Araştırmacı yolcu

Güncelleme Tarihi:

Araştırmacı yolcu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2014 01:06

TÜRKİYE’de geçen yıl uçakla seyahat eden 150 milyon yolcunun, ortalama alışkanlıkları belirlendi.

Haberin Devamı

Havayolu şirketlerinin yaptığı araştırmalara göre yolcuların en yaygın alışkanlıkları bilet almadan tüm fiyatlarını incelemeleri oldu. En rahatsız edici alışkanlık ise uçuş kapısında sıra beklemek.

TÜRKİYE’de her geçen gün rekorlarla büyüyen havacılık sektöründe tüketici alışkanlıkları da şekilleniyor. 2013’te yüzde 14.6 artışla 150 milyonu aşan yolcu sayısı ile yeni bir rekora imza atan havacılık sektöründe, uçak yolcuğunu en çok aile/akraba ziyareti yapıldığı belirtiliyor. Uçak için de kadınlar cam kenarını tercih ederken, özellikle uzun boylu erkeklerin koridordan vazgeçmediği. ifade ediliyor.

REKOR YOLCUYA ARAŞTIRMA

Türkiye’de geçen yıl 680 bin 525 bin iç hat uçak trafiğiyle birlikte yaklaşık 76 milyon yolcu taşındı. Aynı zamanda oluşan 540 binlik dış hat uçuş trafiğiyle de 73 milyon yolcu taşındı. Her yıl rekor seviyede büyüyen hava trafiğiyle birlikte havayolu şirketleri, düzenli olarak imaj ve yolcu alışkanlıkları araştırması yapıyorlar. Bu araştırmalar yolcuların uçak içinde hangi koltuğu tercih ettiğinden, bileti ne zaman aldığına kadar bir çok davranış hakkında bilgi veriyor. Aynı zamanda Pegasus’un internet sitesi flypgs.com’un bazı verilerine göre yolcu alışkanlıkları şöyle: “2013 yılı boyunca yüzde 58’lik oranla erkekler, 42’lik oranla kadınlar ziyaret etti. Siteyi en çok ziyaret edenlerin yaş ortalaması 25-34 yaşları arasında. Bilet satışı en çok öğleden sonra saat 13.00-14.00 arası gerçekleşiyor. Yani öğle tatillerini seyahat planlarını yapmaya ayırıyor. Ayrıca verilere göre misafirler, flypgs.com üzerinden bilet almanın ve check-in yapmanın ötesinde öncelikli olarak koltuk seçimi yapıyor, ardından bagaj ve yemek tercihlerini belirliyor. En çok bilet satın alan illerin başında İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Antalya geliyor.”

Haberin Devamı

En rahatsız edici alışkanlıklar

SKYSCANNER’ın düzenle-diği ankette göre ise havaalanlarında yolcuları en çok rahatsız eden davranışılar en yüksek orandan en düşüğe şöyle sıralanıyor:
Check-in veya uçuş kapısı kuyruklarında araya kaynamak.
Yayılarak gereğinden fazla koltuk kaplamak
Güvenlik kontrolü için çok uzun sürede hazırlanmak.
Bavul alımında başkalarına yer açmamak.
Daha uçağa binmeden sarhoş olmak.
Bavulun ağırlığına dikkat etmeyip check-in esnasında ağırlık sınırı yüzünden eşyaları tekrar düzelterek vakit kaybetmek.
Tekerlekli bavulla başkalarının ayağının üzerinden geçmek veya takılmalarına sebep olmak.
Çocuğunu bavulun üstünde taşıyarak başkalarının ayağına dolanmak.

Haberin Devamı

Uçak bileti almadan önce ince eleyip sık dokuyoruz

Misafirler tek bir havayolunu tercih etmek yerine farklı havayollarını tercih ediyor.

Ekonomiklik, tarife saatleri ve havalimanının mesafe olarak yakınlığı belirleyici unsurlar.

Misafirler tek havayolu yerine farklı havayollarını tercih ediyor.

Ödenen paraya değer hizmet alınması misafir için hava yolu tercih sebeplerinin başlıcaları..

Yurt içinde havayolu kullananların en önemli seyahat sebepleri; Aile/akraba ziyareti, tatil ve iş seyahati iken yurt dışı için tatil ve iş seyahati ilk sıraları alıyor.

Uçak içinde kadınlar cam kenarı, erkekler ise koridor tarafındaki koltukları tercih ediyor.

Bilet almak için en çok Pazartesi ve Salı günleri tercih ediliyor.

Haberin Devamı



İlk çeyrekte yolcu sayısı 31 milyon

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yılın ilk çeyreğinde hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 31 milyonu geçtiğini söyledi. Elvan, “Hava ulaşımı bu yıl da rekora koşuyor. Yıl sonunda yolcu sayısının 170 milyona ulaşması hiç de şaşırtıcı olmaz” dedi. Bakan Elvan, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün 2014 yılı ilk çeyreğindeki hava yolu istatistiklerini değerlendirdi. 2002 yılında 36 milyon olan yolcu sayısının, 2013 yılı sonunda 150 milyona yükseldiğini hatırlatan Elvan, havacılık sektörünün 2014 yılına da iyi bir başlangıç yaptığını ifade etti. Bakan Elvan, geçen yılın ilk çeyreğinde 26 milyon 630 bin olan hava yolu yolcu sayısının bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 17 artışla 31 milyon 164 bine yükseldiğini belirterek, “Yaptığımız yatırımlar amacına ulaşıyor, havacılık sektörü her yıl kendi rekorunu kırıyor. Yıl sonunda yolcu sayısının yeni bir rekorla 170 milyona ulaşması hiç de şaşırtıcı olmaz” dedi.

GÜNDE 138 BİN YOLCU

İstanbul Atatürk Havalimanının her dönem en çok yolcu trafiğinin yaşandığı havalimanı olduğunu belirten Elvan, “Atatürk Havalimanının yolcu sayısında bu üç aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 11’lik artış görüldü. 8 milyon 236 bini dış hat yolcusu olmak üzere toplam 12 milyon 422 bin 66 yolcu Atatürk Havalimanını kullandı. Başka bir ifadeyle günde ortalama 138 binin üstünde yolcu Atatürk Havalimanı’ndan hizmet aldı” dedi.

Haberin Devamı

Alitalia ortak aldı iflastan kurtuldu

SON yıllarda ekonomik sıkıntı çeken ve iflasın eşiğine gelen İtalyan Havayolları Alitalia’nın yüzde 49’a varan hisselerini B.A.E’ye bağlı Etihad Havayolları satın alıyor. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, pazartesi günü Abu Dabi merkezli havayolu şirketinden gelecek banka garanti mektubundan sonra işlemlerin yapılmasına başlanacağını açıkladı. Etihad’ın CEO’su James Hogan ilk aşamada yüzde 40’lık hisse alımı için 500 milyon Euro vereceklerini daha sonra bu hissenin AB ulaşım ve havacılık yasalarına göre sınırlı olarak yüzde 49’a çıkartılacağını duyurdu. Alitalia CEO’su Gabriele Del Torchio ise Etihad Havayolları’nın en az 1500 personeli işten çıkart koşulu ile ilgili ertelemenin yeni partnerce kabul edildiğini belirterek yeni hatlarda hizmet vereceklerini ve bazı uçakları Abu Dabi’ye kaydıracaklarını söyledi. 89 uçaklı, 17 bin çalışanlı Etiha’ın Air Serbia, Air Seychelles, Darwin Air, Air Berlin, Jet Airways, Virgin Avustralia ve Air Lingus’ta değişen belirli hisseleri bulunuyor. Alitalia’nın ise 137 uçağı, 12 bin çalışanı bulunmakta ve her yıl 24 milyon yolcu taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!