Parolası sabır

Güncelleme Tarihi:

Parolası sabır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2014 01:06

Warren Buffett’tan yatırımcılara tavsiye.

Haberin Devamı

Yurtdışı piyasaların bu ara iyi gittiğini söylemek güç. S&P 500 son 1 hafta içinde yüzde 4.2 düştü. Nasdaq sadece perşembe günü yüzde 3.1 değer kaybetti. Bu kayıplar en çok borsacıların uykularını kaçırdı. Ünlü milyarder Warren Buffett ise uykusu kaçan yatırımcılara tek bir tavsiyede bulundu, “Parola sabır.”

Warren Buffett dünyanın en zengin 3’üncü adamı. Bloomberg’ün yaptığı milyarderler endeksine göre 62.3 milyar dolar parası var. Paranın onun için önemli olduğunu söylemek güç. Oturduğu evin değeri sadece 700 bin dolar (Yaklaşık 1.4 milyon lira). Türkiye’deki çoğu zenginin evi Buffett’ın ABD’nin taşrası olarak bilinen Nebraska’daki evinden pahalı. Öğlenleri basit yemekler yemeyi tercih ediyor. Istakoz değil Big Mac hayranı.

15 YAŞINDA VERGİ İADESİ ALDI

Buffett servetinin önemli bir bölümünü borsada elde etti. Onu tanıyanlar bunu normal karşıladı. Buffett New York borsasını gördüğünde 10, ilk hissesini aldığında ise 11 yaşındaydı. 1930 doğumlu Warren Buffett’ın yükseliş öyküsü de hayatı gibi sade ve ‘nizami’. ABD Kongre üyesi bir babanın oğlu. Yani fakirlik çekmemiş ama 10 yaşından beri de çalışıyor. Yaptığı işler arasında, kapı kapı dolaşıp sakız ve dergi satmak da var. Boş zamanlarının önemli bir kısmını da dedesinin manavında çalışarak geçirmiş. Lise ikinci sınıftayken berber dükkanlarına koyduğu pinball makinalarından kazandığı parayla vergi bile vermeye başlamış. Hattı 1945 yılının sonunda vergi iadesi dahi almış. Buffett 20 yaşına geldiğinde bugünün parasıyla 94 bin dolar biriktirmiş. Fakat milyarder olması bir hayli uzun zamanını aldı…

1990 YILINDA MİLYARDER OLDU

Warren Buffett ilk kez 1990 yılında 1 milyar dolarlık servete ulaştı. Parolası ‘sabırdı’. 1990 yılında ilk kez 1 milyar dolarlık servete ulaşan Buffet en sert ekonomik krizlerde ayakta durmasını bildi. Kendi tabiriyle ‘hiçbir yatırımı kısa vadeli düşünerek’ yapmadı. “Size 1 ay içinde borsada ne olacağını söyleyemem, 1 yıl içinde de neler olabileceğini bilemem” açıklaması bu tutumunu ortaya koydu. Coca-Cola hisselerinden yaptığı küçük servetten sorulduğunda, “Bir şöhret yapmak 20 yıl alır. Onu yıkmak ise sadece 5 dakika. Eğer böyle düşünürseniz olayları daha farklı görmeye başlarsınız” ifadesini kullanmıştı.

SERVETİNİ ALTIYA KATLADI

Buffett 2000’li yıllarla birlikte sahibi olduğu Berkshire Hathaway isimli şirketiyle servetine servet kattı. 2000’lerin başında 10 milyar dolara yakın parası olmasına rağmen servetini 10 yıl içinde 6’ya katlamasını bildi. Ama para harcamaya hiç meraklı olmadı. Çocukken aldığı ‘devlet terbiyesi’ ve sakin yapısı onu pahalı arabalardan ve hızlı bir yaşamdan uzak tuttu. 2006 yılına geldiğinde aylık gelirini 100 bin dolar olarak beyan etti. Bu para ABD’de üst düzey şirketlerin CEO’ları için çerez parası olarak ifade edilebilecek bir meblağ!
2008 krizi gelip çattığında ABD’de
piyasalar ciddi bir umutsuzluk havasına girmişti. 21. Yüzyılın en büyük mali krizinde de ayakta kalmayı bilen yaşlı kurt Warren Buffett dünyanın en zenginleri arasında yatırım yapmayı ve kriz yönetimini en iyi bilen kişi olarak gösteriliyor. Başarısının en büyük sırrı ise ‘sabır’.

Haberin Devamı

27 yıl ayrı yaşadı ama evli kaldı

Haberin Devamı

Buffett kazandığı paranın ciddi bir bölümünü Bill Gates vakfı aracılığıyla hayır işlerine ayırılıyor. Fakat bu işlemi oldukça titiz bir şekilde yaptığı için kimse kime nasıl ve nerede yardım yaptığının takip edemiyor. Öte yandan Buffett özel hayatıyla gündeme gelen biri değil. 22 yaşında evlendiği Susan Buffett’tan 3 çocuğu var. Çift 1977 yılından beri ayrı yaşamasına rağmen 2004 yılında Susan Buffett ölünce evlilikleri ‘resmen’ sonlandı.


Her zaman zengin olacağımı biliyordum. Bundan şüphe duymadım.

Rolls Royce’a binen insanlar metroya binenlerden tavsiye alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!