Öğrencilerden biber gazlı oto alarm sistemi

Güncelleme Tarihi:

Öğrencilerden biber gazlı oto alarm sistemi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2014 12:11

Kayseri'de iki ortaokul öğrencisi, otomobillerden hırsızlıkları engellemek amacıyla biber gazlı oto alarm sistemi geliştirdi.

Haberin Devamı

Şehit Üsteğmen Mustafa Şimşek Ortaokulu’ndan Hasan Emre Yıldız ve Ömer Faruk Cenan, projelerini Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle düzenlenen "Bu Benim Eserim" projesi kapsamında hazırladı.

Öğrenci Yıldız, mahallelerinde çok fazla otomobilden hırsızlık olayı olduğu için biber gazlı oto alarm sistemi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Projenin amacını anlatan Yıldız, şöyle dedi:

"Hazırladığımız düzenekle araca müdahale edildiğinde diğer güvenlik sistemlerinde olduğu gibi alarm devreye giriyor. Alarm çalarken araç içerisine girilmesi halinde sensör giren kişiyi algıladığı anda biber gazı sıkmaya başlıyor. Bu şekilde hırsız etkisiz hale getiriliyor."

Proje Danışmanı Öğretmen Mesut Çiftçi ise hazırladıkları sistemin klasik alarmlara ek olarak biber gazı sıkan sensörü olan bir üniteyi üzerinde taşıdığını anlattı. Çiftçi, biber gazı sayesinde hırsızın fiziksel olarak engellendiğini aracın, içindeki kıymetli eşyaların korunduğunu söyledi. Çiftçi, şöyle devam etti:

"Büyük şehirlerde artık araçların alarmı çalsa bile kimse müdahale etmiyor. Kalabalık metropollerde taşıtın sahibi tanınmadığı için çevredekiler olayın ne olduğunu anlamıyor. Bu problemi ortadan kaldırmak için böyle bir proje geliştirdik. Sistemin en önemli avantajı mevcut oto alarmlarına uygulanabilmesi. Maliyeti ise 60 lira civarında. Geliştirdiğimiz düzenek kuyumcu ve benzeri değerli eşyaların satıldığı yerlerde özellikle gece soygunlarında hırsızlığı önleyici olarak kullanılabiliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!