Bir keçiden 4 kilo tiftik

Güncelleme Tarihi:

Bir keçiden 4 kilo tiftik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2014 01:29

Ankara keçisinden elde edilen tiftik üretimi, geçen yıla oranla yüzde 29 arttı. Ayaş bölgesinde yetiştirilen keçilerin her birinden ortalama 4 kilogram tiftik çıkıyor.

Haberin Devamı

Dünyanın dört bir yanında tanınan, Başkent’in simgelerinden biri olan Ankara keçilerinin tiftik kırpma sezonu başladı. Ayaş bölgesinde yetiştirilen keçilerin her birinden ortalama 4 kilogram tiftik çıkıyor. Ankara’da 2000’li yıllarla birlikte; fiyatlardaki yetersizlik, pazar sorunu, meraların bilinçsiz kullanımı gibi sorunlar nedeniyle azalan keçilerin sayısı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleri ile son dönemde artışa geçti. 2009 yılında 75 bin 839 olan tiftik keçisi nüfusu, 2013’te 85 bin 749’a, 2014’te ise 89 bin 385’e yükseldi.

HAYVAN BAŞINA 20 TL DESTEK

Tiftik üretimi de son beş yıla oranla yüzde 70, 2013 oranla yüzde 29 oranında artış gösterdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara keçisi üreticilerine hayvan başına 20 TL, üretilen tiftik için de kilogram başına 17 TL destek veriyor. 2013 yılında Ankara’da tiftik üreten hayvancılara 3 milyon TL civarında destek verildi.

Haberin Devamı

TEKSTİL SEKTÖRÜ KULLANIYOR

Güdül, Ayaş, Beypazarı ve Nallıhan başta olmak üzere Ankara’nın çeşitli bölgelerinde yetiştirilen keçilerden elde edilen tiftik, büyük oranda yurt dışına gönderiliyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya, Ankara’da üretilen tiftiğin büyük bölümünü alıyor. Keçilerden elde edilen tiftik; döşemelik, perdelik kumaş ve battaniye yapımında kullanılıyor. Yapağı, pamuk üretimine hammadde olan tiftik, sentetik elyaflarla karıştırılarak kaliteli kumaş ve örgü giyim eşyalarının üretimi ile tekstil sanayisine kazandırılıyor. Türkiye’de Ankara keçisi yetiştiriciliğinin geçmişi, milattan önce 2400 yılına kadar uzanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!