nin üst düzey isimlerinden Mulayan Singh Yadav’ın (74), tecavüze idam cezasının kalkması vaadi üzerine geldi. Yadav, geçen yıl Mumbai’de bir gazeteciye toplu tecavüz eden üç adam için verilen idam kararını hatırlatarak “Erkeklerin hata yapması alışılmadık bir durum değil. Erkek erkektir. Kadın-erkek kavgası sonrası, kadınlar tecavüze uğradıklarını söyler” dedi. Tepkiler üzerine yeni bir açıklama yapan Yadav, “Tecavüzle ilgili yorumlarımı çoğu insan haklı buldu. Tecavüze karşıyım. Tecavüzcülere en ağır ceza verilmeli ama masum insanlar asılmamalı. Dünyanın yarısında tecavüz tartışılıyor. Bu sözlerimin neresi yanlış?” diyerek kendini savundu. Politikacıların sözlerine tepkiler dinmeyince Sosyalist Parti’den bir sözcü, Yadav’ın parti politikası gereği idam karşıtı açıklama yaptığını söyleyerek ifadelerini düzeltmeye çalıştı. 2012’de toplu tecavüze uğrayan, ülkede sembol haline gelen üniversite öğrencisine saldıran dört erkek idam cezasına çarptırılmıştı.

SANDIĞA KAN BULAŞTI

Haberin Devamı

Hindistan’ın orta kesimlerindeki Chhattisgarh eyaletinde bugün yapılan seçimlerin ardından seçim görevlileri ve onları korumakla görevli polislere bombalı saldırılar düzenlendi.Maoist gerillaların düzenlediği saldırılarda otobüslerle evlerine taşınan 14 görevli yaşamını yitirdi. Saldırılarda 10 kişi de ağır yaralandı.

KAZARA BAŞBAKAN

Seçimler tüm hızıyla sürerken bu hafta sonu çıkan Başbakan Manmohan Singh’le ilgili bir kitap da büyük yankı uyandırdı. Singh’in eski danışmanlarından birinin kaleme aldığı “Kazara Başbakan” isimli kitapta, Başbakan’ın, Kongre Partisi’nin lideri Sonia Gandhi’nin gücünün altında ezildiği öne sürüldü. Danışmanı, Başbakan Singh’in kendisine “İki merkezli iktidar olmaz. Bu karmaşaya yol açıyor. Parti liderinin iktidarın merkezi olduğunu kabul etmeliyim. Hükümet partiye karşı sorumludur” dediğini iddia etti.

SEÇİMLER NASIL YAPILIYOR?

Haberin Devamı

12 Mayıs’a kadar sürecek altı haftalık seçim maratonu dokuz aşamadan oluşuyor. Hindistan parlamentosunun Lok Sabha adı verilen alt meclisinde 543 sandalye bulunuyor. Hükümeti oluşturmak isteyen bir parti ya da koalisyonun çoğunluk sayılması için en az 272 milletvekiline ihtiyacı var. 814 milyon seçmen, 930 bin seçim merkezinde 1.4 milyon adet elektronik oy sayma makinesiyle yürütülen oylama, Hindistan Yüksek Seçim Kurulu denetiminde gerçekleşiyor. Seçimlerde 1.1 milyon kamu çalışanı, 5.5 milyon ise sivil görevli. Oyların sayımı,16 Mayıs’ta yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!