Protestolarla karşılanan Merkel'den Yunanistan'a yardıma devam sözü

Güncelleme Tarihi:

Protestolarla karşılanan Merkelden Yunanistana yardıma devam sözü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2014 10:51

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın mali krizle mücadelesinde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirterek, "Yunanistan'ı ve Yunanlıları doğru yolda desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Haberin Devamı


Günübirlik ziyaret için Atina'ya gelen Merkel, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Atina Havaalanı'nda Başbakan Andonis Samaras ve beraberindeki üst düzey yetkililerden oluşan heyet tarafından devlet töreniyle karşılandı.

Atina ziyareti kapsamında Yunan genç iş adamları forumuna katılan Merkel, daha sonra Başbakan Samaras ile bir araya geldi.

Merkel, Başbakanlık konutundaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan'a destek mesajları verdi.

İLERLEME BEKLEDİĞİMİZDEN İYİ
Yunanistan'ın krizle mücadelede önemli aşamalar kaydettiğini vurgulayan Merkel, "Yunanistan'da son yıllarda birçok şeyin değiştiğini gördüm. Bugün Yunanistan yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır. Bütçede umut ettiğimizden daha iyi ilerlemeler var. Bundan sonra gözlerimiz geleceğe dönük. Yunanistan'ı ve Yunanlıları doğru yolda desteklemeye devam edeceğiz. İleride daha çok fırsatlar olacak" diye konuştu.

Merkel, Yunanistan'a uygulanan kalkınma programı kapsamındaki reformların doğru bir seçim olduğunu, olumlu birçok veri elde edildiğini ancak henüz yolun sonuna gelinmediğini kaydetti.

Almanya Başbakanı Merkel, kalkınma programı çerçevesinde alınan tedbirlerin ülke ekonomisinde büyük kayıplara ve işsizliğe neden olduğuna ilişkin bir soru üzerine, yaşanan sıkıntıların farkında olduğunu ancak bunun acılı bir yol olduğunun bilinmesi gerektiğini belirtti.

İŞLER DEĞİŞTİ

Başbakan Samaras ise Merkel'in Yunanistan'a yaptığı son ziyaretinden sonra ülkede "işlerin değiştiğini" söyleyerek, Almanya'nın Yunanistan'ın krizle mücadelesine verdiği desteğe teşekkür etti.

Merkel ile Yunan ekonomisindeki gelişmeleri ve Yunanistan'ın AB Dönem Başkanlığıyla ilgili konuları görüştüğünü anlatan Samaras, Yunanistan'ın en büyük sorununun likit para konusu olduğunu ancak bu aşamada yeni destek programına ihtiyacı bulunmadığını ifade etti.

Samaras, "Yunanistan başardı. Bugün, yeni bir gün. Ülkemizin artık farklı bir kaderi var. Ancak çabaların sürmesi lazım" diye konuştu.

Haberin Devamı

MERKEL'E PROTESTO
Bu arada, Atina'da Merkel'in ziyaretini protesto eden bazı gruplar gösteri düzenledi.

Merkel'in ziyareti öncesinde alınan güvenlik önlemleri kapsamında tüm gösteri ve toplantıların yasaklanmasına rağmen muhalefet partileri ve sendikaların çağrısı üzerine kentin çeşitli yerlerinde toplanan gruplar, hükümetin ekonomi politikasını protesto etti.

Merkel'in Başbakan Antonis Samaras'la görüşmesi sırasında ellerinde "Emperyalistler hoş gelmediniz", "Merkel defol" ve "Emeğimizi yedirmeyiz" yazılı pankartlarla Sintagma Meydanı'na yürümek isteyen yaklaşık 1500 kişi polise boya ile saldırdı.

Merkel'in ziyaretine tepki gösteren muhalefet partileri ve sendikaların yaptıkları açıklamalarda, insanları felakete sürükleyen politikanın sorumlusu olarak nitelendirilen Merkel'in Atina ziyareti, memorandum politikalarının sürdürülmesi için seçim öncesinde koalisyon hükümetine verilen destek olarak değerlendirildi.

Merkel'in ziyareti öncesinde yoğun güvenlik önlemleri alınan Atina'da akşam saatlerine kadar tüm gösteriler yasaklandı.

Almanya Başbakanı'nın ziyareti için görevlendirilen 6 binin üzerinde polis Atina Havaalanı'ndan kent merkezine kadar olan güzergahta güvenlik önlemleri alırken, merkezdeki metro istasyonları ve bazı caddeler ulaşıma kapatıldı. Bir polis helikopteri ise Angela Merkel'in konvoyunu ve göstericilerin hareketlerini havadan izledi.

Merkel'in Yunanistan ziyaretinden bir gün önce Atina'da Merkez Bankası binası önünde bomba patlamıştı. Çarşamba günü de kamu ve özel sektör çalışanları kemer sıkma önlemlerini protesto etmek amacıyla 24 saatlik greve gitmiş, ülkede hayat adeta durma noktasına gelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!