Onun tasarımları parmak izi gibi

Haberin Devamı

Onun işi tasarlamak... Ama farklı tasarlamak... Yaşam alanlarının tasarımlarını yapmak ve onlara özgü konsept oluşturmak... Bu bakış açısıyla sürekli çalışıyor ve üretiyor... Kurumsal ya da bireysel tasarımlarını başka bir projede kesinlikle kullanmıyor... Yani, yaptığı tasarım o mekanın parmak izi gibi... Asla kendini tekrar etmiyor... O, Tarkan Önal... İzmir’in en renkli simalarından...

Onun tasarımları parmak izi gibi

Folkart Narlıdere, Folkart Mavişehir, Folkart Towers, Platinium Mavişehir, Çeşme Marrakech, Lefkoşa Park Evleri, Konsept Hatay Evleri, Gaziemir Çiftlik, Mimoza Park, St. Petersburg Vilları, Magusa İskele Konutları gibi İzmir başta olmak üzere, İstanbul, Ankara, Rusya ve KKTC’de birçok lüks yapı ve gökdelenin iddialı iç tasarımlarına imza atan bir isim... Bu köşenin adı gibi ‘sıradışı’ biri... Giyimiyle, duruşuyla, hayata bakışıyla, iş disipliniyle, insan ilişkileriyle renkli bir kişilik... İnanıyorum ki, söyleşinin tamamını okuyunca siz de bana hak vereceksiniz... İşte ayrıntılar...

Haberin Devamı

OTOMOBİL
Mutlaka modifiye ederim

Onun tasarımları parmak izi gibi

* Kaslı, güçlü, sportif ama zarif duruş sergileyen arabaları seviyorum. Uzun yıllar Porsche’nin birçok modelini kullandım. Agresif ve zorlu yol koşullarındaki kabiliyetini seviyordum. En uzun soluklu kullandığım araçlarım oldu. Şimdilerde Jeep Wrangler Rubicon ve Ferrari 458 Italia var. Satın aldığım bütün otomobillerimi modifiye ederim, iç ve dış tasarımlarını kendim yaparım. Hatta arada bir arkadaşlarımın araçlarını da tasarlıyorum. Zevkli bir uğraş...

BESLENME
Yaşamak için yiyenlerdenim

Onun tasarımları parmak izi gibi

* Yemek benim için bir ritüel. İyi yemek için saatlerce yol gidebilirim. Yemek için yaşamayan, yaşamak için yiyenlerdenim. ‘Denemem’ demem, seçmem, her şeyi tadarım. Ancak doğru yerde, doğru lezzeti tatmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Restoranlar konusunda seçiciliğim bundan kaynaklanıyor. Türk, İtalyan, Fransız ve Uzakdoğu mutfakları favorim. Yurt dışına çıktığımda etnik ve kültürel mutfakları da tatmayı severim. İyi yemek yapabildiğimi düşünüyorum. Eğer mutfakta iyi asiste edilirsem şahane menüler çıkartabilirim. Ama eşim mutfakta çok iyi, pek girmeye gerek kalmıyor.

Haberin Devamı

MEKAN
Lezzet, hijyen, ambians, hizmet

* Önceliğim; lezzet, hijyen, ambians ve hizmet. İzmir’de Yüzde 100, La Cigale, Körfez, Sipari, La Folie ve Blanc uğrak mekanlarım. İstanbul’da ise Mikla, Vogue, Lucca, Ulus 29, Ambassadeurs ve Mimolett en sevdiğim mekanlar.

SPOR
Evimde 40 m2 spor salonum var

* Sporu amaç haline getirenlerdenim. Belki de salgılanan mutluluk hormonunu paylaşma isteğiyle çevremdeki herkese ‘Hadi hadi’ yapan, spora özendirmeye çalışan biriyim. Evimde 40 metrekare yarı profesyonel bir spor salonum var. Haftanın üç günü ağırlık ve kondüsyon antremanları yapıyorum.

TATİL
Ben eğlenmeyi seçenlerdenim

* Her insanın tatil anlayışı farklıdır. Bazıları için evde yan gelip yatmak, bazıları için ise eğlenmektir. Ben eğlenmeyi seçenlerdenim. Deniz mutlaka olmalı. Telefonsuz ve bilgisayarsız bir tatilim olmaz hiç. Dünyanın neresinde olursam olayım işimi takip ederim. İşlerden fırsat buldukça yurt dışına çıkmayı severim. Fransız Rivierası tatil anlayışıma uyuyor. Türkiye’de Bodrum ve Çeşme olmazsa olmazım. Zaman zaman kendimi dinlemeyi, kalabalıktan kaçmayı tercih ettiğim de olur. O zaman Kaş vazgeçilmezimdir. Bence tatil ruhun dinlenmesidir. Nerede ve nasıl olduğu önemli değil...

Haberin Devamı

HOBİ
Motor sporlarına ilgi duyuyorum

* Genelde adrenalin sporlarını seviyorum. Meydan okuma, heyecan, hız, macera ve risk... Extrem sporlarda sınır yok. Zorlayabildiğin seviye, gidebileceğin uç nokta sana bağlı. Sınır sensin... Motor sporlarına ilgim var. Ara sıra profesyonel pist yarışlarına katılıyorum. Birkaç kupa bile kazandım. Kışın hafta sonları arkadaş grubumuzla Urla’da doğa sporları yapıyoruz. ATV ile yolsuz arazilerde, toza, çamura, heyecana, adrenaline bulanıyoruz. Son zamanlarda en çok sevdiğimiz paintball... Stratejik oyunlarla savaşmak, karşı takımı saf dışı bırakmak çok aksiyonlu... Beton duvarlarla çevrili iş hayatına alternatif bütün extreme sporlar insanın mücadele hırsını güçlendiriyor.

Haberin Devamı

KARİYER
Hollanda’da tasarım eğitimi aldım

* Ankara’da lise eğitimimi bitirdikten sonra üniversiteye hazırlanmak için İstanbul’da kurslara devam ettim. Bir yıllık hazırlıktan sonra ani bir kararla Hollanda’ya gittim. Design Academy’de tasarım üzerine eğitim aldım. Türkiye’ye döndüğümde ihracat ve tekstil sektörlerinde girişimlerim oldu. Daha sonra Tarkan Önal Tasarım A.Ş.’yi kurdum. Bugün bünyemizde 20 kişilik profesyonel bir ekiple sektörde sıradışı projeler üretmeye çalışıyoruz.

Onun tasarımları parmak izi gibi

TOPLANTI
Etkin ve verimli yönetmek önemli

* Haftada bir kez koordinasyon toplantısı yaparız. Süresi 45 dakikayı geçmez. Etkin ve verimli yönetmek önemli. Konu dışı sohbetlere girmeden, az ve öz konuşarak toplantıyı bağlarız. Sonuç odaklı toplantılar yaparız. Benim için en verimli toplantılar, sonuçların ve aksiyonların belirlendiği toplantılardır.

Haberin Devamı

GÜNE BAŞLANGIÇ
Çay ya da filtre kahve içerim

* Sabah 08.30 gibi kalkarım. Kahvaltı alışkanlığım olmadığı için çay ya da filtre kahve içerim. Önce maillerimi kontrol ederim. 10.00 civarı işte olurum. Ofiste çıkış saatim olmadığı için 20.00–21.00, bazen daha geç, iş ne kadar kalmamı gerektiyorsa çalışmaya devam ederim.

MODA
Tüm gün alışveriş yapabilirim

* Kıyafetlerim konusunda seçiciyim. Tüm gün sıkılmadan onlarca mağaza gezip alışveriş yapabilirim. Yalnız alışveriş yapmaktan hoşlanırım. Yanımda sıkılan biri olursa konsantrasyonum bozulur. Trendleri takip etmeye çalışırım. Slim fit kesimler tercihim. Alışveriş yaparken kumaş, kesim, tarz ve cup’a dikkat ederim. Nisan ve eylül aylarında, genelde senede iki kere Milano’ya giderim. Devamlı alışveriş yaptığım marka ve mağazalar var. Ama çok gezer, yeni mağaza ve markalar da araştırırım. Erkek aksesuvar konusunda Türkiye’de seçenek çok fazla değil. Milano bu konuda çok başarılı. Bu yüzden bol bol aksesuvar almadan dönmem. Kıyafetlerin tamamlayıcısının aksesuvar olduğuna inananlardanım. Aksesuvar yoksa bir eksik vardır.

SOSYAL MEDYA
Sosyal medyakolik olmak istemiyorum

* ‘Sosyal mecra iletişimde vazgeçilmezim’ diyemem ama Tumblr, Pinterest ve Instagram kullanıyorum. İnsanlar heyecanını, üzüntüsünü, neşesini, mutluluğunu, tüm hayatlarını burada yaşıyorlar. Bu sitelerde o kadar fazla vakit geçiriyorlar ki, sanki insanı asosyalleştiriyor gibi geliyor bana... Hiç bana göre değil. Sosyal medyakolik olmak istemiyorum.

TEKNOLOJİ
Sabırsız bir teknoloji hastasıyım

* Mesleki gereklilikten dolayı teknolojiyi yakından takip ediyorum. Daha çok tablet, televizyon, bilgisayar, telefon gibi cihazlar kullanıyoruz. Yaşamı kolaylaştıran bütün cihazlara hayatımda yer var. Teknolojik dergi ve yayınları takip ederim. Sabırsız bir teknoloji hastasıyım, yeni çıkan bütün cihazları alırım.

ASTROLOJİ
Orijinal, yaratıcı ve işkoliğim

* Eşim profesyonel olarak astroloji bilimiyle uğraşıyor. Bu yüzden astroloji ile aram çok iyi. Kova burcuyum. Yükselenim yengeç. Orijinal, yaratıcı ve işkolik tarafımı kova burcundan almışım. Hem iş hayatımda, hem psikolojik anlamda astrolojiden faydalanıyorum.

SEVİMLİ DOSTLAR
Bahçeli evdeyken köpek besledim

* Evimiz bahçeli olduğu yıllarda Collie cinsi ‘April’ isminde köpeğimiz vardı. Apartman yaşamında bakmak zorlaşınca çok sevdiğim hayvan dostu bir arkadaşım April’a sahip çıktı. Artık mutlu. Diğer köpeklerle çiftlik ortamında yaşıyor. Bizde sık sık ziyaret edip mutluluğunu paylaşıyoruz.

İNSAN İLİŞKİLERİ
Saygı, sevgi, güven ve hoşgörü

* İnsanlar birlikte yaşamak zorundalar ve birlikte yaşamanında belirli kuralları var. Saygı, sevgi, güven ve hoşgörü benim insan ilişkilerinde bazımdır. Hoşgörülü ve iyimser olmak, dürüst bir kişiliğe sahip olmak için çaba göstermek, eleştiriyi yerinde ve zamanında yapmak, başkalarını rahatsız edici davranışlardan sakınmak, verilen sözü tutmak, gerektiğinde özür dilemesini bilmek, kendimde olmasına özen gösterdiğim ve karşımdakinden de beklentilerimdir.

HAYAT FELSEFESİ
Mükemmellik olağanüstü şeyler yapmakla değil, sıradan şeyleri olağanüstü iyi yapmakla elde edilir.

KİMDİR?
Adı: Tarkan Önal
Doğum yeri ve yılı: Ankara, 1968
Eğitimi: Design Academy Hollanda
İşi: Endüstriyel tasarım, Tarkan Önal Tasarım A.Ş. kurucusu
Medeni durumu: Evli

Yazarın Tüm Yazıları