Kaos oldu

Güncelleme Tarihi:

Kaos oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2014 02:00

Anayasa Mahkemesi’nin HSYK kararına AK Parti çok sert tepki verdi. Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, kararın “kaos oluşturduğunu” savunurken, hukukçu kurmaylardan İstanbul Milletvekili Bülent Turan ise AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarına gönderme yaparak, “Anayasa Mahkemesi’nin tartışmalı kararlarının gerekçesi cumhurbaşkanlığı seçimiyse bilinmelidir ki cumhurbaşkanının hesapla, komployla seçilmesi çok gerilerde kalmıştır, cumhurbaşkanını millet seçecektir” tepkisini verdi. Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal da, Yüksek Mahkeme’nin iptal yetkisini kaldırmanın artık zorunlu olduğunu savunarak, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerine ilişkin yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Haberin Devamı

Karara tepkiler şöyle:

TUHAF BİR DURUM

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop: AYM, iptal kararını gerekçe yazmadan açıklayamaz, ama açıkladı, bu anayasaya aykırı. Çünkü kararları ancak Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girer. Şimdi açıklayınca yürürlüğe girdi mi, girmedi. Ne oldu? Anayasaya aykırı iptal ettim dediği kanunlar şu anda yürürlükte, geçerli. Karar bu nedenle tamamen kaos oluşturuyor. Böyle tuhaf durum olmaz. AYM kendisi anayasaya uyma konusunda hassasiyet göstermeli. Yürütmeyi durdurma yetkisi de yok. Kimse kaynağını anayasadan almayan yetkiyi kullanamaz, böyle laubalilik olmaz. Ben anayasayı böyle anlıyorum derse bu siyasi değerlendirmeye girer, o zaman da mahkemenin hem kararları hem meşruiyeti tartışılmaya başlanır.

Haberin Devamı

SAYGI DUYMAK ZORUNDA DEĞİLİM

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: Arkadaşlar, niye Anayasa Mahkemesi üzerine bu kadar yoğunlaşıyorsunuz. Anayasa Mahkemesi, TBMM görevini yapıyor. Biz her türlü mahkeme kararına saygılıyız, evet diyoruz, uymak zorundayız ama her türlü karara da saygı duymak zorunda değiliz. Burada Anayasa Komisyonu var, 26 milletvekili tarafından temsil edilen ve Anayasa profesörlerinin bulunduğu, konusunda uzman arkadaşlar var. O uzman arkadaşların uygun bulduğu bir şeyi Anayasa Mahkemesi reddediyor. TBMM Genel Kurulu’nda tartışılan, değerlendirilen, önergelerle düzeltilmeye çalışılan bir düzenlemeyi, 550 milletvekilinin belki 300 tanesi bu kanunun Anayasa’ya uygun olduğunu ifade ediyor, Anayasa Mahkemesi’nin 17 üyesi ‘uygun değildir’ diyor.

TEMİZLENMİŞTİ

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: (HSYK ve internet düzenlemeleri) Anayasa Mahkemesi’nin iptaline elverecek sorunlu maddeler temizlenmişti. Cumhurbaşkanımız da o gönül rahatlığı içinde imzalamıştı. Dolayısıyla şimdi ne buldular bilmiyorum. Zaten Türkiye’nin temel sorunlarından birisi kurumların siyasetten rol çalmasıdır.

ZAMANLAMASI MANİDAR

Başbakan Yardımcısı Emruhllah İşler: AYM’nin kararını çok hızlı vermesi ve zamanlaması manidardır.

YETKİSİ KALDIRILMALI

Haberin Devamı

İstanbul Milletvekili Bülent Turan: Anayasa Mahkemesi’nin HSYK kanununun bazı maddelerinin iptaliyle ilgili aldığı son karar şaşırtmadı. Son zamanlarda AYM kararları hukuktan başka hesaplarla veriyor gibi görünüyor. Ancak AYM kanun koyucu gibi davranma lüksüne sahip değildir. Son kararıyla kanun koyucu gibi davranmıştır.
Ankara Milletvekili Zeklif Kazdal: Milli iradenin paçavraya çevrilmemesi için Anayasa Mahkemesi’nin iptal yetkisini kaldırmak zorunlu olmuştur. Milletin selameti için başkanlık sistemi eksenli anayasa değişikliğini
bir an önce halkoyuna sunmak en acil-önemli sorumluluk olmuştur.

Karara uyarız atamalar etkilenmez

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, “Yaptığımız düzenleme anayasaya uygundur. İptal kararı, bu yöndeki kanaatimi değiştirmemiştir. Ancak elbetteki iptal kararına uyacağız” dedi. Bozdağ, kararların yapılan atamaları etkilemeyeceğinin işaretini verdi. Bozdağ, gazetetecilerin sorularını yanıtlarken, “Anayasa Mahkemesi, Türkiye’nin siyasal tartışmalarının neredeyse göbeğinde. Umarız ki bu tartışmalardan mahkemeyi el birliğiyle uzak tutarız” dedi.
Bozdağ, Twitter kararını anımsatarak, bireysel başvuruyla ilgili konularda Anayasa Mahkemesi’nin hata yaptığını da savunarak, bireysel başvuru hakkı bulunmayan kişilerin başvurularını kabul edilip karara bağlandığını, bunun anayasaya ve Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş kanununa açıkça aykırı olduğunu savundu. Bundan sonra bütün vatandaşların bireysel haklarının ihlal edildiğini düşünerek, ilk derece mahkemelerine gitmeden Anayasa Mahkemesi’ne müracaatta bulunacağını belirten Bozdağ, “Umarım Anayasa Mahkemesi, Twitter konusunda verdiği kararı bu müracaatlar hakkında da gözetir. Pek çok vatandaşımız da zannedersem şu an Anayasa Mahkemesi’ne müracaat etti, nasıl sonuçlanacağını bekliyoruz. Mahkeme eğer Burhan Kuzu’yu diğer 3 başvurudaki karar gibi bir kararla karşılamazsa o zaman konuşuruz” dedi.

Haberin Devamı

Ders niteliğinde karar, saygı duyuyorum

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, HSYK kararı için şöyle konuştu: “İptal kararı hükümetin hukuksuzluğuna, Anayasa tanımazlığına ders verir nitelikte karardır. Adalet Bakanı, teftiş kurulu eliyle, istediği kişiyi soruşturma, istemediği kişiyi soruşturmama, istediği suç ihbarlarına yönelik olarak soruşturma izni verme veya vermeme gibi çok keyfi olarak kullanılabilecek yetkileri kullanamayacaktır, bunlar iptal edilmiştir. Kamu görevlilerinin yargı denetimine gitme, hak arama hürriyetlerini elinden alan bu düzenleme çok açık bir şekilde Anayasa’ya aykırı idi ve bu düzenleme de iptal edildi. Kanunun yayımından sonra görevleri sona eren kişilerin yerine atanan kişilerin bu görevlerden istifa etmeleri, onların yerine de HSYK’nın görevlerinden ayrılmış olan personeli ataması gerekir. Hukuk devletinin gereği budur. Başbakan ve hükümetin kendi gerçekleştirdiği referandumda kabul edilen Anayasa değişikliğine uymadığının Anayasa Mahkemesi’nce tescil edilmiş olmasıdır. Bu nedenle önemlidir. Karara saygı duyuyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!