Eleştiride ‘kedi kararlılığı’

Güncelleme Tarihi:

Eleştiride ‘kedi kararlılığı’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2014 20:06

Perihan Mağden, son kitabı Tehlikeli Temayüller’de kendisinin de belirttiği gibi köşe yazmaya devam ediyormuşcasına yazılar kaleme alıyor.Mağden, can yakan sivrilikteki kalemiyle eleştiriyi kıyasıya sürdürüyor.

Haberin Devamı

Bazı yazıları okurken, ruh haliniz değişir. Sevmediğiniz bir kişi eleştiriliyorsa deyim yerindeyse içinizin yağları erir, o satırları okurken. Sevdiğinize kıyıyorlarsa da “Çok eleştirmiş” der, bazen de daha fazlasını söylersiniz. Zaten o kişiden de övgü yazısı beklemeniz makul değildir. Eleştirmemesi, konu aldığı kişiye övgüdür zaten, düşünün! Bu yazı türünün en önemli temsilcilerinden Perihan Mağden, köşe yazıyormuşçasına kaleme aldığı 25 yazısını Tehlikeli Temayüller adıyla kitaplaştırıp okuyucusuna sundu. Mağden, alışılageldiği üzere çok şeye kızmış yine. Ben kızdığı 10 alıntıyı vereyim, gerisine siz bakarsınız:

1. Taksiciler: “’İstanbul’un taksicileri ne yapıp edip ‘onların’ mekânında bir mülteci, bir sığıntı, bir zoraki misafir olduğun hissini, sana en başından itibaren metre metre yaşatıyorlar…”
2. İntikam: “Oysa ben intikamı, dünyanın en güzel yemeği olan ve soğuk yiyebilmemiz için yaratılmış bulunan bir sandviçe benzetip “İntikam, her zaman leziz kalan bir sandviçtir” demek istiyorum…”
3. Helikopter anne-babalık: “Bu stil nedir biliyor musunuz? Çocuğunun sekreteri olmak! Çocuğunun dadısı, halayığı, bankacısı, banka cüzdanı, polisi, vekilharcı, tercümanı, kısacası herrr şeyi olmak…”
4. Muhteşem anneler: “Bu muhteşem anneler, acilen tedavi görebilseler, hem kendileri kurtulacaklar, hem de kutsal annelik kisvesi altında esir alıp delirtmeye ve hayatı zehir etmeye çalıştıkları çocukları (ellerinden) kurtarılmış olacak…”
5. Zamane çocukları: “Önlerine bir bilgisayar oyunu ya da ekran dayadığınız anda, hamçökeleklenip iskemleleriyle bütünleşiyorlar. Ekransız kaldıkları anda ne yapacaklarını bilemedikleri için belki de, hiperaktif oluyorlar…”
6. Kedi kararlılığı: “Bir adam bir ilişkiden ancak nasıl kurtulabiliyor, biliyor musunuz? Araya başka kadın girerse. Başka kadın da kedi kararlılığını devreye sokmuşsa, çelik koza/kazasının içinde hapis tutulmakta olan adamı, diğer kadından kurtarabiliyor…”
7. Hülya Avşar-Sibel Can: “Sonraki yıllarda (günümüzde) her ikisi de, evli/çocuklu oldukları halde seks objesi/arzu nesnesi/talep edilen kadın olmanın baş döndürücü enerjisinin, zafer coşkusunun parodisi haline geldiler…”
8. Acun Ilıcalı: “Firarda günlerinde ‘genç adam’, ‘fırlama çocuk’ olarak kendini konumlarken dahi, hiç de öyle genç/çocuk filan değildi Acun Ilıcalı. Gırgır, şamatacı, komik de değildi! Utanmasız, larj, girişken ve benim indimde mahcubiyet vericiydi…”
9. Medya: “Özellikle dünyada hiçbir araştırmacının nasıl işlediğini çözmesinin imkân ve ihtimali olmayan Türk medyalamasında sonsuza dek maaşının banka hesabına yatmasını mı istiyorsun? Suya sabuna dokunmayacaksın arkadaş…”
10. Lady Gaga: “Kendini rezil etme arzusuna esir düşmeyen, dahası bu histen müthiş zevk almayan, alamayan hiç kimse günümüzde şöhret olamaz. Bakınız: Lady Gaga…”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!