Wes Anderson’ın ustalık eseri

Güncelleme Tarihi:

Wes Anderson’ın ustalık eseri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2014 01:55

Büyük Budapeşte Oteli, iki dünya savaşı arasında geçen bir polisiye macera filmi. Ama bir bütün olarak ele alındığında kendi başına bir sanat eseri olduğu söylenebilir. Yönetmeni Wes Anderson’ın ustalık eseri olan ve izlerken tam bir ünlüler geçidine tanık olacağınız film özellikle görselliğiyle büyülüyor.

Haberin Devamı

Bazı filmler vardır öyle ince detaylarda öyle güzellikler barındırır ki, birden çok izlemek ister ve her seferinde yeni keşifler yapmış olursunuz.
Wes Anderson imzalı Büyük Budapeşte Oteli de işte böyle bir film.
İçindeki görselliğin zenginliği anlatılır gibi değil, gerçekten de görmek lazım.

Wes Anderson’ın ustalık eseri

20. yüzyılın başlarında iki savaş arasındaki dönemde geçen hikâyede, Avrupa’nın hayali Zubrowka şehrinde bulunan Büyük Budapeşte Oteli’ne misafir oluyoruz.

OTELİN MÜTHİŞ EVSAHİBİ

Gustave H, eskiden ne muhteşem olduğunu gördüğümüz ama savaş yıllarına yenik düşüp eskimeye yüz tutmuş otelin işleyişini büyük bir profesyonellikle idare eden, müşterilerini dahi en ince ayrıntılarına kadar tanıyan bir adam.
Her birine kendi evine gelmiş misafirler gibi davranan, tek tek ilgilenen bu ince ruhlu adama hayran kalıyoruz.
Bir gün otele bellboy ve komi görevlisi olarak Zero Mustafa adında genç bir adam geliyor ve kısa zamanda aralarında yakın bir arkadaşlık başlıyor.

Haberin Devamı

SANAT ESERİ GİBİ POLİSİYE

Bu esnada Gustave’ın yaşlı sevgilisi Madame D. esrarengiz bir şekilde hayata veda ediyor, ikili Madame D.’nin şatosuna vardıklarında miras bölüşümünün yapıldığı toplantıya denk geliyorlar.
Madame D., Gustave’a miras olarak paha biçilmez bir Rönesans tablosu bırakmış.
‘Elma Tutan Çocuk’ adlı bu tablo ile birlikte film rotasını polisiyeye doğru çeviriyor.
Hikâye savaş yıllarında geçince ve içinde nadide tablolar olunca görselliğin gücünü tahmin edersiniz. Tablolar, üniformalar, pastalar hepsi ayrı bir güzellik katıyor görselliğe.
Sanat eseri değerinde bir polisiye komedi izliyoruz.

ÜNLÜLER GEÇİDİ

Büyük Budapeşte Oteli tam bir ünlüler geçidi. Jude Law’ı genç yazar rolünde, Ralph Fiennes’ı filme adını veren otelin her şeyi olarak, Tilda Swinton’ı Madame D., Adrian Brody’yi Madame’ın oğlu olarak, Willem Dafoe’yu mafya tiplemesinde, Edward Norton’u subay Henckels olarak, Harvey Keitel’i Ludwig rolünde izliyoruz.
İlkin Berlinale’de görücüye çıkan ve festivalden Büyük Jüri Ödülü kazanan Büyük Budapeşte Oteli, Anderson’ın önceki filmiyle zaten tepeye koyduğu çıtayı alıp zirveye taşıyor.
NOT: Wes Anderson’ın filmi dahice görsel detaylarının yanı sıra, sıradışı müzikleri ile de seyircinin kalbini çaldı. Hâl böyle olunca, bu özel müzikleri de, filmin tanıtımına ekleyerek, reklâm çalışmalarını boyutlandırmayı akıl eden yapımcı şirket Fox Searchlight, Spotify müzik sitesi ile işbirliği yaptı.Filmin müzik direktörü Randall Poster, afişli tanıtımlarında yer alan her bir karakter için hazırladığı özel listeleri, Spotify’a yükledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!