Körfez sermayesi İstanbul’da buluştu

Güncelleme Tarihi:

Körfez sermayesi İstanbul’da buluştu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2014 01:07

İSTANBUL’da düzenlenen Uluslararası Yatırım Zirvesi’nde enerji ve gayrimenkul alanında yarım trilyonluk iş hacmi olan Körfez fonlarının temsilcileri buluştu. Yatırımcılar için Türkiye’nin önemine işaret eden Riyad Odalar Birliği Başkanı Abdurrahman Ez-Zamil, “Benim kanaatime göre, Suudi yatırımcılar, 5 yıl içerisinde Türkiye’de ciddi oranda yatırımlar yapacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

ENERJİ ve inşaat alanında yarım trilyon dolarlık iş hacmi olan Körfez devleri İstanbul’da Uluslararası Yatırım Zirvesi’nde buluştu. 55’i yabancı yatırımcı olmak üzere 500’den fazla kişinin katıldığı zirvede konuşan Riyad Odalar Birliği Başkanı Abdurrahman Ez-Zamil, “Suudi işadamları yatırım için başta Türkiye olmak üzere İslam ve Arap coğrafyasını tercih ediyor. Benim kanaatime göre, Suudi yatırımcılar, 5 yıl içerisinde Türkiye’de ciddi oranda yatırımlar yapacak” diye konuştu.

AVRUPA’YA AÇILAN KÖPRÜ

Abdurrahman ez-Zamil, Türk ve Suudi Arabistanlı yatırımcıların arasındaki ortaklığın, iki ülkenin karşılıklı yatırım hacmini en hızlı şekilde geliştireceğini belirtti. Zamil, Suudi Arabistanlı işadamlarının Türkiye’de turizm sektörüne yaptıkları yatırımın yeni olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Suudi iş adamlarında Türkiye’nin güçlü bir piyasaya sahip ve Avrupa’ya açılan bir köprü olduğu yönünde kanaat var. Bu nedenle Türkiye’de, 15 yıldan bu yana gayrimenkul ve hizmet sektörüne yoğunlaşarak yatırım yapıyorlar. Suudi Arabistanlı iş adamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya sevk eden faktör, turizm sektöründeki ve Suudi turistleri ülkelerine çekebilme başarılarıdır. Ülkeyi yakından gören kişiler, daire, apartman satın alıp, Türkiye’de proje geliştiriyorlar.

DEV PROJELER YAPILABİLİR

Haberin Devamı

Türk müteahhitler, bölgenin en iyileri ancak onların, Körfez’de özellikle de Suudi Arabistan’da daha fazla vakit geçirmeleri gerekiyor. Tıpkı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Körfez ülkelerindeki işadamlarını Türkiye’ye davet etmesi gibi ben de Türk işadamlarını Körfez ülkelerinde yatırım yapmaya ve etkilerini hissettirmeye çağırıyorum. Üniversite ve yol gibi kalkınma projelerinin günlük hacminin yaklaşık bir milyar dolara ulaştığı Körfez’de, Türk müteahhitler kendilerine ciddi işler çıkarabilecek Suudi müteahhitler bulursa iki ülke arasında başarılı projelere imza atılacağına inanıyorum.

10 YILDA BÜYÜK BAŞARI

Türkiye’deki siyasi istikrarın ekonomiye olumlu yansımaları var. Türkiye son 10 yılda büyük başarılar kaydetti. Siyasetinin istikrarı ekonomisinin gelişmesine katkı sağladı. Bunun yanı sıra Türk hükümetinin iş adamlarıyla dostluk kurması ve yatırımcılara kolaylıklar sağlaması, yabancı yatırımın artmasına yardımcı oldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sunumunda, Türkiye’nin ABD ve Avrupalı yatırımcılar için ilgi odağı olmasının Suudi Arabistanlı yatırımcılara da güven verdiğini tekrar görmüş olduk. Suudi iş adamları yatırım için başta Mısır, Türkiye ve Tunus olmak üzere İslam ve Arap coğrafyasını tercih ediyor. Benim kanaatime göre, Suudi yatırımcılar, 5 yıl içerisinde Türkiye’de ciddi oranda yatırımlar yapacak.”

Haberin Devamı

THY Afrika’da güçlü bir taşıyıcı

TÜRK Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, THY olarak bu yüzyılın farklı olduğunu bildiklerini söyledi. Ekonomik güç ile seyahat arasında bir korelasyon olduğunu aktaran Kotil, 20 yıl sonra farklı bir Afrika, farklı bir Türkiye, farklı bir Uzakdoğu olacağını kaydetti. Afrika’yı diğer havayollarına nazaran dünyaya daha iyi bağladıklarını bildiren Kotil, THY’nin Afrika’da güçlü bir taşıyıcı olduğunu dile getirdi. Krizlerde daha çok çalışıldığı için daha çok para kazanıldığını vurgulayan Kotil, son 3 yıl içerisinde Avrupa’nın en iyi havayolu seçildiklerini, bu durumun bundan sonra da devam etmesini umut ettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Yatırımcı daha iyi bir Türkiye görecek

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Uluslararası Yatırım Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin, 2002-2012 arasında tek kelimeyle makroekonomisindeki başarıyı ortaya koyduğunu belirterek, Türkiye’nin borçluluk miktarı ve kalkınma oranlarında oldukça başarılı bir noktaya geldiğini söyledi. Türkiye’nin iki haftalık süreç içerisinde yaklaşık 42,6 milyar dolar ekonomik kazanç elde ettiğini ifade eden Kurtulmuş, “Faizler düşmüştür, devletin iç borçlanma senetlerinde ciddi şekilde değer artışı olmuştur, döviz kurunun aşağı hareketiyle özel sektörün Türkiye’deki dış para açığı Türk parası olarak aşağı çekilmiştir. Dolayısıyla kriz beklentileri seçim sonuçlarıyla ortadan kalkmış ve Türkiye ekonomisi 2 hafta gibi kısa bir süre içerisinde çok olumlu sinyallerle yoluna devam edeceğini göstermiştir. Yabancı yatırımcılar her geldiklerinde, demokrasisi, kalkınması daha iyiye gitmiş, sosyal bütünlüğünü daha iyi sağlamış bir Türkiye görecek” diye konuştu. Türkiye’nin artık dünyadaki enerji hatlarının hepsinin ortasında bulunan önemli bir ülke olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, “Suriye meselesinin de barışçıl bir biçimde çözülmesiyle Türkiye, bütün bölge ülkelerinin de gücünü alarak hep beraber dayanışma içerisinde, topyekun bir kalkınma süreci içerisine girecek” görüşünü de paylaştı.

Haberin Devamı

Katarlı Retaj’dan tatil köyü projesi

KATAR merkezli Retaj Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhammed Cevher, Türkiye’de özellikle muhafazakar kesimin ailesiyle tatilini geçirebileceği, bir tatil köyü projesini hayata geçireceklerini belirtti. Körfez sermayesinin uluslararası yatırım fonları ve yatırımcılarının katıldığı, “İstanbul Uluslararası Yatırım Zirvesi’nde” konuşan Cevher, nerede yapılacağına ilişkin detay vermeden İslami geleneklere uygun özellikle muhafazakar kesimin ailesiyle tatilini geçirebileceği, bir tatil köyü projesini uygulamaya koyacaklarını söyledi. Retaj Grup’un Türkiye’de bir oteli bulunduğunu ve hayata geçirmeyi planladıkları bir takım projeleri olduğunu kaydeden Cevher, birçoğunun görüşme aşamasında olduğunu ifade etti. “Türk-Arap ve Körfez toplumları muhafazakar aile yapısına sahip, bu nedenle aileler, kadınlar ve çocuklar için güvenli ve temiz mekanları tercih ediyor” diyen Cevher, otellerinde bu kriteri dikkate aldıklarını kaydetti. Cevher, birçok kişinin, Tükiye’deki otellerin pahalılığından yakındığını hatırlatarak “İnsanlar, otel fiyatları konusunda yanlış bir kıyaslama yapıyor. Söz konusu kıyaslamayı Arap ülkelerindeki otellerle değil, Paris, Londra gibi şehirlerdeki otellerle yapmalılar. Çünkü, Türkiye, dünya çapında gözle görülür bir ilerleme kaydetti” görüşünü dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!